Megküzdöttek érte, majd kiszurkolták - az olimpiai kvótás kézisek reakciói

N. T.N. T.
Vágólapra másolva!
2012.04.07. 20:35
Címkék
A svédekhez hasonlóan a magyar férfi kézilabda-válogatottnak is meggyűlt a baja Brazíliával, de végül 29–27-re sikerült legyőznie a göteborgi olimpiai selejtezőtorna második fordulójának első mérkőzésén, utána pedig már csak ki kellett szurkolnia az északiak sikerét. A fiúk itt is jól teljesítettek, így érthető volt a felhőtlen örömük. Reakciók a brazilok elleni meccs után, illetve a kvóta megszerzésének tudatában.
IRÁNY LONDON!

IRÁNY LONDON!


A BRAZILOK KIPIPÁLVA, DE MI LESZ A SVÉDEK MECCSÉN?

Mocsai Lajos, a férfi kézilabda-válogatott szövetségi kapitánya szerint nehéz volt megtalálni a választ a brazilok nyitott védekezésére a két csapat olimpiai selejtező mérkőzésén.

„Az éjszakai videoelemzés során kiderült, hogy brazil kollégám nagyon logikusan és nagyon fontosan forgatta a csapatát azért, hogy a mai meccsre játékban levő, de nem túlterhelt játékosok érkezzenek. Mi nem tudtunk spórolni, hiszen kulcsfontosságú meccsünk volt a macedónokkal” – nyilatkozta Mocsai Lajos a brazilok elleni meccs után.

„A brazilok a mérkőzés végére nagyon kinyitották a védekezésüket, passzolni sem engedtek minket, ami miatt roppant nehéz lett a végjáték – tette hozzá a szövetségi kapitány. – Válaszképpen átálltunk a kétirányítós játékra, és sikerült a végén megszereznünk a győzelmet. Mindegy, ki az ellenfél, az ilyen szoros végjáték után mindig katartikus élményt nyújt a győzelem. Az olimpiai kvalifikációt azonban még nem ünnepelhetjük, ehhez a svéd pontszerzésre is szükség lesz a macedónok ellen.″

Javier Cuesta, a dél-amerikaiak kapitánya szerint ez volt az egyik legjobb meccsük az irányítása alatt.

„Először is szeretnék gratulálni a magyar csapatnak a győzelemhez! Elégedett vagyok a mutatott játékunkkal, azzal a munkával, amit a fiúk elvégeztek. Ez volt az egyik legjobb meccsünk, amióta én vagyok a kapitány, büszke vagyok az együttesre. A magyarok jobb csapatot alkotnak, de keményen küzdöttünk, és a jövőben talán még jobbak leszünk” – értékelt Cuesta.

Lékai Máténak főszerep jutott a brazilok nyitott védekezésének feltörésében. A magyar válogatott irányítója szerint 50-55 percig kontrollálták a meccset, és utána is csak a rontott ziccereknek volt köszönhető, hogy szoros lett a vége.

AZ OLIMPIAI FÉRFI KÉZILABDATORNA MEZŐNYE
Nagy-Britannia (házigazda)
Franciaország
Argentína
Dél-Korea
Tunézia
Dánia
Magyarország
Svédország
Horvátország
Spanyolország
Izland
Egy hely még kiadó (Szerbia vagy Lengyelország)

„A brazilok sokkal jobbak voltak, mint amikor a tavalyi svédországi világbajnokságon találkoztunk velük. A kellemetlen, nyitott védekezésüknek nehéz volt megtalálni az ellenszerét, így minden energiánkat mozgósítani kellett. Az 50-55. percig kontrolláltuk a meccset, utána sajnos ziccereket is rontottunk, de szerencsére végül összejött a győzelem, amihez kellett Zubai hajrábeli gólja is” – mondta Lékai a találkozót követően.

Zubai Szabolcs elmondta, az ellenfél kimondottan európai szintű kézilabdát mutatott be, míg a macedón–svéd meccs kapcsán reményét fejezte ki, hogy az északiak érvényesítik a papírformát, ami a mieinknek olimpiai kijutást érne.

„Nagyon nehéz mérkőzés volt, de ezt tudtuk előre, ahogy készültünk belőlük, és láttuk őket tegnap játszani. Kellemetlen stílust játszanak a brazilok, főleg úgy, hogy igazán korábban nem is tudtunk róluk semmit. Úgy gondolom, hogy európai szintű kézilabdát játszottak, mindenképpen jó csapatot győztünk le. A kihagyott ziccerek megbosszulták magukat, ezért volt ennyire szoros a meccs” – nyilatkozta a négy góllal záró, de a végén döntő pillanatban betaláló Zubai.

„Ma nekem volt szerencsém, tegnap Harsányi Gerinek, most nekem jött ki a lépés – tette hozzá a beálló az utolsó góljával kapcsolatban, majd a nap záró meccsére is előretekintett – Remélem, a svédek is úgy gondolják, hogy érvényesüljön a papírforma, és ők is Londonban szeretnének már lenni."

A hat gólig jutó Iváncsik Gergő szerint nem hatott negatívan a teljesítményükre a kevés néző, és a hajrában apró tartalékokat mozgósítva tudták megnyeri a brazilok elleni olimpiai selejtezőt.

„Az első félidőben jól kezdtünk, a másodikban is jól folytattuk, és igazából az utolsó 10-15 perc volt az az időszak, amikor kicsit elfáradtunk fejben, ekkor támadásban és védekezésben is hibáztunk. Szerencsére azonban a végén tudtunk olyan apró tartalékokat előszedni, amivel nem engedtük egy-két gólnál közelebb a brazilokat, és így meg tudtuk nyerni a meccset" – mondta Iváncsik, aki kitért a kevés nézőre is.

„A bemelegítésnél is már beszéltük, hogy figyeljünk oda, mert nem lesz olyan környezet, mint a macedónok ellen. Szerencsére ilyen hangulatban is fel tudtunk pörögni, és megvalósítottuk, amit elterveztünk.”

EZT KISZURKOLTUK, AVAGY ÖRÖMSZAVAK A BIZTOS KVÓTA TUDATÁBAN!

Bár még egy perc hátra volt a Macedónia–Svédország mérkőzésből, a magyar kézilabda-válogatott tagjai boldogan ölelgették egymást a pálya szélén, tudván, hogy megvan az olimpiai kvótájuk, amiért oly sokat küzdöttek. Császár Gábor úgy nyilatkozott, rég izgult ennyire egy meccsen...

„Olyan elfojtott öröm van bennem, amiért nagyon sokat dolgoztunk, és azt gondolom, hogy az este valamint az elkövetkező napokban még elő fog jönni. Rengeteget tettünk érte, nem adtuk másnak a szerencsénket, alázatosan dolgoztunk, hogy ezt a sikert elérjük. Sok erőt adott, hogy a sérültjeinkért is harcoltunk, valamint hogy éreztük az otthoniak és a szurkolók támogatását. Az, hogy ki tudtunk jutni az olimpiára, nemcsak nekünk és a magyar kézilabdás társadalomnak, hanem az egész országnak is nagy dolog” – mondta a már biztos kijutás tudatában Császár Gábor, aki szerint nem volt könnyű végignézni a svédek meccsét.

„Régen izgultam ennyire egy meccsen, nagyon szurkoltunk a svédeknek, szinte mintha már mi játszottunk volna. Szerencsére úgy alakult, hogy végig a kezükben volt a találkozó, és nem tudok mást mondani, mint hogy nagyon boldog vagyok...”

Érthető módon Harsányi Gergely is rendkívül boldog volt, miután biztossá vált a londoni kvalifikáció. A macedónok ellen az emlékezetes hajrábeli gólt jegyző játékos szerint ez a legnagyobb siker egy sportoló életében.

„Nagyon boldog vagyok, mint ahogy az egész csapat, hiszen egy sportoló életében ez a legnagyobb siker. A brazilok elleni hatvan perc is nagyon nehéz volt, de ott megtettük, ami rajtunk múlott, míg most a svédeknek kellett kívülről szorítanunk. Örülök, hogy a papírforma szerint hazai pályán megverték a macedónokat, még ha küzdelmes meccs is volt” – nyilatkozta Harsányi, aki felszabadult játékot vár a svédek elleni, már tét nélküli záró meccstől.

Zárásként csak rögzítsük a tényt, hogy nem szakad meg a magyar kézilabdázás olimpiai sorozata: 1972-től, amióta a kispályás játék az olimpián szerepel az 1984-es Los Angeles-i játékok kivételével , valamelyik magyar válogatott mindig kijutott a játékokra, ez most a férfiaknak sikerült. Csapatsportágban eddig csak a férfi vízilabdások és most a férfi kézilabdások szereztek londoni indulási jogot magyar részről. A női pólósok a jövő héten Triesztben vesznek részt kvalifikációs viadalon.

A magyar csapat győzött, majd jól szurkolt – utazhat Londonba! (Fotó: Kovács Anikó/MTI)
A magyar csapat győzött, majd jól szurkolt – utazhat Londonba! (Fotó: Kovács Anikó/MTI)
FÉRFI KÉZILABDA OLIMPIAI SELEJTEZŐ
MAGYARORSZÁG–BRAZÍLIA 29–27 (16–15)
Göteborg, Skandinavium, 3976 néző. V: Raluy, Sabroso (spanyolok)
Magyarország: Fazekas – Gulyás 2, Mocsai T. 1, Császár 6 (2), Zubai 4, Pérez 5, Iváncsik G. 6. Cs: Harsányi 1, Krivokapics, Laluska, Schuch 1, Lékai 3. Szövetségi kapitány: Mocsai Lajos
Brazília: Maik Santos – Ribeiro Borges 5, Pacheco 7 (2), Henrique Teixeira 2, Vinícius Teixeira 5, Thiagus Santos 2, Ruy 1. Cs: Marcos Paulo Santos (kapus), Bortolini 1, Pires 2, Bruno Santana 1, Ales Silva 1. Szövetségi kapitány: Javuer Cuesta
Kiállítások: 6, illetve 8 perc
Hétméteresek: 2/5, ill. 2/3
A másik mérkőzésen: MACEDÓNIA–SVÉDORSZÁG 23–27 (12–14)
Az állás: 1. Svédország 4 pont, 2. Magyarország 4, 3. Macedónia 0, 4. Brazília 0
FÉRFI KÉZILABDA OLIMPIAI SELEJTEZŐ
2. CSOPORT (Göteborg, Svédország)
Résztvevők: Svédország, Magyarország, Macedónia, Brazília
2012. április 6., péntek
Magyarország–Macedónia 28–26
Svédország–Brazília 25–20
2012. április 7., szombat

Brazília–Magyarország 27–29

Macedónia–Svédország 23–27
2012. április 8., vasárnap
14.45: Brazília–Macedónia
17.05: Svédország–Magyarország
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik