A görögök ellen kötelező a győzelem a Hajdu-csapat számára

Vágólapra másolva!
2009.06.18. 15:32
A magyar férfi kézilabda-válogatott csütörtökön Békéscsabán Görögország ellen folytatja Európa-bajnoki csoportselejtezőit. Hajdu János szövetségi kapitány vb-6. együttesének kötelező győzelmet aratnia. Az átlövő Ilyés Ferenc szerint ez mégis roppant nehéz lesz a sok Bundesliga-játékost felvonultató vendégek ellen.
Ilyés Ferenc nehéz mérkőzésre számít, de győzelmet vár.
Fotó: Czagány Balázs (archív)
Ilyés Ferenc nehéz mérkőzésre számít, de győzelmet vár.
Ilyés Ferenc nehéz mérkőzésre számít, de győzelmet vár.
Fotó: Czagány Balázs (archív)
Ilyés Ferenc nehéz mérkőzésre számít, de győzelmet vár.

A lényeg, hogy két pontot szerezzen a magyar együttes csütörtökön Békéscsabán (18 óra), és ezzel életben tartsa továbbjutási esélyeit. A januári ausztriai Eb-re akkor jut ki, ha Görögország legyőzése után vasárnap pontot szerez Galgócon a szlovákok ellen.

A selejtezők első négy fordulójában nyolc pontot szereztek a magyarok, s itt meg is torpantak. Szombathelyen saját hibáik miatt a szlovákoktól, Zadarban balszerencsés hajrájuk miatt a vb-ezüstérmes horvátoktól kaptak ki egy-egy góllal. Ezzel (de főleg a szombathelyi bukással) nagyon nehéz, de nem kilátástalan helyzetbe hozták önmagukat.

„A két kisiklás közül valóban a szombathelyi a kínosabb, mert a horvátoktól idegenben nem szégyen egy góllal kikapni, főleg úgy, hogy a végjátékban két lehetőségünk is volt a döntetlen kiharcolására – mondta Ilyés Ferenc átlövő, a válogatott egyik vezéregyénisége. – A végig friss és jól motivált szlovákok ellen elveszített meccset, valamint a vereség okait már többször elemeztük. Tudjuk, hogy nem sikerült jól beosztani az erőnket, és fáradtan nem bírtuk a hajrát.”

„A görögöket, majd vasárnap a szlovákokat is meg tudjuk verni, mert jobb csapatunk van. A kulcskérdés az, hogy ezt elhiggyük, és úgy küzdjünk, mint legutóbb Zadarban. Hiányzik a csapatból a sérült Gál Gyula, valamint Eklemovics Nikola, akinek a bordarepedése lassan javul. Ugyanakkor visszatért közénk Rosta Miklós és Nagy László, vagyis erős, ütőképes csapattal fogadjuk a görögöket. Igaz, náluk sok Bundesliga-játékos szerepel, aki hozzászokott a magas hőfokú, nagy iramú csatákhoz” – tette hozzá Ilyés.

Legjobbjaink a görögök ellen októberben Komotiniben 27–21-re nyertek, s ezt a sikert Hajdu János nagyobb bravúrnak tartja, mint a horvátok legyőzését Veszprémben. Arra a meccsre a klubok feszes versenyprogramja miatt egy percet sem edzett a keret, a játékosok Ferihegyen találkoztak, majd a meccs helyszínén mozogtak egy keveset – aztán másnap győztek.

Ilyés Ferenc is arra hívta fel a figyelmet, hogy elmúltak azok az idők, amikor a görög válogatottat a könnyebben legyőzhető gárdák közé sorolhattuk. Az együttes kezdő sorában Bundesliga-játékosok is szerepelnek. Nikolaosz Mancosz szövetségi kapitány csapata erényeit sorolva kiemelte: Görögország mindig hatalmas becsvággyal csatázik, minden mérkőzését presztízstalálkozónak tekinti. A görögök mércéje az athéni olimpia, amelyen hatodikként zártak, s ezt az eredményt megismételték egy évvel később a tuniszi világbajnokságon (az olimpián házigazdaként játszhattak, vb-re egyszer jutottak ki). A görögök még nem játszottak Európa-bajnokságon, s most is csak matematikai esélyük van a kijutásra. A magyarokkal háromszor találkoztak, s rendre kikaptak.

A CSOPORT TOVÁBBI PROGRAMJA

l
Június 18.: Magyarország–Görögország, 18 óra (Békéscsaba)
Június 21.: Szlovákia–Magyarország, 16 óra (Galgóc/Hlohovec).
Június 21: Görögország–Horvátország


A CSOPORT ÁLLÁSA

1. Horvátország 7 6 1 223–156 12
2. MAGYARORSZÁG 6 4 2 179–141 8
3. Szlovákia 7 4 3 195–185 8
4. Görögország 6 3 3 156–162 6
5. Finnország 8 8 159–268 0


KERETEK

A MAGYAR KERET
Kapusok: Fazekas Nándor (Gummersbach), Liszkai Szilveszter (MKB-Veszprém), Mikler Roland (Dunaferr).
Jobbszélsők: Harsányi Gergely (PLER), Iváncsik Tamás (MKB-Veszprém).
Jobbátlövők: Laluska Balázs (Pick-Szeged), Mocsai Tamás (Lemgo), Nagy László (Barcelona).
Irányító: Császár Gábor (Viborg).
Beállók: Herbert Gábor (Pick-Szeged), Rosta Miklós (Dunaferr), Schuch Timuzsin (Constanta), Zubai Szabolcs (Pick-Szeged).
Balátlövők: Ilyés Ferenc (MKB-Veszprém), Nagy Kornél (Dunaferr), Putics Barna (MKB-Veszprém).
Balszélső: Iváncsik Gergő (MKB-Veszprém).
Szövetségi kapitány: Hajdu János.

A GÖRÖG KERET
Kapusok: Harilaosz Deliosz (Filipposz Veriasz), Evgeniosz Kulurisz (AEK Athén).
Jobbszélsők: Dimitriosz Cimurtosz (Melsungen), Hrisztosz Miszirlisz (PAOK).
Jobbátlövők: Alexandrosz Alvanosz (Gummersbach), Nikolaosz Riganasz (Thermaikosz).
Irányítók: Haralamposz Malliosz (Panelliniosz), Jorgosz Vakalisz (Thermaikosz), Euripidesz Naumidisz (PAOK).
Beállók: Jorgosz Halkidisz (Wetzlar), Nikolaosz Cufrasz (Filipposz Veriasz), Haralamposz Ananiadisz (Empor Rostock).
Balátlövők: Szpiridon Balomenosz (Balingen), Teodorosz Evaggelidisz (PAOK).
Balszélsők: Sztavrosz Papadopulosz (Filipposz Veriasz), Efsztatiosz Zampunisz (Dukasz).
Szövetségi kapitány: Nikolaosz Mancosz.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik