Sinka László: Aljas öldöklés volt Marian Cozma meggyilkolása

Vágólapra másolva!
2009.02.08. 09:28
Egy veszprémi szórakozóhelyen vasárnap hajnalban halálosan megsebesítették Marian Cozmát, az MKB Veszprém kézilabdacsapata és a román válogatott játékosát. Cozmát az ismeretlen elkövetők szíven szúrták, a játékos a kórházban halt bele sérüléseibe. A veszprémi együttes két másik légiósa, a horvát Ivan Pesic és a szerb Zsarko Sesum is súlyos sérüléseket szenvedett, az ő állapotuk már stabilizálódott.
Marian Cozma 26 évesen hunyt el
Marian Cozma 26 évesen hunyt el
Marian Cozma 26 évesen hunyt el
Marian Cozma 26 évesen hunyt el

MOCSAI LAJOS REAKCIÓJA

„Kimondhatatlan az a fájdalom, amit most érzek és érzünk. Egy hihetetlenül fiatal és életerős játékossal történt a tragédia… A tegnapi mérkőzésünk után este Budapestre utaztam, hogy egy családi eseményen vegyek részt, míg a játékosaim Iváncsik Gergő gyermekének születését ünnepelték… Borzalmas dolog volt ma reggel erre a szörnyű hírre ébredni. Nagyon nagy a felelősségünk, amikor nemzetközi játékosokat, és nemcsak játékosokat, de jó embereket is akarunk nevelni, és egy felfoghatatlan tragédia történik. Nagyon nehéz szülőkkel, rokonokkal közölni, hogy mi is történt. Az esetről nem tudok bővebben nyilatkozni, hiszen magam sem voltam jelen. Szakmai dolgokkal egyszerűen képtelenség ilyen helyzetben foglalkozni – az egyik játékosunkat örökre elveszítettük…” – mondta Mocsai Lajos vezetőedző, aki Veszprémbe indulása előtt osztotta meg gondolatait honlapunkkal.
A Patrióta Lokál nevű veszprémi szórakozóhelyen vasárnap hajnalban halálosan megsebesítették Marian Cozmát, az MKB Veszprém kézilabdacsapata és a román válogatott játékosát.

A 26 éves sportolót szíven szúrták, és a kórházba szállítását követően vesztette életét.

Cozma mellett két másik játékos is megsebesült a dulakodás során, őket súlyos sérülésekkel vitték be a veszprémi kórházba. A Veszprém Megyei Rendőrkapitányság szóvivője elmondta, hogy a két érintett kézilabdázó a horvát Ivan Pesic és a szerb Zsarko Sesum.

Az első információk szerint Zsarko Sesum fejsérülést szenvedett, Ivan Pesicet pedig hátulról vesén szúrták. Azóta Pesicet megoperálták és eltávolították a sérült szervet. Sesum olyan súlyos rúgást kapott a fejére, hogy elvesztette az eszméletét.

Jó hír, hogy a két sérült játékos állapota bizakodásra adhat okot. Zsarko Sesum túl van az életveszélyen, állapota stabil – tájékoztatta a Távirati Irodát Rácz Jenő. A veszprémi kórház főigazgatója később azt is elmondta, hogy Sesum nem szenvedett sem szemsérülést, sem pedig koponyatörést, az arccsontja viszont eltörött. Az állapotától függően hétfőn vagy kedden újabb, rekonstrukciós műtétre kerül sor.

„A veszprémi kézilabdacsapat válogatott játékosának, Iváncsik Gergőnek gyermeke született, ezt ünnepelte meg a gárda szombatról vasárnapra virradóra egy veszprémi szórakozóhelyen” – ismételte meg az MTI-nek Hunyadfalvy Ákos, az MKB Veszprém férfi kézilabdaklubjának társadalmi elnöke azt, amiről már a rendőrségi kihallgatásán is beszámolt.

„A játékosok normálisan viselkedtek, táncoltak, amikor egy mintegy 30 fős társaság megtámadta a barátnőjével táncoló Cozmát. A verekedés az utcán folytatódott, ekkor Cozmát szíven szúrták, Pesicet pedig vesén. A rendőrség nagy erőkkel nyomoz, minden bizonnyal nem helybéliekről van szó" – mondta Hunyadfalvy Ákos.

A román sportlapok – így a sport.ro és a gsp.ro – a magyar rendőrség megerősítésére hivatkozva kifejtették, hogy a társaság tagjait egy roma csoport támadta meg.

Az elhunyt Marian Cozma édesapja a román sport.ro internetes oldalnak beszélt a tragédiáról: „Teljesen összetörtem. Nem tudom, hogy mit higgyek. A fiam egy csapattársának, Iváncsik Gergőnek fia született, ezt ünnepelték. Összetűzés lett a szórakozásból, és a fiamat háromszor is megszúrták. Most megyek Magyarországra, Istenem, el sem hiszem. Tegnap éjszaka tizenegy után még jót beszélgettünk telefonon. A jövőjét tervezte…”

„Nyilvánvalóan át kell gondolni a Bajnokok Ligája-mérkőzéssorozat rendezését, ami elsősorban a Veszprémnek, de az egyetemes kézilabdasportnak is érdeke, mert egy ilyen szörnyűség után a játékosoknak nyugalomra van szükségük” – nyilatkozta Sinka László, a Magyar Kézilabda-szövetség (MKSZ) főtitkára az MTI-nek a veszprémi kórházban, miután meglátogatta a két megoperált kézilabdázót, Zsarko Sesumot és Ivan Pesicet.

„Az Európai Kézilabda-szövetséggel (EHF) és a Veszprém leendő ellenfeleivel erről mielőbb és közösen egyeztetni kell” – tette hozzá a főtitkár. Hangsúlyozta, hogy a magyar szövetség "készen áll a legmesszebbmenőkig támogatni a veszprémi csapatot".

A főtitkár rámutatott: a legnagyobb tragédia az, hogy elvesztettünk egy fantasztikus játékost, aki román nemzeti válogatott volt, s még két kitűnő – hazájukban szintén válogatott – kézilabdázó is életveszélyesen megsebesült. Mint mondta: a mindössze 20 éves Ivan Pesic nemrég vehette át az egyik legnagyobb horvát állami kitüntetést, mert hazájában a jövő nagy játékosaként ismerik, Zsarko Sesum pedig a szerb válogatott "üdvöskéje".

„Ez olyan aljas öldöklés volt, hogy szinte hihetetlen, hogy 2009-ben Magyarországon egyáltalán előfordulhatott" – jegyezte meg Sinka László, rámutatva arra is, hogy "ilyen horror" nemcsak a magyar kézilabdában, de úgy általában a magyar sportban sem esett még meg.

„Egyáltalán hogyan létezhet az, hogy kardokkal és bajonettekkel mehetnek be emberek szórakozóhelyekre?" – adott hangot döbbenetének Sinka László, majd azt emelte ki, hogy amit a nagyhírű veszprémi kézilabdacsapat a várossal együtt felépített, az rendkívül példaértékű, s azt nem rombolhatja le senki sem.

MEGEMLÉKEZÉSEK ORSZÁGSZERTE

Országszerte gyertyát gyújtottak az erőszak ellen tiltakozók Marian Cozma emlékére. A Veszprém Arénánál, a győri Magvassy-sportcsarnoknál, a szegedi sportcsarnoknál, valamint Budapesten, a Papp László Sportarénánál voltak megemlékezések. Körmenden 19 órára várják a szimpatizánsokat a sportcsarnok elé, Dunaújvárosban hétfőn 17 órától lehet emlékezni a román kézilabdázóra.

MARIAN COZMA (1982–2009)

A hatalmas termetű, 211 centiméter magas beállóst már „családi öröksége" is a kézilabda irányába terelte: szülei is kitűnő, válogatott játékosok voltak. Az 1982. szeptember 8-án született Cozma a Dinamo Bucuresti-ben kezdte karrierjét, és nevelőklubjából lett válogatott is. 2002-ben, Fehéroroszország ellen debütált Románia nemzeti csapatában.

Román bajnok és kupagyőztes lett a Dinamóval, majd 2006-ban a Veszprém elleni mérkőzésen kilenc gólt dobott – ez annyira jó ajánlólevél volt, hogy az MKB szerződtette. A veszprémiekkel magyar bajnokságot, kupát és KEK-et is nyert.

A játékos a Prosport román napilap információi szerint a héten közölte, hogy nem kíván hazája nemzeti együttesében szerepelni, mellőzése és személyes problémái miatt.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik