Imre Vilmos nem tekinti kudarcnak a női válogatott Eb-szereplését

Vágólapra másolva!
2008.12.13. 14:03
A magyar női kézilabda-válogatott a macedóniai Európa-bajnokságon elmaradt a várakozástól – a hivatalostól is (1–6. helyezés), s attól is, amit a szurkolók és a kiutazás előtt a játékosok vártak el maguktól (érem). A csapat végül nyolcadik lett, amely minden idők második leggyengébb Európa-bajnoki helyezése. A Nemzeti Sport a miértekről kérdezte Imre Vilmos szövetségi kapitányt.
Imre Vilmos megvédi tanítványait
Fotó: NS-archív
Imre Vilmos megvédi tanítványait
Imre Vilmos megvédi tanítványait
Fotó: NS-archív
Imre Vilmos megvédi tanítványait

– Egyet aludva az utolsó, spanyolok elleni középdöntőbeli mérkőzésre, hogyan értékeli a magyar válogatott macedóniai szereplését?

– Mivel elmaradtunk az előzetes céltól, az eredmény miatt csalódott vagyok, de nem élem át kudarcként a nyolcadik helyezést.

– Előzetesen maguk a játékosok is roppant optimisták voltak. Utólag reálisnak tartja a legjobb hat közé kerülés megcélzását?
– Utólag, a mezőny ismeretében azt mondom, nem volt az. De ilyenkor már könnyű okosnak lenni.

– Mi az, ami miatt elmaradt a csapat a minimális várakozásoktól is, többek között attól, amit a lányok elvártak saját maguktól?

– Két részre bontanám az okokat. Az egyik a mentális felkészültségben keresendő. Ebben az eredménykényszerben, amelyben játszaniuk kellett a lányoknak, nem várható el, hogy sorsdöntő szituációban Görbicz Anita mindig bedobja a hétméterest. A kulcsjátékosok óriási nyomás alatt kézilabdáztak egész évben. Egyik csapatban sem hárul akkora teher a főszereplőkre, mint a magyar válogatottban. Nem csoda, hogy megroppannak a teher alatt, görcsössé válnak, elmegy az önbizalmuk.

– A rivális csapatok játékosai valóban sokkal felszabadultabbnak tetszettek, mint a mieink. Ez is a túlzott kívánalmakkal magyarázható?
– Mondok én valamit: a dánok nagyon kikaptak az utolsó meccsükön az ukránoktól, és csak a tizenegyedik helyen végeztek. Mégis hajnali fél négyig ünnepeltek. Amikor megkérdeztem, minek örülnek, azt mondták a vezetőik, ha most ledorongolnák a lányokat, sohasem nyernének semmit.

– A magyar lányokat is lehet szeretni, mert roppant aranyosak, ám ön is azt mondta, nem teljesültek a minimális tervek sem. Most akkor mi is nevessünk felszabadultan?
– Látja, ez a tipikus magyar mentalitás. Ha megverjük a spanyolokat – amihez nagyon közel álltunk –, most mindenki boldog lenne, mert bekerültünk a legjobb hat közé, és teljesítettük a tervet. Ám a médiában mindenki fanyalog, mert kikaptunk a spanyoloktól, akik – megjegyzem – életük meccsét játszották. Ráadásul a sajtó által semmire sem tartott ukránok már tízzel is vezettek a dánok ellen, és végül biztosan nyertek ellenük. Miért is akkora kudarc ez a nyolcadik hely ebben a kiegyenlített mezőnyben?

A TELJES INTERJÚT ELOLVASHATJA A SZOMBATI NEMZETI SPORTBAN!
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik