Férfi olimpiai selejtezők és a kalapok, esélyesek a házigazdák

Vágólapra másolva!
2008.05.28. 22:45
Az év második legfontosabb – de ha európai olimpiai mércével mérjük, akkor inkább a legfontosabb – férfi kézilabda versenysorozata kezdődik május 30-án s tart június 1-ig. (A januári norvégiai Eb-ről csak az aranyérmes Dánia kvalifikálta magát Pekingre.)
Az olimpiai selejtezők három csoportjában 12 gárda küzd az olimpiai szereplés jogáért, és csoportonként két-két együttes utazhat az ötkarikás tornára. A magyar együttes gyenge világbajnoki (9. hely) és Eb-szereplése (8.) miatt lemaradt a selejtezőről.

Ha a selejtező hat csoportjára tekintünk, megtippelhető, hogy a házigazdák – a lengyelek, a franciák és a horvátok – szinte biztosan bekerülnek a pekingi 12 csapatos mezőnybe. Mellettük az I. csoportban a svédek az izlandiakkal küzdhetnek a továbbjutásért; a II. csoportban a spanyolok látszanak favoritnak; a III. csoportban pedig az oroszokat aligha verheti meg afrikai vagy ázsiai csapat.

Már olimpiai résztvevő: Kína (házigazda), Németország (vb-1.), Brazília (Pan-Amerika-1.), Dél-Korea (Ázsia-1.), Dánia (Eb-1.), Egyiptom (Afrika-1.).

Az olimpia két hatcsapatos csoportjának sorsolását június 16-án tartják Pekingben. Az augusztus 10-én kezdődő csoportküzdelmekből négy-négy csapat jut a negyeddöntőbe, majd elődöntő és finálé (augusztus 24.) következik.

OLIMPIAI SELEJTEZŐCSOPORTOK

FÉRFIAK
I. (Wroclaw): Lengyelország, Svédország, Izland, Argentína
II. (Párizs): Franciaország, Spanyolország, Norvégia, Tunézia
III. (Zadar): Horvátország, Oroszország, Algéria, Japán

A KALAPOK
1. k.: Németország, az I. selejtező csoport 1. helyezettje
2. k.: Dánia, II/1
3. k.: III/1, III/2
4. k.: Dél-Korea, Kína
5. k.: II/2, I/2
6. k.: Egyiptom, Brazília
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik