Csúnya vereséget szenvedett a magyar válogatott az izlandiaktól

Vágólapra másolva!
2008.01.23. 22:20
A magyar válogatottnak győznie kellett volna, azonban 36-28-ra kikapott Izland együttesétől a 8. férfi kézilabda Európa-bajnokság középdöntőjének 2. fordulójában, a II. csoportban, Trondheimben. Skaliczki László szövetségi kapitány csapata a második félidőben rendkívül gyengén játszott, 16-16-os félidő után 20-12-re elveszítette ezt a játékrészt. A mieinknek csak akkor lehet esélye az olimpiai pótselejtezős hely megszerzésére, ha csütörtökön legyőzik a francia válogatottat, de abban az esetben is csupán matematikai sansz marad.
Sem Eklemovics Nikola (jobbra), sem senki más nem nyújtott igazán jó teljesítményt szerda este a magyarok közül
Mirkó István
Sem Eklemovics Nikola (jobbra), sem senki más nem nyújtott igazán jó teljesítményt szerda este a magyarok közül
Sem Eklemovics Nikola (jobbra), sem senki más nem nyújtott igazán jó teljesítményt szerda este a magyarok közül
Mirkó István
Sem Eklemovics Nikola (jobbra), sem senki más nem nyújtott igazán jó teljesítményt szerda este a magyarok közül

Az ezúttal a Puljezevics – Iváncsik Tamás, Mocsai, Nagy L., Zubai, Ilyés, Iváncsik Gergő kezdő összeállításban pályára lépő magyar csapatban megint Ilyés Ferenc szerezte az első gólt, ahogyan kedden a svédek ellen is, és a mieink kezdték diktálni a tempót, az izlandiak csak futottak az eredmény után.

A 9. percben 6-3-ra elhúzott Skaliczki László együttese, majd a 12. percben, Laluska talpról eleresztett lövése után már 8-4 volt az állás.

Aki azonban azt hitte, magabiztosan lehozza ezt a meccset a magyar csapat, tévedett. Noha a 20. percben még hárommal vezettek a mieink, 11-8 után azonban két emberelőnyös időszakot sem voltak képesek jól kihasználni, sőt egy gólra felengedték a kékmezeseket.

Feltűnő volt, hogy a falban mozgó izlandiak túl sokszor lőhettek a vonalról, közvetlen közelről ziccert Puljezevicsnek, aki ezt a játékrész végén, egy időkérésnél dühösen szóvá is tette.

A 23. percben Stefánsson egyenlített – egy-egy után másodszor (12-12) –, és mivel sem védekezésben, sem támadásban nem ment úgy csapatnak, mint kedden a svédek ellen, az egyébként nem túl acélos izlandiak a szünet előtti másodpercekben újra utolérték a mieinket (16-16).

Bőven akadt javítani való a második félidőre, de csak rontani sikerült. Nem vitás: sikerült mindent romba dönteni, amit az Eb-n eddig felépített ez a társaság.

Bár a vezetést ismét megszerezte a csapat Laluska révén, Gudjónsson egymás után kétszer volt eredményes, és a mérkőzésen először a szigetországiak voltak lépéselőnyben.

Ezt követte aztán az összeomlás, vagy „svéd szindróma”, hiszen valami hasonlót látthattunk az együttestől kedden, a skandinávok ellen is a meccsnek ugyanebben a szakaszában. Csak itt nem volt feltámadás, egy idő után azt mondhattuk, mindegy, csak lenne már vége.

A tények: 18-18 után 12 percen át csak Laluska volt képes gólt lőni a magyarok közül, és volt egy nyolcperces időszak, amikor senki sem.

Közben óriássá tettük Birkir Ivan Gudmundssont, az izlandiak kapusát; vagy őt vagy a kapufát találták telibe a mieink. Ziccerek, hétméteresek – minden kimaradt. Eközben pedig Stefánsson úgy lőtt gólt, ahogyan akart, pedig – nem kívánva megsérteni őt – volt már olyan meccs, amikor nála sokkal jobb átlövőket is megállított a magyar védelem.

Miután a hajrában sem következett be semmiféle fordulat, az 52. percben, amikor Gudjón Valur Sigurdsson belőtte a 30. izlandi gólt, és a Magyarország név mellett még csak a 22-es szám állt, mindenki tudta, hogy el fogjuk veszíteni a találkozót.

A kérdés csak az volt, hogy mennyivel, a válasz pedig néhány perc múlva megszületett: nyolc góllal, 36-28-ra.

Mindez azt jelenti, hogy az elődöntőt a köznyugalom érdekében már jobb, ha szóba sem hozzuk, arra pedig, hogy megelőzzük a svéd válogatottat, csupán matematikai esélyünk van, így arra is, hogy részt vehessünk az olimpiai pótselejtezőn.

KÉZILABDA, 8. FÉRFI EURÓPA-BAJNOKSÁG (NORVÉGIA)


MAGYARORSZÁG IZLAND
1 Puljezevics (k) 12 B. I. Gudmundsson (k.)
9 Iváncsik T. 25 Jónsson
6 Mocsai 9 G. V. Sigurdsson
19 Nagy L. 10 Gudjónsson
25 Zubai 18 Gunnarsson
3 Ilyés 11 Stefánsson
8 Iváncsik G. 15 Petersson
CSERÉK: CSERÉK:
12 Fazekas (k) 16 H. Gudmundsson (k.)
17 Laluska 13 Hólmgeirsson
23 Eklemovics 5 S. Sigurdsson
7 Gál 3 Geirsson
15 Törő 17 Jakobsson
21 Herbert 2 Svavarsson
5 Császár 6 Hallgrímsson
Szövetségi kapitány: Szövetségi kapitány:
Skaliczki László Alfred Gíslason

Gólszerzők: Mocsai 6 (5), Nagy L. 5, Laluska 4, Iváncsik G. 3 (2), Iváncsik T. 3, Ilyés 2, Császár 2, Eklemovics 1, Törő 1, Gál 1, ill. Gudjónsson 11 (1), G. V. Sigurdsson 6 (2), Stefánsson 5 (1), Gunnarsson 5, Petersson 4, Jónsson 2, Geirsson 2, Hallgrimsson 1.
Hétméteresek: 7/8, ill. 4/6.
Kiállítások: 8, ill. 6 perc.
Piros lap: –, ill. Jakobsson (44. p.)
---- A ---- &
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik