Kézi Eb: A kemény szerbek ellen fel kell venni a kesztyűt – Bánhidi

VINCZE SZABOLCS (München)VINCZE SZABOLCS (München)
Vágólapra másolva!
2024.01.13. 16:50
null
Bánhidi Bence biztos benne, hogy a szerbek ellen több kell (Fotó:MTI/Czeglédi Zsolt)
A beálló Bánhidi Bence a magyar válogatott egyik legjobbja volt Montenegró ellen, hat góljával oroszlánrészt vállalt a győzelemből férfi kézilabda-válogatottunk első Eb-meccsén, és bár elégedett a védelemmel, abban teljesen biztos, hogy az erősebb szerbek ellen több kell majd.

 

 

– Milyen volt a Montenegró elleni meccs ahhoz képest, amire számítottak?
– Azt kaptuk, amire vártunk, biztos voltam benne, hogy kiélezett, szoros mérkőzés lesz. Az első találkozó egy világversenyen általában így szokott alakulni, inkább verekedős meccs volt, mint szép, de tudtuk, hogy ilyen lesz.

Elöl sokat hibáztak, de hátul sikerült megszűrni a gyors támadásaikat. Elégedett a védelemmel?
– A hátsó alakzat szerintem összességében rendben volt, talán egy kicsit laposak, egyhangúak voltunk, főleg az elején, de szerintem tartottuk a feszességet, azzal nem volt probléma. Nem is kaptunk sok gólt, Palasics Kristóf pedig tudott segíteni mögöttünk. A szerbek ellen vasárnap még keményebbnek kell lennünk, mert az Izland elleni meccsükön is láttuk, hogy ők mennyire keményen védekeztek.

– A visszarendeződés kulcsfontosságú volt. Mennyire sikerült megoldani?
– Összességében jól, az elején kaptunk pár gólt, ám ez mindig abból adódik, ha eladjuk a labdát elöl. Hogyha góllal fejezzük be a támadást, vagy legalább jó lövéssel, akkor az ellenfél sem tud könnyen indulni, ezért főleg a hibák számát kell csökkenteni a szerbek ellen, mert most nagyon sok volt belőle.

A montenegrói kapitány a mérkőzés után azt mondta, próbáltak figyelni a magyar beállóra, azaz önre. Mennyire érezte a kitüntetett figyelmet?
– Valaki állandóan lógott a nyakamon, sokszor nem is egy, hanem két védő. De ezen már nem lepődöm meg, sőt, örülök, hogy erre alapul a spanyol rendszer, és hogy a szövetségi kapitány is szereti a beállójátékot. Ugyanakkor ezt már az ellenfelek is tudják, így rendre nagyobb fókusz van rajtam.

– A második félidőben egyre jobban játszott. Mi változott meg?
– Én ezt nem éreztem annyira, egyszerűen csak jöttek a lehetőségek, sorra kaptam a jó labdákat. Az első félidőben is nagyon sokszor egyedül voltam középen, csak kevesebb labdát kaptam, vagy rosszul jött a passz és eladott labda lett belőle. Pedig éreztem a lehetőséget, talán többet is kihozhattunk volna belőle. Persze ez nem ilyen egyszerű, látni kell a tiszta lehetőséget, hogy mikor lehet nekem passzolni, és mikor kell tovább adni a labdát, és a válogatottban olyan játékosok vesznek körül, akikkel már jól ismerjük egymást és szeretünk együtt játszani.

– Szerbia ellen miben lesz más, mint Montenegró ellen?
– Egyrészt szerintem jóval erősebb gárda, több játékosa is meghatározó bajnokságban és csapatban játszik, sokkal rutinosabbak, keményen nekünk esnek, ami ellen csak egy dolgot lehet tenni, fel kell venni a kesztyűt.

– Azért megkönnyebbültek, hogy az első győzelem megvan?
– Persze, hiszen egy Európa-bajnokságot elkezdeni sosem egyszerű. Szerintem most mindenki fel tudta tölteni az önbizalomraktárát egy kicsit, és vasárnap nincs más, keményen bele kell állni a szerbek elleni meccsbe.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik