EJ, BMX freestyle: Kempf a hatodik, Ujváry a nyolcadik lett

Bobory Balázs (Krzeszowice)Bobory Balázs (Krzeszowice)
Vágólapra másolva!
2023.06.22. 19:16
null
Kempf Zoltán a hatodik lett (Fotó: MTI)
Európa-bajnokság is volt egyben a BMX freestyle-osok versenye az Európai Játékokon, Kempf Zoltán a hatodik, Ujváry Zoltán a nyolcadik helyet szerezte meg a döntőben.

 

A Krakkótól mintegy harminc kilométerre található takaros, rendezett kisvárosban, Krzeszowicében rendezték meg a BMX-versenyeket. A második napra, azaz a döntőkre teljesen megtelt a sportcentrum, az állóhelyeken is több százan, egymás mögött négy-öt sorban a pályához minél közelebb furakodva figyelték a nézők a trükköket, amelyeket már a bemelegítés alatt is nagy ovációk kísértek.

A férfiaknál két magyar is bejutott a legjobb tizenkettő közé, Kempf Zoltán tizedikként kvalifikált, így az első csoportban mutathatta meg a tudását, míg Ujváry Zoltán negyedik lett szerdán, vagyis a legjobb hat között hajthatott a félcsövek és rámpák közé.

A 26 éves Kempf a tegnapi eredményeihez képest jócskán javítani tudott, sőt, második körében mutatott produkciójára elsőként a mezőnyben jóval 80 pont felett kapott, végül az első hat bemutatkozása előtt a második helyen állt.

Ujváry Zoltán sem hibázott saját menetei során, ám ezúttal a bírók nem értékelték olyan magasra a teljesítményét, mint csütörtökön, így végül a nyolcadik lett, Kempf Zoltán viszont sokat lépett előre, és a hatodik helyen zárt. A győzelmet a brit Kieran Reilly szerezte meg, aki ezen a napon tényleg egy dimenzióval jobb volt a többieknél, leesett az álla a nézőknek egy-egy ugrásánál.

„Ez volt az első Európai Játékok-szereplésem, öt évet hagytam ki. Azt tűztem ki célul a verseny előtt, hogy a legjobb tizenkettőbe kerüljek, utána azért már megjött az étvágy. Egy éve próbálok visszarázódni a versenyzésbe, ez megfelelő motiváció a folytatásra. Úgy gondolom, a legtöbb helyzetben pozitív hatással van rám a tét, nyomás alatt is jól tudok teljesíteni. Ezt bizonyítja, hogy a selejtezőben és a döntőben is két olyan kört mentem, amilyet elterveztem, nem raktam le a lábam, nem estem el. Minden sportolónak az olimpia az álma, jó lenne, ha jövőre Párizsban versenyezhetnék, de ha nem jön össze, akkor a következő játékok sem lenne késő számomra” – értékelt Kempf Zoltán.

„A versenyen mindig az a célom, hogy amit eltervezek kört, azt hibátlanul meg tudjam csinálni, és ha ez sikerül, akkor elégedett vagyok. Mindkét köröm terv szerint haladt, nem rontottam benne. A selejtezőkhöz képest a többiek is jobban megnyomták a döntőt és jóval több trükköt tettek bele, talán többet is, mint én a szerdaihoz képest. Minden erőmmel azon dolgozok, hogy ott lehessek jövőre az olimpián, és ha így folytatom, ám rajtam kívül álló okokból ez nem sikerül, azt már lehet könnyebben kezelni. De látok rá esélyt, hogy összejöjjön” – mondta Ujváry Zoltán a verseny végén.

EURÓPAI JÁTÉKOK
BMX FREESTYLE, DÖNTŐ

Férfiak. Európa-bajnok: 1. Kieran Reilly (brit) 92.33 pont, 2. A. Jeanjean (francia) 90.80, 3. D. Brooks (brit) 87.40, ...6. Kempf 81.33, ...8. Ujváry 74.06

A Nemzeti Sportot az Európai Játékok helyszíneiről Bobory Balázs és Patai Gergely tudósítja.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik