Kerékpár: Kusztor Péter rangidősként vezeti cukorbeteg csapatát

KOHÁN GERGELYKOHÁN GERGELY
Vágólapra másolva!
2020.08.28. 17:22
null
Kusztor Péter amerikai csapat tagjaként indul a Tour de Hongrie-n (Fotó: Team Novo Nordisk)
A Team Novo Nordisk háromszoros magyar bajnoka, Kusztor Péter rég versenyzett itthon nemzetközi viadalon, így nagyon várja, hogy profi amerikai csapata első embereként állhasson rajthoz a 41. Magyar körversenyen.

Minden rosszban van valami jó – erről az alaptézisről Kusztor Péter is tudna mesélni. A kétszeres magyar országúti és egyszeres időfutambajnok versenyző két éve szembesült a diagnózissal, hogy cukorbeteg, ám ez esetében szerencsére nem azt jelentette, hogy fel kell hagynia a profi sportolással. Sőt.

„Emlékszem, a diagnózis utáni első néhány hét nem volt egy leányálom, de a családom sokat segített, aztán pedig érkezett a lehetőség az amerikai prokontinentális istállótól, a Novo Nordisktől – így nemhogy nem kellett abbahagynom a kerékpározást, hanem magasabb szinten folytathattam – mutatott rá a most 35 esztendős Kusztor, aki gyakorlatilag így szintet léphetett, hiszen a kontinentális osztrák MyBike-Stevenstől ugrott egy osztállyal feljebb, a nemzetközi élmezőny „másodvonalában” szereplő Novo Nordiskhez (amely az első olyan profi kerékpárcsapat, mely kizárólag cukorbeteg bringásokat alkalmaz lásd keretes írásunkat). – Nagyon jó a csapat, a körülmények teljesen profik és folyamatosan fejlődünk, úgyhogy remekül érzem magam. Ráadásul a következő három évre sikerült megtartani a főszponzort, ami ezekben a vészterhes időkben külön öröm, úgyhogy egyre merészebb célokat tűzünk ki magunk elé – a hosszabb távú, hogy szeretnénk ott lenni az egyik nagy, háromhetes körversenyen is!”

CUKORBETEG CSAPAT

Az amerikai bejegyzésű Team Novo Nordisk egy kizárólag cukorbetegeket foglalkoztató sportegyesület, amelyet Phil Southerland és Joe Eldridge alapított 2005-ben, még Team Type-1 néven (utalva az 1-es típusú cukorbetegekre), abból a célból, hogy a diabétesszel élő embereknek is lehetőséget biztosítsanak a legmagasabb szintű sportolásra. A klub névadó szponzora a diabéteszes, hemofíliás és egyéb krónikus betegségben szenvedők számára gyógyszereket gyártó dániai székhelyű világcég. A férfi országúti istálló 2008-ban lett profi, mellette az egyesületnek mára van egy országúton, illetve pályakerékpárban is érdekelt női csapata, hegyikerékpáros-, valamint triatlon- és futórészlege is.

Előtte azonban ismét eljönnek a Tour de Hongrie-ra – a szombaton rajtoló Magyar körversenyt Kusztor korábban az év egyik legfontosabb viadalaként aposztrofálta, és szerencsére úgy tűnik, a formájával sincs gond a hosszúra nyúlt kényszerszünet ellenére sem: a múlt héten véget ért Tour du Limousine szakaszversenyen az összetett 19. helyén ért célba, a remek eredménnyel együtt három világranglistapont is járt.

„Az újrakezdést követően kicsit lassan ment a visszarázódás a négy hónapnyi szünet után. A Lengyel körverseny például nagyon hektikusra sikeredett, hiszen régóta nem versenyeztünk – de nemcsak nekem, mindenki másnak is, sajnos láthattuk is az eredményét, gondolok itt Fabio Jakobsen borzalmas esetére –, ám a Tour du Limousinre való felkészülés már remekül sikerült. Igazán nagy hegy nem volt az útvonalon, de így is szinte minden nap mentünk háromezer méter szintkülönbséget, úgyhogy durva, stresszes verseny volt, észnél kellett lenni – magyarázta Kusztor, hozzátéve, szerencsére megúszták bukás nélkül. – Az első nap az emelkedőn összeszedtem egy kis hátrányt, ha az nincs, akkor az összetettben az első tízben is végezhettem volna – nagy eredmény lett volna, de természetesen így sem vagyok szomorú.”

A hétvégi országos bajnokságon egy szökéssel próbálkozott a mezőnyversenyen, az üldözőboly azonban beérte őket, az igazi erőfelmérő viszont a szombaton kezdődő Tour de Hongrie lesz.

„Nagyon várom már, rég versenyeztem itthon nagy nemzetközi viadalon! Főleg, hogy rangidősként én vezetem majd a csapatom, mindenféleképpen első embernek számítok, és szeretnék is jól menni – szögezte le Kusztor. – A társak is izgatottak, elvégre roppant erős mezőny gyűlt össze, world tour és pro csapatokkal, úgyhogy gyakorlatilag bármi lehet. Az első és az utolsó nap ígérkezik különösen izgalmasnak a hegyek miatt, de a sík szakaszokon is szét tud szakadni a mezőny, főleg, ha jön egy-egy váratlan vihar... Mindenesetre remélem, pluszerőt ad majd a magyar közönség, igyekszem élvezni a hazai pályát, anélkül, hogy extra terhet raknék magamra. Az útvonalat természetesen jól ismerem, ez is sokat számíthat, mert előnyt jelent nekem is, és a srácoknak is sokat tudok majd segíteni!”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik