A montisok a fiatalokkal bővített kerettel már Londonra koncentrálnak

Vasvári FerencVasvári Ferenc
Vágólapra másolva!
2009.02.05. 14:32
A Magyar Mountain Bike Szakági Szövetség idei első elnökségi ülésén döntés született az olimpiai krossz szakág szövetségi kapitányának személyéről: a Londonig tartó ciklusban a most 38 esztendős Valter Tibor irányítja a legjobbak felkészülését.
Valter Tibor az elmúlt esztendőkben is dobogóra tudott kerülni a mountain bike versenyeken
Fotó: Nemes Róbert
Valter Tibor az elmúlt esztendőkben is dobogóra tudott kerülni a mountain bike versenyeken
Valter Tibor az elmúlt esztendőkben is dobogóra tudott kerülni a mountain bike versenyeken
Fotó: Nemes Róbert
Valter Tibor az elmúlt esztendőkben is dobogóra tudott kerülni a mountain bike versenyeken

Az új kapitány egykor a KSI, majd 2002-ig az FTC kerékpáros csapatát erősítette; az utánpótlás-bajnoki címek mellett pályán és országúton összesen 27-szer állt a bajnoki dobogó tetején. Kilencvenötben hosszú távú, 2001-ben hegyi bajnoki elsőséget szerzett. A TF elvégzése után, ’99-ben létrehozta Csömörön a kerékpáros szakosztályt, ahol 2003-óta a hegyikerékpár a fő profil. Versenyzői közt van a juniorok egyik hazai legjobbja: Juhász Zsolt. Valtert időközben megválasztották a maratoni szakág vezetőjének, ám reflektorfénybe az olimpiai szám „főnökeként” kerül. Főleg, hogy a szakágban jó eredmények születnek…

A sportág olimpiai, ’96-os atlantai debütálása után rohamos népszerűségre tett szert. Athénban Vinczeffy Zsolt képviselte a magyar színeket, Pekingben előkelőnek számító, 23. helyével Parti András. A juniorok között versenyző Benkó Barbara a 2008-as, olaszországi világbajnokságon ezüstérmet szerzett.

– Parti 23., Benkó 2. helye – elmondható, hogy jönnek az eredmények?
– Egyértelműen látható a fejlődés és az is, hogy még mennyit lehet javítani. Sikerült felmutatni a tehetségeket, akikkel még jobban lehet közeledni a nemzetközi „elit” színvonalához. Benkóval, Partival felhívtuk magunkra a figyelmet. Meghatározó a sportág helyzete, megítélésének egyértelmű javulása: egyre szélesebb körben elismert és elfogadott. Ehhez az is kell, hogy ezeket az eredményeket a sportág, szűkebb értelemben a vezetőség hogyan tudja kommunikálni, felhasználni a további fejlesztésre. Én azért vállaltam el a feladatot, mert úgy gondolom, van lehetőség előrelépésre. Vannak tehetséges versenyzőink, ez realitás. Megfelelő szakmai munkával és az anyagi források növelésével pedig biztosíthatjuk a tehetségek kibontakozását. Minden feltétel teljesülésekor jelentős előrelépés is realizálható. A cél, hogy három versenyző képviselje Magyarországot 2012-ben Londonban, matematikailag elérhetőnek látszik, ezért ezen kell dolgozni nekem, a szövetségnek és a versenyzőknek egyaránt.

– A Londonig vezető út ki van már kövezve? Milyen program állt össze az új szövetségi kapitány fejében?
– Többéves munkának a legelején vagyunk. Az új, tízfős válogatott keret kialakult – amely olimpiai és maratoni keret egyben –, a régi, rutinos versenyzők mellett lehetőséget kapnak azok a fiatalok, akik eredményeikkel felhívták magukra a szakma figyelmét az elmúlt évben. A 2009-es teljesítmények alapján lehet majd kialakítani egy szűkebb, olimpiai krossz kvótafutó keretet, akikre a most készülő olimpiai program épül. A szakmai program tartalmaz egy Londonig szóló általános tervet, továbbá egy konkrétabban kidolgozott, 2009–10-re érvényes megvalósítási szakaszt. Ebben benne lesz a válogatottat érintő kapcsolatrendszer újragondolása, a válogatott versenyek kijelölése, az ehhez szükséges anyagiak előteremtése.

– Hol kell a legnagyobb változtatásokat meglépni?
– Szeretném a magyar olimpiai kossz versenyrendszert újratervezni, átstrukturálni. Itt cél az elit kategória és az utánpótlás fejlesztése. Több lehetőség is kínálkozik, a szövetség vezetőségének ajánlva közösen fogjuk meghozni a döntéseket.

– Mennyire partner a szövetség?
– Reményeim szerint a közeljövőben jelentős változások lépnek érvénybe – erről majd később –, ezek, ha áttételesen is, mind segíteni fogják a munkámat. Én a szakmai feladatokért, megvalósításukért vagyok felelős. A szövetség a nemsokára elkészülő úgynevezett négyéves program elfogadásával válhat partnerré. Mivel céljaink közösek, bízom a támogatásban, és mindenképp sokkal szorosabb együttműködésre számítok az elkövetkezendő években.

– Mivel lenne elégedett London után, a repülőn hazafelé?
– Véleményem szerint ebben a négy évben sok lehetőség van, remélem, minél többet meg is tudunk valósítani – de ha repülőn ülve jövök hazafelé, már elégedett leszek…
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik