Buzsáki Virág és Palumby Zsombor ünnepelhetett a hegyikerékpáros ob-n

MTI/B. D. K.MTI/B. D. K.
Vágólapra másolva!
2024.07.21. 18:53
Fotó: Zsombor Palumby/Facebook, archív
A férfiaknál Palumby Zsombor, a nőknél Buzsáki Virág nyerte meg vasárnap a hegyikerékpárosok országos bajnokságát Zalaegerszegen.

Az Alsóerdei Sport- és Élménypark adott otthont az ob versenyhétvégéjének: szombaton a rövidebb távon (XCC), vasárnap az olimpiai számban (XCO) versenyeztek a hegyikerékpárosok. Szombaton Palumby Zsombor (SVS Pro Team) és Buzsáki Virág (jb BRUNEX Superior Factory Racing) diadalmaskodott és mind a ketten jó eséllyel szálltak harcba vasárnap is az elsőségért.

Az elmúlt két kiírásban győztes Palumby aztán magabiztos versenyzéssel diadalmaskodott a második napon, melyen két és fél perccel előzte meg az olimpiai távon 13-szoros bajnok, négyszeres olimpikon Parti Andrást.

Az MTI-nek Palumby úgy fogalmazott: elég magabiztos győzelmet aratott, ebben a tekintetben az egy nappal korábbihoz hasonlított a vasárnapi verseny, csak a körülmények voltak mások.

„Nagyon saras volt tegnap, ma pedig már teljesen száraz. A második körtől kezdve saját tempót mentem, így tudtam behúzni az első helyet. Elégedett vagyok a teljesítményemmel, büszke vagyok arra, hogy idén is duplázni tudtam. Az országos bajnokság minden évben kiemelt jelentőségű verseny, a formaidőzítés is elég jó volt, bele tudtam tenni mindent” – fejtette ki.

„Eltelt két év a visszavonulásom óta, nem volt rajtam nyomás és magammal szemben sem voltak már jelentős elvárásaim, ehhez képest egészen jól sikerült a versenyzés – értékelt a 41 éves Parti. Rámutatott: kora alapján indulhatna a master 2 kategóriában, mégis fel tudta venni a versenyt a nála 15-20 évvel fiatalabbakkal. – Nagyon jó érzés, hogy még itt tudok lenni. Igyekszem élvezni, a versenyzés öröméért tekertem, abszolút elégedett vagyok ezzel az eredménnyel így is, hogy már csak izommemóriából haladok.”

Parti kiemelte: az előző nap nagyon csúszott a pálya a korábbi eső miatt, a fő számra azonban ideális lett az időjárás és a pálya is – ez csak helyenként volt nedves –, így tökéletes körülmények között, nagyon jó hangulatú viadalon vehetett részt. Harmadikként Endrédi Máté ért célba.

A nőknél Buzsáki Virág 2022-es sikere után diadalmaskodott ismét, a párizsi olimpiára készülő ob-címvédő, Vas Blanka ezúttal nem indult. Buzsáki mögött másodikként az országúti mezőnyverseny ob-n harmadik Greman Szonja zárt, a harmadik helyet Bokros Csenge Anna szerezte meg.

„Nem úgy ment, ahogy szerettem volna: erős, dinamikus, intenzív versenyt akartam futni, de nem sikerült, túl fáradt voltam hozzá” – vallotta be Buzsáki. Mint elmondta, svájci csapata nem tudott segítséget küldeni neki, így az elmúlt hetekben egyedül járt versenyekre, igaz, az ob előtt a helyszínen kapott technikai támogatást és a frissítésben is segítették mások.

Előre tekintve elmondta: jövőre meg fog szűnni a csapata, több másikkal is kapcsolatban van és kapott pozitív visszajelzéseket.

A tőle 13 másodperccel elmaradó, 18 éves Gremant méltatva azt mondta: ügyesen versenyzett, és bár keveset szerepel hegyikerékpárban, így a lejtők annyira nem mentek neki, felfelé nagyon erős volt.

HEGYIKERÉKPÁR OB
Férfiak (6 kör)
1. Palumby Zsombor (SVS Pro Team) 1:19:55 óra
2. Parti András (Trek SE-Partinergy) 2:30 perc hátrány
3. Endrédi Máté (GreenZone-ZKSE) 4:50 p h.

Nők (5 kör)
1. Buzsáki Virág (jb BRUNEX Superior Factory Racing) 1:18:58 óra
2. Greman Szonja (Cube-Csömör) 13 másodperc hátrány
3. Bokros Csenge Anna (MVM VESC) 5:02 perc hátrány

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik