Basso és Ullrich nem indulhat a Touron

Vágólapra másolva!
2006.06.30. 12:09
Címkék
A T-Mobile csapat döntése értelmében nem vehet részt Jan Ullrich, Oscar Sevilla, valamint Rudy Pevenage sportigazgató a szombaton rajtoló Tour de France kerékpáros körversenyében. A két versenyző azért nem állhat rajthoz, mert a vezetővel együtt összefüggésbe került a nevük egy spanyolországi doppingüggyel. Nem sokkal 13 óra után a versenyigazgatóság bejelentette: a nagy esélyes Ivan Basso, valamint számos további klasszist sem indulhat. Így roppant csonka lesz a világ legnépszerűbb körversenyének mezőnye.
Jan Ullrich 1997-ben már egyszer megnyerte a versenyt, de idén már biztos, hogy nem fogja
Jan Ullrich 1997-ben már egyszer megnyerte a versenyt, de idén már biztos, hogy nem fogja
Jan Ullrich 1997-ben már egyszer megnyerte a versenyt, de idén már biztos, hogy nem fogja
Jan Ullrich 1997-ben már egyszer megnyerte a versenyt, de idén már biztos, hogy nem fogja

Tour de France: csalódott csapatvezetők

Nem túlzás, a sportvilágot sokkolta a Tour de France mezőnyét alapjában megrostáló pénteki kizárássorozat. Ennek az érintett csapatvezetők is hangot adtak, de egyértelműen nem ítélték el „beosztottjaikat”.

„Nagyon nehéz elfogadnunk a történteket, szinte el sem hisszük” – mondta az 1996-ban győztes Bjäne Riis, a CSC menedzsere.

A csapat egyelőre egy versenyzőt zárt ki a Tour szervezőbizottsága, de éppen a legnagyobb esélyest. A szakembere és a szurkolók szerint az olasz Ivan Basso, a Giro d’Italia idei kegjobbja pályázott a leginkább a hétszeres TdF-bajnokként tavaly visszavonult Lance Armstrong trónjára.

Basso legnagyobb ellenfelének a német Jan Ullrichot tartották, de a francia körverseny 1997-es legjobbját délelőtt visszaléptette csapata.

„Elfogadta a döntésünket, de természetesen nagyon szomorú volt. Jól akart szerepelni a Touron” – mondta a T-Mobile csapatmenedzsere, Olaf Ludwig.
Eddig 32 kerekest zártak ki vagy léptettek vissza a szombaton kezdődő Tour de France-ról.
A német Ullrich, a spanyol Sevilla, és a belga Pevenage nevét a Tourt rendező szervezet, az ASO tette közzé, egy doppingüggyel kapcsolatban.

Az 1997-es győztes Ullrich mintáját, amely minregy két évvel ezelőtt készült egyébként egy kétes hírű madridi klinikán találták.

„Egyikük sem indul a körversenyen, és a sportigazgatót is eltiltottuk. Ez az esemény megváltoztatja a célkitűzéseinket a versennyel kapcsolatban –mondta Luuc Eisenga, a csapat sajtófőnöke. – Így napról-napra változik a helyzet azzal kapcsolatban, hogy mit kell elérnünk.”

„Ez az információ elég komoly ahhoz, hogy kétségeket ébresszen bennünk az általuk előadott történettel kapcsolatban” – folytatta a szóvivő.”

Hétfőn Ullrich és Pevenage még tagadta azt, hogy bármi közük is lenne az elmúlt évek legnagyobb doppingbotrányához.

Ullrich és Sevilla helyett a német Stephan Schreck és az olasz Lorenzo Bernucci indulhat majd a legrangosabb körversenyen a T-Mobile színeiben.

Legkorábban a mai napon teszi közzé az ASO azt a harminchét oldalas, a Spanyol Kerékpár-szövetségtől kapott listát, amely több mint ötven versenyző nevét tartalmazza az említett vizsgálatokkal kapcsolatban.

Az El Mundo spanyol lap pénteken közzétett doppinglistáján 37-en szerepelnek, köztük Basso, őket zárta ki a Tour szervezőbizottsága koradélután.

Legnagyobb esélyesből kizárt versenyző lett Ivan Basso
Legnagyobb esélyesből kizárt versenyző lett Ivan Basso



A 37 név között több, már lebukott sztáré is található, így a spanyol Roberto Herasé vagy az amerikai Tyler Hamiltoné.

Az ügy előzménye, hogy a spanyol rendőrség átkutatott több lakást, és tiltott szereket foglalt le. Korábban őrizetbe vették az Astana-Würth (a volt Liberty Seguros) istálló igazgatóját, Manolo Sainzot, aki óvadék ellenében szabadlábon védekezhet. A csapat azonban a nemzetközi Sportdöntőbíróságnál (CAS) kiharcolta, hogy indulhasson.

Az El Mundo doppinglistáján szereplő csapatok és kerékpárosok:
CSC: Ivan Basso (olasz)
Caisse D'Epargne-Iles Baleares: Constantino Zaballa (spanyol)
Saunier Duval: Carlos Zarate (spanyol) AG2R: Francisco Mancebo (spanyol)
T-Mobile: Jan Ullrich (német), Oscar Sevilla (spanyol)
Phonak: Jose Enrique Gutierrez (spanyol), Jose Ignacio Gutierrez (spanyol)
Communidad Valenciana: Vicente Ballester (spanyol), David Bernabeu (spanyol), David Rodriguez (spanyol), Jose Adrian Bonilla (spanyol), Juan Gomis Lopez (spanyol), Eladio Jimenez Sanchez (spanyol), David Latasa (spanyol), Ruben Plaza (spanyol), Jose Luis Martinez (spanyol), Manuel Llorent (spanyol), Antonio Olmo (spanyol), David Munoz(spanyol), Javier Cherro (spanyol), Javier Pascual (spanyol)
Unibet: Carlos Garcia Quesada (spanyol)
Astana-Würth: Michele Scarponi (olasz), Marcos Antonio Serrano (spanyol), David Etxebarria (spanyol), Joseba Beloki (spanyol), Angel Vicioso (spanyol), Isidro Nozal (spanyol), Unai Osa (spanyol), Jörg Jaksche (német), Giampaolo Caruso (olasz)
Doppingolás miatt eltiltott vagy visszalépett: Roberto Heras (spanyol), Angel Casero (spanyol), Santiago Perez (spanyol), Tyler Hamilton (amerikai), Igor Gonzalez Galdeano (spanyol)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik