Kerékpár: a franciák szerint Armstrong elismerte, hogy doppingolt

Vágólapra másolva!
2006.06.23. 15:06
Címkék
A francia Le Monde szerint a zsinórban hétszeres Tour de France-győztes, tavalyi sikerét követően visszavonult amerikai kerékpáros, Lance Armstrong (képünkön) egy beszélgetés során beismerte, hogy doppingolt. A beszélgetésre ugyan nem tegnap, de még nem is tegnap előtt került sor, hanem majd’ tíz évvel ezelőtt. Akkor a klasszis agyműtétjét követően arról tájékoztatta az Indiana Egyetem kórházának orvosát, aki a versenyző utókezeléséhez gyűjtött adatokat, hogy korábban eritropoetint (EPO), növekedési hormont és kortizont is használt.
A beszélgetésnek szem- és fültanúja volt Armstrong felesége, valamint egyik csapattársa, Frankie Andreu.

A korábban hererákban szenvedő, ám végül felépülő Armstrong eddigi nyilatkozataiban kategorikusan tagadta, hogy pályafutása során valaha is tiltott teljesítményfokozó szereket használt volna.

Egy másik francia lap, a L’Equipe tavaly augusztusban adta hírül, hogy Armstrong doppingolt. Igaz, nem friss, 2005-s győzelmét vonták kétségbe, hanem az elsőt. Az amerikai kerekes egyik, 1999-ben levett mintát ugyanis 2004-ben újra kielemezték és abban EPO nyomait találták meg.

A teljesítménynek ez a fajta meg nem engedett fokozása azonban 1999-ben nem volt tiltott, azon egyszerű oknál fogva, hogy akik hivatalból tiltólistára tehették volna, még nem is ismerték. Ellenétben a használókkal…

A Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) által felkért független jogi szakértő, Emile Vrijman májusban tisztázta a vádak alól Armstrongot.

Armstrongot nagy elismeréssel fogadta a nemzetközi kerékpártársadalom egésze, amikor betegségét követően ismét visszatért a profik közé, ám Tour de France-s egyeduralkodása miatt idővel egyre több irigye támadt, mint ahogyan egyre többen kérdőjelezték meg győzelmeinek tisztaságát.

Az amerikai sportoló évek óta kénytelen szembenézni a doppingvádakkal, amelyek a jelek szerint azt követően sem csitulnak, hogy felhagyott a versenysporttal.

Szavazás

Ki veszi át a stafétát a visszavonuló Lance Armstrongtól?

Írja be az itt látható számot!
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik