Az a fránya Real Madrid ne lenne mindig az útban... – Antoine Griezmann-sorozat, 2. rész

BODNÁR ZALÁNBODNÁR ZALÁN
Vágólapra másolva!
2024.10.19. 13:45
2016: tizenegyest rontott a BL-döntőben, Simeone biztatja (Fotó: AFP)
Szeptember 30-án a 137-szeres francia válogatott, világbajnok, Európa-bajnoki ezüstérmes Antoine Griezmann bejelentette: nem lép többé pályára címeres mezben. Az Atlético Madrid 33 éves támadójának pályafutását bemutató sorozatunk második részében első madridi ciklusát idézzük fel, amikor teljesen új szerepkörben találta magát.

 

Öt évet töltött el nevelőegyesülete, a Real Sociedad felnőttcsapatában (2009–2014), de már a második idénye – amely az első volt az élvonalban, a La Ligában – után feltünedeztek a kérői, a Manchester United és az Arsenal is vitte volna. Ő azonban inkább szerződést hosszabbított a baszk klubbal, amely 30 millió eurót állapított meg kivásárlási áraként.

Hogy miért utasított vissza annyi remek ajánlatot?   „Az álmom vált valóra, hogy a Bajnokok Ligájában szerepelhettem azzal a csapattal, amelyben felnőttem” – adott magyarázatot és tett tanúbizonyságot hűségéről Antoine Griezmann. Ám a BL-csoportkör már nagy falat volt a kis Real Sociedadnak, csoportutolsóként esett ki. De Griezmann igencsak felfelé lógott ki a csapatból, technikai zsenialitása mindenkinek szemet szúrt a nagyszínpadon.

2014: 30 millió eurót adott érte az Atlético

Nem csoda, hogy 2014 nyarán az aktuális spanyol bajnok Atlético Madrid lecsapott rá. Az argentin vezetőedző, Diego Simeone csodát tett a kisebbik madridi csapattal, a bajnoki címmel lezárt egy tízéves periódust, amely során csak a Real Madrid és az FC Barcelona nyert aranyérmet, és a Bajnokok Ligája döntőjébe is bejutott 2014-ben az együttessel (amelyben hosszabbításban a Real Madrid legyőzte). A kiemelkedő idény után azonban a Chelsea-hez távozott a csapat csatársztárja, Diego Costa, és az ő pótlására nézte ki Simeone az ügyes kis franciát, akiért az Atlético kicsengette a 30 millió eurós kivásárlási árat. És hogy a vezetőség hosszú távra tervezett vele, bizonyítja: hat évre szóló szerződést tett le Griezmann elé.

A változás markáns volt. Egyrészt, mert pályafutása során először topcsapatban játszhatott, másrészt új pozíciója is lett a pályán: míg San Sebastiánban balszélsőt játszott, Simeone amilyen stabil, olyan merev 4–4–2-es rendszerében csatár lett. „Hat hónapon keresztül csak szenvedtem – vallotta be 2015-ben a brit FourFourTwo magazinnak. – Nehéz volt elsajátítani az új stílust, de keményen odatettem magam edzésen. A vezetőedző ötlete volt, hogy behoz középre, amikor a klubhoz szerződtem. Ma már sokkal inkább érzem magam csatárnak, mint szélsőnek. Új szerepet kellett elsajátítanom, de büszke vagyok rá, hogy sikerült. Nem arról van szó, hogy a játékstílusom egyik eleme megváltozott volna – minden eleme megváltozott. Sokat fejlődtem.”

De miben áll ez a fejlődés, ha technikailag már akkor is tökéletes volt? Mindenekelőtt abban, hogy Simeone keze alatt lett igazi csapatember. Labdaművész volt már a Real Sociedadban is, de nem olyan játékos, aki végigrobotolja a meccseket. Az argentin mester viszont ráébresztette, hogy neki is fel kell áldoznia magát a csapat céljai érdekében. Kőkeményen edzett, izmosodott is, sokkal több közelharcot vállalt, gyakrabban ment vissza védekezni és labdát szerezni. „Harcban állunk, minden labdáért háború zajlik. Muszáj a kilencvenegyedik percben is bírnom! – mondta a FourFourTwo-nak. – A saját stílusunkban játszunk, ahogy a Real Madrid és az FC Barcelona is. Ha egyetlen szóval kellene jellemeznem az eddigi tevékenységemet az Atléticóban, azt mondanám: erőfeszítés.”

A statisztikai adatain nem látszottak meg a posztváltás nehézségei, a befektetett munka kamata viszont annál inkább. Első madridi idényét 22 szerzett góllal zárta a bajnokságban, ennél többet sohasem jegyzett korábban francia játékos a La Ligában egy évadban. „Úgy húz, mint egy középpályás, úgy passzol, mint egy játékmester, és úgy fejezi be az akcióit, mint egy csatár” – dicsérte őt első madridi idénye után Simeone. 

A villámgyors, technikás kis francia gyorsan az Atlético-szurkolók kedvencévé vált
2016: a La Liga legjobb játékosa lett

A csapat viszont csak harmadik lett a bajnokságban címvédőként, és a BL-ben is visszalépés következett be, már a negyeddöntőben elvérzett – megint a gyűlölt városi rivális ellen.

A következő, 2015–2016-os idényre az volt a terv, hogy mindkét fronton újra ott legyen az Atlético a végelszámolásnál, és erre Gabival, Kokéval, az AC Milantól kölcsönbe visszatérő Fernando Torresszel, továbbá Filipe Luíssal, Diego Godínnal, Yannick Carrascóval vagy a kapuban a Thibaut Courtois-t nagyszerűen pótoló szlovén Jan Oblakkal a fedélzetén meg is volt minden esélye. A bajnokságban azonban ez még kevés volt a két óriás ellen hosszú távon, Európában viszont megint nagyot alakított az Atlético. Simán megnyerte a BL-csoportját, tizenegyesekkel átvergődött a PSV-n (két 0–0 után, a párharc szimbolizálhatná is a Simeone-érát), kiverte az FC Barcelonát a negyeddöntőben (a Camp Nou-ban elszenvedett 2–1-es vereség után a 2–0-s visszavágó mindkét gólját Griezmann szerezte), a Bayern Münchent pedig az az elődöntőben. A francia ismét fontos szerepet vállalt, a müncheni visszavágón elért gólja döntőnek bizonyult, mert az egyetlen idegenben elért találata lett az összesítésben 2–2-re végződő párharcnak. És a döntőben melyik ellenfél várt a csapatra? Persze, hogy a Real Madrid… A két évvel korábbi finálé is hosszabbításban dőlt el, a mostani még szorosabban alakult: 1–1 után tizenegyesek következtek a milánói San Siróban. Griezmann belőtte az Atlético első próbálkozását (ezzel azonban nem kompenzálta, hogy a rendes játékidőben kihagyott egyet…), ám a negyedik körben Juanfran hibázott, s ez végzetesnek bizonyult. Megint a Real örülhetett a végén – már szinte átoknak tűnt. 

Hősünk azonban ebben az évadban is előrébb lépett, minden versenysorozatot tekintve góljai számát héttel növelte, már 32-t tett be a közösbe. Ezt később sem tudta túlszárnyalni egyik klubjában sem, egyénileg ez volt a legjobb idénye. Ekkor választották meg a La Liga legjobb játékosának, és harmadik helyen végzett az Aranylabda-szavazáson Cristiano Ronaldo és Lionel Messi mögött.

A csapat sikerei szempontjából viszont a 2017–2018-as emelkedett ki madridi idényei közül: a bajnokságban ugyan „csak” második lett az Atlético a Barca mögött, de megnyerte az Európa-ligát! Igaz, ehhez a BL-ből kellett lepottyannia a második számú sorozatba (az AS Romával és a Chelsea-vel bivaly­erős BL-csoportba került), de ott már hasított: egymás után kiejtette a Köbenhavnt (5–1 összesítéssel), a Lokomotiv Moszkvát (8–1), a Sportingot (2–1) és az Arsenalt (2–1) – Londonban Griezmann találata kellett az egyenlítéshez. Gyerekkori kedvenc klubja, az őt könyörtelenül elutasító Olympique Lyon stadionjában az ugyancsak francia Olym­pique Marseille elleni, 2018. május 16-i döntő tulajdonképpen sima volt: a 3–0-s Atlético-győzelemhez Griezmann az első két góllal járult hozzá, a 21. és a 49. percben is betalált, majd Gabi a 89. percben megadta a kegyelemdöfést. A szakadó esőben mindkét találatát a rá jellemző módon szerezte csodálatosan finom baljával: az elsőnél egy testcsellel balra elküldte a kapust, majd a kapu jobb oldalába gurított, a másodikat pedig elegánsan átpöccintette Steve Mandanda fölött. Az El-döntőben Diego Costa volt a csatártársa, akinek a helyére megvették négy évvel korábban, hiszen a brazil–spanyol csatár visszatért Madridba. 

2018: az Európa-liga döntőjében két gólt lőtt az Olympique Marseille-nek
FOOTBALL - EUROPA LEAGUE - FINAL - OLYMPIQUE DE MARSEILLE v ATLETICO MADRID
2018: a trófeával Griezmann, tőle jobbra Diego Costa, akinek a helyére szerződtették

Griezmann ekkor mondott másodszor nemet a Manchester United hívására, de mivel néhány héttel később már világbajnok is lett Moszkvában, mindenkit elgondolkodtatott a kérdés: vajon meddig tudja megtartani az új stadiont építő, ezért a nadrágszíjon kicsit húzni kényszerülő Atlético Madrid az időközben a világ egyik legjobbjává váló csatárát?

(A következő részben: FC Barcelona)

(A cikk a Nemzeti Sport szombati melléklete, a Képes Sport 2024. október 12-i lapszámában jelent meg.)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik