Sportkönyvtár: megunhatatlan újpesti sztorik

Vágólapra másolva!
2024.06.13. 11:37
A világcsúcstartó kalapácsvető, Zsivótzky Gyula 1958-tól 1973-ig volt az Újpest atlétája (Fotó: Imago Images)
Három vaskos kötetben dolgozta fel Csapó Zoltán és Laszip Gábor Újpest sporttörténetét, amely nemcsak a klubhoz bármilyen formában kötődő szurkolónak, sportolónak, családtagnak, de minden sporttörténelem iránt érdeklődő olvasónak izgalmas csemege lehet. Az első kötet természetesen az alapítás évétől indul, a harmadik pedig 1991 februárjáig követi végig az egyesület legfontosabb eseményeit. Vagyis az utóbbi 30 év klubtörténete már nem szerepel a trilógiában, de ez keveset von le az értékéből, mert a megírásához nyilvánvalóan hatalmas kutatómunkára volt szükség.


A kötetek felépítése kiváló, a szerzők krónikaszerűen, időrendben haladtak, az olvasóknak, kutatóknak, sporttörténészeknek pedig nagy segítség, hogy minden lapon feltüntették, éppen melyik év történéseit dolgozták fel az adott oldalon. Minden esztendő egy hosszabb-rövidebb bevezetővel indul, ezt követik havi bontásban, olvasmányos formában a fő történések, majd az év kiemelkedő újpesti érdekeltségű nemzetközi eredményei következnek – végül a talán legizgalmasabb rész, Kommentár nélkül címmel. Ezeket mindenképpen érdemes elolvasni, ízelítőnek idéznénk is az 1966-os részből, amely a Budapesti KISZ-élet 1966. 4. számából szemezget:      „Szenzációt szimatoltak. Zsivótzky egyik dobása újból túlszállt a világrekordot jelző szalagon, pontosan két méter negyvenkilenc centiméterrel. Az amerikai Connolly 71.25 méteres világrekordja a múlté lett. (…) Az egész várost tűvé tették, végül is sikerült hiteles százméteres mérőszalagot szerezni. Ez is ugyanazt mutatta:

Zsivótzky Gyula fantasztikus, 73.74 méteres eredményt, új világrekordot ért el ezen a párás szombat délután, 1965. szeptember 4-én. (…) Magyarországon a sportkedvelő emberek a kalapácsvetéssel úgy állnak, mint a vízilabdázással. Magyar sportágnak tekintik, és ha a legnagyobb világversenyeken nem szerepelnek ebben a számban jól, mással nem hagyják magukat kárpótolni. Ez a népszerűsége a kalapácsvetésnek elsősorban Németh Imrének köszönhető, aki Londonban olimpiai bajnokságot nyert 1948-ban, és az atlétika modern időszakában először iratkozott fel a magyarok közül a világrekorderek listájára. (…) Váratlan volt-e Zsivótzky világrekordja? A válasz: igen is, meg nem is. Akik figyelemmel kísérték a tokiói olimpia utáni eredményeit, azoknak nem keltett meglepetést.”

 

És ez csak az említett szöveg töredéke, a kötetek pedig tele vannak ehhez hasonló olvasmányos csemegékkel. A harmadikban például elolvashatjuk az 1983-as Újpesti Dózsa–Köln hazai KEK-mérkőzés Népsportban megjelent tudósítását, de rengeteg gyöngyszemet rejt a három kötet, amelyben 1991-ig szinte minden kiemelkedő újpesti sportoló szerepel.

Ráadásul rengeteg fekete-fehér, jó minőségű fotó „színesíti” a trilógiát, így sok más sportoló és csapat mellett Csollány Szilveszterről, Pék Györgyről, Ancsin Jánosról, Farkas Péterről, Vincze Balázsról, Növényi Norbertről, Darnyi Tamásról, az 1968-as öttusacsapatról, Bene Ferencről, Törőcsik Andrásról, Rejtő Ildikóról, Tőzsér Ilonáról vagy Zakariás Ilonáról is találunk korabeli felvételeket.

 

Sőt, a második kötetben például két oldalon szerepel kottázva az Újpesti Dózsa indulója, amely 1967 szeptemberében hanghordozón is elérhetővé vált a szurkolóknak. Persze ma már, az internet világában nem hír az ilyesmi, akkoriban viszont hatalmas élmény volt.

 

Csak amiatt lehet némi hiányérzetünk, hogy 1991-ben véget ér az újpesti história, pedig szívesen olvasnánk még történeteket a kilencvenes vagy a kétezres évekből. Ki tudja, talán egyszer ráveszi magát a nagy munkára a szerzőpáros, és kirukkol a negyedik kötettel is…

Rejtő Ildikó, a klub olimpiai bajnok vívója (Fotó: MTI)  

(Csapó Zoltán, Laszip Gábor: Újpesti sportkrónika I., II., III., Aposztróf Kiadó, 2020–2022)

Megírni a magyar irodalom történetét Petőfi Sándor, Ady Endre vagy József Attila nevének említése nélkül? Abszurdumnak hangzik? Az is, így jobb, ha a Pálfalvi Gábor 1985-ben megjelent, a magyar futball-légió történetét feldolgozó és (akkori) jelenét ismertető kötetét kezébe vevő olvasó lélekben felkészíti magát arra, ami rá vár.
Gazdag futballmúltunk dacára mindössze öt, a magyar válogatottban valaha megforduló labdarúgó lépett pályára a földkerekség mindenkori legrangosabb klubmérkőzésén, a BEK/BL döntőjében – ők azonban ott sem éppen epizódszerepet játszottak, hárman közülük gól(oka)t is szereztek (Puskás meg sem állt összesen hétig), magyar játékos „idegenlégiósként” aligha vihette volna többre. Ehhez képest Pálfalvi Gábor úgy írta meg a külföldön szerencsét próbáló magyar futballisták krónikáját, hogy Puskás Ferenc neve háromszor tűnik fel a szövegben, Czibor Zoltáné egyszer, Kocsis Sándoré, Kubala Lászlóé és Kű Lajosé pedig egyszer sem, de a Bayern München-kapuslegenda Fazekas Árpád vagy éppen az Ajax által Johan Cruyff utódjának szerződtetett Varga Zoltán nevét is hiába keressük.

Mészáros Ferencet, a bajnok Sporting kapusát alsógatyára vetkőztették a szurkolók (Fotó: Idegenlégiósok című könyvből) 
 

Tény, a szerző a komplex történeti áttekintésre csekély mértékben vállalkozik, kötetének – amely különben igen alapos újságírói munka – túlnyomó részét a (’85-ben) még aktív vagy frissen visszavonult labdarúgókkal készített riportok, interjúk teszik ki, ám azt a képtelen helyzetet, amelyet legnagyobb hatású és legeredményesebb idegenlégiósaink negligálása egy Idegenlégiósok című könyvben jelent, sokkal inkább az akkori rendszer abszurditása magyarázza. A disszidens 1985-ben, évekkel Puskásék „rehabilitációja” után is disszidens, ennélfogva tabu volt, a rezsim viszonyulása a játékoskereskedelemhez ugyanakkor lassan, de biztosan változott. Az ’50-es, ’60-as évek világszínvonalú magyar labdarúgása idején fel sem vetődött, hogy legjobbjaink külföldön keressék kenyerüket, hogy aztán, ideális esetben, a középkori céhlegények mintájára hazahozzák külhonban felhalmozott tudásukat. Idővel viszont, ahogy a világ kezdett elmenni mellettünk, egyre inkább jelentkezett ez az igény, az (ál)amatőr magyar valóságban a profiz­mus veszített szitokszójellegéből, egyre kevesebben gondolták úgy, hogy méltóságon aluli lenne külföldi szakértelmet importálni. Mindemellett – vagy inkább mindenekfelett ­– pedig természetesen a pénz csábító ereje is egyre nagyobb lett, ráadásul egy-egy ügyes kézzel nyélbe ütött üzletben korántsem csak a játékosok és a klubok voltak érdekelve, hanem a menedzserek és maga az állam is, hiszen az átigazolások szigorú szabályozottságához hozzátartozott, hogy mindennek az illetékes állami szerv (ekkor az OTSH) bevonásával kellett történnie.
Pálfalvi Gábor interjúalanyainak zöme nem kertel, amikor külföldre szerződésének fő motivációjáról kérdezi, de közben azzal is tisztában van, stabil egzisztenciát csak stabil teljesítménnyel teremthet magának – no meg ravaszsággal, biztos pénzügyi ismeretekkel és rámenős magatartással egy olyan világban, amelyben csak magára számíthat.
S hogy ne csak olyan futballistákról essen szó, akik nem szerepelnek a kötetben: nem kérdés, hogy az első „céhlegények”, Bálint László és Fazekas László megcselekedték, amit megkövetelt az OTSH és az MLSZ.

Fazekas az év játékosa a Royal Antwerpnél (Fotó: Idegenlégiósok című könyvből) 

(Pálfalvi Gábor: Idegenlégiósok, Sportpropaganda, 1985)

Gólvágó céhlegények 

 

 

Valami ultra – ahogy a frissen megjelent angol nyelvű könyv érzékelteti, Brendan Leonard az ember határait feszegető teljesítmények lélektanát bontja ki. Kellő érzékenységgel, tudományos alapossággal, ugyanakkor jó adag humorral, iróniával közelít a témához, amely mindig is ott állt a fizikai lét korlátaival birkózók (vagy a birkózásról csak álmodozók) érdeklődésének homlokterében, az utóbbi időben azonban még inkább. Ennek oka talán abban keresendő, hogy a civilizált lét konformista világában elkényelmesedett nemzedékek tagjai sokszor ösztönösen, néha pedig tudatosan is keresik a vad kihívásokat. És akit fűt a hajtóerő, egyre tör a csillagok felé: a félmaratonit futók előbb-utóbb maratonira vágynak, a maratonizók hatvan, nyolcvan kilométeres ultratávokról álmodoznak – és ha megvolt a nyolcvan is, miért ne lehetne kikanyarítani belőle százat? Mi meg büszkén kocogunk két kört a Margitszigeten.
(Brendan Leonard: Ultra-Something, Semi-Rad Media, 2024)
CS. P.

Feszegetni a határokat

(A cikk a Nemzeti Sport szombati melléklete, a Képes Sport 2024. június 8-i lapszámában jelent meg.) 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik