A pályán azért a labda az úr... – Rédei Ferenc fotógyűjteménye, 3. rész

Vágólapra másolva!
2024.03.03. 11:40
Brünyi Béla leszedi Törőcsik András lábáról a labdát az 1978. március 11-én játszott MTK–Ú. Dózsa mérkőzésen (1–1), a háttérben Varga István. Az idény végén az Újpest bajnok, az MTK harmadik lett.
Futballtörténeti kuriózumnak számító, kordokumentumként is igen értékes fényképgyűjtemény került elő a közelmúltban, és menekült meg az enyészettől: Rédei Ferenc fotóriporter 1960-as, 1970-es, 1980-as évekbeli kockáiból közlünk többrészes válogatást – harmadik alkalommal a hetvenes-nyolcvanas évek dokumentumaiból mazsoláztunk.

 

Azok a hetvenes-nyolcvanas évek… Amikor a kapufa még nem henger alakú, szó szerint igaz volt, amit a tudósítók írtak, hogy a labda a lapjáról a hálóba pattant – vagy éppen kifelé. A labda: a futball attól (is) csodálatos, hogy 22 ember önfeledten kerget egy pettyest. Bizony, abban az időben konkrétan pettyes volt. Mindegy, hogy besodrod, mint Szoki, vagy bődületes erővel bevarrod, mint a kis Pogi. 

Hiába jó kapus a békéscsabai Rabcsák, Kvaszta közelről kibabrál vele. A lényeg, hogy a hálóba kerüljön valahogy. Persze van olyan is, hogy kihagyjuk – ugye, Nyíl? Akárhogy is vesszük, a labda az úr, a kapusok szeretnék azt hinni, hogy ők, „Zsibi” megnyúlva kitenyereli, Brünyi Béla a testi épségét sem kímélve Törő lábáról szedi le, hogy megkaparintsa. Gujdár Sanyi meg akkor is kivédi a szabadrúgást, ha szinte semmit sem lát a labdából, csak az utolsó pillanatban veszi észre, hogy süvít a háló felé. Ló, Kacsa, Luki meg a többiek be is vannak tojva a sorfalban, hogy mi lesz… 

De van olyan is, hogy mindent megteszel a kapuban, mégis kikaptok 2–1-re, ráadásul úgy, hogy Emsberger jogtalanul ítél büntetőt ellenetek, de még nem is ez lenne a legnagyobb baj, hanem az, hogy egy kapu előtti kavarodás során kificamodik a kisujjad, mint Rapp Imrének. Szegénynek még két évet kell várnia, hogy válogatott legyen – egyszer, aztán slusszpassz. A futballban sem tudni, mit hoz az élet: az 1979-es MTK–Vasason se Mezey Gyuri, se a másik kispadon ülő Mészöly Kálmán nem sejtette, hogy lesz ő még a válogatott szövetségi kapitánya. Szepesi Györgynél senki sem tudta jobban, a sérülés is gyorsabban gyógyul, ha a labdarúgó, jelen esetben a „kéttüdejű” Pintér Sanyi, érzi a gondoskodást. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

MEGMENTETT KÉPGYŰJTEMÉNY 

 

Rédei Ferenc február 28-án tölti be nyolcvanadik életévét, a Fotóriporteri Életműdíjjal és a Magyar Sportújságírók Szövetsége Életműdíjával elismert alkotó válogatott úszóból lett megbecsült fotográfus. A Képes Sportnál kezdte pályafutását, majd a Népszavánál és a Népszabadságnál dolgozott, aktív alkotói munkája mellett fotórovat-vezetőjükként segített kibontakoztatni számos fiatal kolléga tehetségét. Az itt bemutatott, nemrég kidobásra ítélt fényképeket maga mentette meg a pusztulástól, az analóg filmeket a pincéjében digitalizálta, és kérésünkre a Képes Sport rendelkezésére bocsátotta. 

(A cikk a Nemzeti Sport szombati melléklete, a Képes Sport 2024. március 2-i lapszámában jelent meg.)   

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik