Kajak-kenu: jól kezdett a csapat a milánói világkupán

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.05.02. 22:25
Az 500 és az 1000 méteres elő- és középfutamokkal pénteken elindult a világkupaszezon gyorsasági kajak-kenuban. A főleg fiatal versenyzőkből álló magyar csapat meggyőzően kezdett Milánóban a kellemetlen, esős idő ellenére.

Bejött Storcz Botond csütörtöki jóslata, bombaerős mezőny gyűlt össze K–1 1000 méteren az uraknál és női K–1 500-on is. Miután a világkupákon versenyszámonként minden ország két egységet nevezhet, ezért a színvonal helyenként magasabb, mint egy világbajnokságon.

A legnehezebben Dombvári Bence kvalifikálta magát a döntőbe K–1 1000 méteren, aki középfutamából csak a legjobb harmadik idővel jutott tovább. Igaz, hogy az olimpiai ezüstérmes portugál Pimenta és a cseh Dostal mögött annyira jó időt ment, hogy azzal nyerhetett volna az összes többi középfutamban.

Női K–1 500 méteren két U23-as versenyző, Lucz Dóra és Farkasdi Ramóna képviselte Magyarországot. A lányok nem kerültek be az A-döntőbe, a szerb színekben versenyző Ruzsicsics-Benedek Dalma azonban ott lesz szombaton a legjobbak között.

Nk–1 1000 méteren viszont Farkasdi Ramóna kárpótolta magát, ott lehet az A-döntőben, akárcsak a szám másik magyar indulója, Nagy Flóra. Bravúr, hogy mindkét U23-as férfi kajak páros egyenes ágon a döntőbe került K–2 1000 méteren, valamint fantasztikusan szerepelt Khaut Kristóf is, aki alig 19 éves, de döntőzhet C–1 500 és 1000 méteren is. C–1 1000 méteren Vasbányai Henrik, C–1 500 méteren pedig Mike Róbert az előfutamból egyből a döntőbe kvalifikálta magát. Ők C–2 500 méteren is ott lesznek a legjobbak között, valamint férfi K–2 500 méteren döntőzhet a Hufnágel-Boros duó is.

Ígéretesen szerepelt és döntőbe került női 500 méteres párosban Szabó Gabriella, aki először versenyzett együtt új párjával, Vad Ninettával. Az olimpiai bajnok a futam után azt mondta, hogy elégedett, mert jól futott alattuk a hajó.

„Tényleg együtt voltak a lányok, ütőképesek lehetnek idén 500 párosban – értékelte a látottakat Hüttner Csaba utánpótlás szövetségi vezetőedző. Az előfutamból nem sikerült közvetlenül a döntőbe kerülniük, de ennek utólag még örültek is, így legalább a középfutamban újabb pályát tudtak menni versenykörülmények között. A mai előfutamok során nemcsak a tavalyi felnőtt világbajnokság érmesei, hanem a legtöbb fiatal versenyző is nagyon jó teljesítményt nyújtott. Nagy dolog, hogy a Hufnágel-Czeiner és a Gacsal-Ilyés páros egyenes ágon a döntőbe került K–2 1000 méteren, holott mind a négyen U23-as versenyzők. Fantasztikusan ment Khaut Kristóf is, aki 19 évesen két távon is döntőzhet egyesben. Ezek az eredmények azt bizonyítják, hogy a célunkat elértük, minden fiatal versenyzőnknek jó tapasztalatszerző verseny a milánói világkupa.”

A verseny szombat reggel 9-kor a női 500 és 1000, valamint a férfi 1000 méteres döntőkkel folytatódik. A futamokat az Eurosport2 magyar nyelvű adása élőben közvetíti.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik