Hajdu Jonatán szerint már Adolf Balázs is hisz a párosukban

P. SZ.P. SZ.
Vágólapra másolva!
2024.06.17. 07:20
Fotó: Török Attila
A C–2 500-as férfiegység tagja Rióban már megtapasztalhatta, milyen olimpián szerepelni, viszont saját elmondása szerint az azóta eltelt nyolc év alatt teljesen más versenyzővé vált.

– Az elmúlt éve nem úgy sikerült, ahogyan – valószínűleg – eltervezte. Miből nyert új motivációt?
– A tavalyi – hívjuk így – kihagyás után nagyon szerettem volna visszatérni az olimpiai számokhoz, hiszen egy évvel ezelőtt csak nem ötkarikás kategóriákban állhattam rajthoz. Ez önmagában motivált. Aztán a versenyszezon elején az első válogató és világkupafutam előtt és alatt olyan izgalmat éreztem, amilyet nem szoktam, furcsa volt megint téthelyzetbe kerülni – válaszolta Hajdu Jonatán, az olimpián C–2 500 méteren induló páros tagja.

– Hogyan állt össze az Adolf Balázzsal alkotott kettőse?
– Az előző év végén kipróbáltam két másik kenus sráccal is a párost, de vele tűnt a legjobbnak – mégis ő volt az utolsó a listámon. Nekem tetszett az ötlet, de nem akartam rákérdezni, azt hittem, ő kizárólag az ezer egyesre készül. Aztán a szövetségi kapitány, Hüttner Csaba keresett meg, hogy lenne-e kedvem, mire rávágtam: persze! Szerintem Balázs először kicsit húzta a száját, mert tényleg az egyesre koncentrált, de összetérdeltünk, és egyáltalán nem ment rosszul. Az év eleje óta együtt készülünk, edzésről edzésre jobban siklik a hajó, megjött az ő hite is. Aztán a tavasz elején eldöntöttük, hogy végigcsináljuk.

– A válogatókon nem akadt ellenfelük, a szegedi világkupaversenyen harmadikak, a szintén a Maty-éren rendezett Európa-bajnokságon negyedikek lettek. Elégedett az eredménnyel?
Igen, láttam, milyen idővel értünk célba, alig volt különbség az első négy között. Erős szembeszél fújt, ennek tükrében felértékelődnek az elért idők, mindenki alaposan kihajtotta magát. A lényeg, hogy mindent beleadtunk és jó formát mutattunk, de természetesen van még hová fejlődni, finomítani egy-két dolgon. Közel állunk hozzá, hogy végre kiemelkedő pályát menjünk.

– Rióban már megtapasztalhatta az ötkarikás játékok miliőjét. Milyen emlékeket őriz?
– Nyolc évvel ezelőtt fiatalként még teljesen másképp álltam a versenyzéshez, ráadásul akkor a sprinttávon, kétszáz egyesben mérethettem meg magam. Emiatt nagyobb szabadságot kaptam a felkészülésben, például sokkal többet jártam a konditerembe is, húszévesen fontosabbnak tartottam, hogy jól nézzek ki.

– Azért most sem panaszkodhat…
– De már nem ez a cél, sokat változott a felfogásom.

– Ennek ellenére van olyan tapasztalata Rióból, ami Párizsban is hasznos lehet?
Mindenképpen. Mostanában Balázzsal is beszélgettünk róla, hogy neki milyen élmény volt Tokió, nekem milyen volt Brazília. Akkor még időeredmény alapján lehetett továbbjutni az A- és B-döntőbe, nem csak a helyezés számított, megeshetett, hogy az egyik futamból többen jutottak az A-ba. Szerintem nagyobb nyomás nem is lehet versenyzőn, mint ami Rióban volt rajtam. A fejemben motoszkált, hogy a világ legnagyobb, csak négyévente megrendezett sporteseményén vagyok, és a versenyrendszer miatt is izgulhattam. Most kedvezőbb a kvalifikációs rendszer és az időbeosztás is, elméletileg legalábbis.

– Emiatt felszabadultabban versenyezhetnek?
– Az majd a helyszínen dől el. Azért mégsem mindennapi, hogy olimpián szerepelhet az ember… De a nyolc évvel ezelőtti élményem mindenképp segít higgadtabban, összeszedettebben kezelni a versenyhelyzetet.

– Az idei nemzetközi viadalok eredményei is adhatnak önbizalmat?
– Mindegyik csak egy állomás volt a felkészülésünkben, de mi tagadás, egy világkupafutam után a dobogóra állni és kézzel fogható elismerést, érmet hazavinni nem rossz érzés.

– Mi a következő hetek programja?
– Egy hét pihenő jön, aztán két hétig „visszavezető” jelleggel állunk edzésbe. Utána edzőtáborokba megyünk, még nincs rögzítve semmi, nem tudom, pontosan hová.

– Támaszt bármiféle elvárást önmagukkal szemben az olimpián?
– Egyelőre nem. Végig kell csinálni a felkészülés hátralévő részét, bízom benne, hogy akadályoktól mentesen sikerül.

Adolf nem volt maradéktalanul elégedett az Eb-n elért eredménnyel

„Fájó, hogy lemaradtunk a dobogóról, mert éremesélyesként álltunk rajthoz, és nagyon kevésen múlt, hogy nem értünk oda – mondta a szegedi rendezésű Európa-bajnokságon a harmadik helyet 24 ezredmásodperc híján megcsípő C–2 500 méteres egység tagja,   Adolf Balázs. – Az megnyugtat, hogy apait-anyait beleadtunk, egyikünkben sem maradt erő még egy húzásra.”
Adolf hozzátette, nem az Eb-n kell odaérni az érmes helyekre, sokkal fontosabb, hogy az olimpián érjen el jó eredményt az egység. Hozzátette, talán nem is rossz, hogy kaptak egy „tüskét”, ami további motivációként szolgálhat a felkészülés alatt. Mindenesetre biztató, hogy egy ilyen frissen megalakuló páros már most ennyire az élmezőny nyakán van. És még van idejük csiszolni a részleteken.

A PÁRIZSI PROGRAM
Férfi C–2 500 méter
Augusztus 6.: előfutamok, 11.
Augusztus 8.:    közép­futamok, 11.20. Döntő 13.30

 

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik