„Svájc igazán büszke lehet erre a válogatottra”

Vágólapra másolva!
2013.05.20. 15:34
null
Kilencedik vb-aranyérmét ünnepelhette a svéd jégkorong-válogatott (Fotó: Reuters)
A kilencedik vb-aranyérmét szerző Svédország 1986 óta az első olyan jégkorong-válogatott, amely rendezőként tudott diadalmaskodni. Ez legutóbb a legendás szovjet csapatnak sikerült Moszkvában. A vasárnapi döntőben a vb meglepetéscsapata, Svájc szerzett vezetést, de a rákövetkező 55 percben a svédek akarata érvényesült, a vége 5–1 lett. Következzenek a felhőtlen öröm, valamint a dicsőséggel vegyes csalódottság szavai.

 

Reto Surinál azért eltört a mécses
Reto Surinál azért eltört a mécses

„Csalódottak vagyunk, hiszen a döntőt elveszítettük, előtte pedig kilenc mérkőzést megnyertünk – mondta a svájciak kanadai szövetségi kapitánya, Sean Simpson. – Nem sokan hitték volna a vébé előtt, hogy döntőt játszhatunk. Nagyon büszke vagyok arra a teljesítményre, amit a csapatomtól láthattam, és arra az ezüstéremre, amit megszereztünk. Svájc igazán büszke lehet erre a válogatottra. Ez az együttes példaképül szolgálhat elhivatottságával, stílusával és energiájával. Amit mi tettünk a svájci jégkorongért, az szenzációs. Hogy ennyire közel kerültünk a világbajnoki címhez, az óriási dolog. Megpróbáljuk újra."

„Tudtuk, hogy az első pillanattól kezdve maximális intenzitással kell küzdenünk egészen a végéig. Megvoltak a helyzeteink, a gólszerzési lehetőségeink, de nem jöttek a gólok, az ellenfélnek viszont igen" – vont szakmai következtetéseket Philippe Furrer, a svájciak védője.

„Az eredményből aligha látszik, de szoros döntő volt – mondta Henrik Sedin, a vb-győztes svédek All Star-csapatba is beválasztott támadója, aki két góllal és egy gólpasszal segítette hozzá övét a sikerhez. – Sokáig úgy éreztem, itt bármi lehet még. Szerencsére miután hátrányba kerültünk, két góllal gyorsan tudtunk fordítani. A harmadik gólunk után pedig megnyugodtam egy kicsit a kispadon."

Örömittas svájci szurkolók: csodálatos vb-jük volt
Örömittas svájci szurkolók: csodálatos vb-jük volt

„Nagyon jól kezdtünk – mondta Martin Gerber, a svájciak kapusa –, megvolt az önbizalmunk, de az egyenlítés után emberhátrányba kerültünk, az újabb svéd gól után pedig kicsit elveszítettük a fonalat, és nehezen kaptuk el újra."

„Megnyerni a szezon utolsó meccsét, amiért történetesen vébéaranyérem jár, csodálatos érzés – örvendett Joel Lundqvist. – Svájc félelmetesen játszott az egész tornán, a miénk viszont nem úgy indult, ahogy szerettük volna, de aztán megjöttek Sedinék, és nagyot játszottak."

„Őszinte leszek: most még nem tudom felfogni, hogy mit is értünk el – kereste a szavakat és az érzéseket a svéd Gabriel Landeskog. – Itt állok, beszélünk a meccsről, a győzelemről, de nem tudom valójában, hogy most min megyek keresztül, mi történik velem. Talán néhány év múlva, vagy még inkább a karrierem végén képes leszek arra, hogy leüljek, és visszagondoljak erre az egészre. Mert most húszévesen nem hiszem még el, hogy itt állok vébéaranyéremmel a nyakamban."

Svédország kilencedik vb-sikerét aratta (1953: Svájc; 1957: Szovjetunió; 1962: Egyesült Államok; 1987: Ausztria; 1991: Finnország; 1992: Csehszlovákia; 1998: Svájc; 2006: Lettország), de az elsőt hazai környezetben. Méghozzá öt ezüstérmes után! Négyszer csak a szovjetek előzték meg őket rendezőként (1963, 1969, 1970, 1981), legutóbb pedig sportági skandalumként 1995-ben éppen az örök rivális finnek!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik