Illusztráció: Mirkó István/Magyar Nemzet

Elvileg a mindenkori házigazda jogosult a versenyzésre, ám ez nem automatikusan járó lehetőség. Az IIHF szombaton megválasztott új elnöke, a francia Luc Tardif azt mondta: a szövetség illetékes tisztviselői ellenőrzik majd, hogy a kínai férfi válogatott eléri-e a kívánt szintet, már csak azért is, mert NHL-es sztárokkal felálló Kanada, Egyesült Államok és Németország ellen vívja majd a csoportmérkőzéseit. A kínai férfiak a 32. helyen állnak a világranglistán, és a koronavírus-járvány miatt már két éve nem játszottak tétmérkőzést.

Amennyiben az IIHF-ellenőrzés végén úgy döntenek, hogy a kínai férfi hokiválogatott mégsem lehet ott a pekingi olimpián, akkor az utolsó kvalifikációs körben elvérző legjobb ranglistás helyen álló norvégok ugorhatnak be.

„Valóban felvetődik a nem megfelelő játékszint a kínai férfiválogatott esetében. Nem jó látni, ha egy csapatot 15–0-ra vernek, ez senkinek sem jó, sem a kínaiaknak, sem a sportágnak. A döntés október végére megszületik – mondta Luc Tardif. Ha nem lehetséges Kína számára az indulás, akkor van egy B tervünk, a ranglista alapján Norvégiával.”

Hozzátette: a kínai női válogatottat – amely huszadik a világranglistán – nem fenyegeti az a veszély, hogy nem engedik indulni Pekingben.