Női jégkorong: győzött a válogatott Szlovákia ellen

K-SZ. B.K-SZ. B.
Vágólapra másolva!
2023.02.07. 22:38
Hihetetlenül fordulatos mérkőzésen nyerte meg az Öt Nemzet Tornája első mérkőzését a magyar csapat, amelyben Garát-Gasparics Fanni két gólt szerzett, Dabasi Réka pedig három gólpasszt osztott ki, de a találkozó legjobbja a szlovákok mesterhármasig jutó, mindössze 14 (!) éves szupertehetsége, Nela Lopusenová volt.
Garát-Gasparics Fanni (balra) kétszer fogadhatta a csapattársak gratulációját (Fotó: Dömötör Csaba)
A FOTÓRA KATTINTVA KÉPGALÉRIA NYÍLIK!
Garát-Gasparics Fanni (balra) kétszer fogadhatta a csapattársak gratulációját (Fotó: Dömötör Csaba) A FOTÓRA KATTINTVA KÉPGALÉRIA NYÍLIK!

Nem egészen két hónap múlva, április 5-én kezdődik a női jégkorongozók elit-világbajnoksága a kanadai Bramptonban. A magyar válogatott addigi utolsó felkészülési versenye az Öt Nemzet Tornája, amelyet kedden, Szlovákia ellen kezdett meg a csapat. A mieink egyébként legutóbb december közepén edzettek és játszottak együtt, az akkori tornát egy Franciaország elleni 5–1-es győzelemmel zárták. A franciák ezúttal is, sőt az áprilisi vb-n is riválisai lesznek a magyaroknak, így jó erőfelmérő lesz a két ország szombati mérkőzése. A keddi ellenféllel, északi szomszédunk válogatottjával legutóbb tavaly novemberben csapott össze Pat Cortina vezetőedző együttese, akkor a mieink örülhettek (3–1).

Az Öt Nemzet Tornáján a kanadai szakember klubkötelezettségei miatt nem tud részt venni, helyette a másodedző, a szintén kanadai Delaney Collins irányítja a csapatot. A mérkőzés elején mindkét együttes rendkívül pontatlanul jégkorongozott, sok eladott korong és kevés kidolgozott, lövéssel befejezett helyzet jellemezte a játékot.

Ahogy telt az idő, úgy növelték a csapatok a találkozó iramát és egyre több, veszélyes támadásig is eljutottak. Az első játékrész hazai vezetéssel zárult, hiszen a speciális játékhelyzetekben a magyar válogatott Szlovákia fölé nőtt. Először emberelőnyben, majd közvetlenül a dudaszó előtt emberhátrányban is gólt lőttek a mieink, igaz, egyenlő létszámnál pedig a vendégek találtak be.

A középső harmadban átvették az irányítást a szlovákok, fordítottak, de a csapatkapitány, Garát-Gasparics Fanni szép szólógóllal egyenlített, majd Tóth Enikő távoli bombájával újra a mieinknél volt az előny. Az utolsó harmadban, elsősorban a szlovákok 14 (!) éves szupertehetsége, Nela Lopusenová kiemelkedő teljesítménye miatt már kettővel is vezettek a vendégek, de a meccs legvégén újból sikerült fordítania a mieinknek: Sarah Knee győztes gólja 75 másodperccel a dudaszó felhangzása előtt született.

A magyar lányok tehát győzelemmel kezdték a felkészülési tornát, folytatás szombaton délután a franciák elle, szintén a Tüskecsarnokban.

NŐI JÉGKORONG

ÖT NEMZET TORNA
1. FORDULÓ
MAGYARORSZÁG–SZLOVÁKIA 7–6
(2–1, 2–2, 3–3)
Tüskecsarnok, 216 néző. V: Tóth R., Szabó D., Paulheim, Péter Cs.
MAGYARORSZÁG: Németh A. – Faggyas, Németh B. / Knee 1, TÓTH E. 1 (1) / Kiss-Simon, Mayer / GENGELICZKY (1), Koncz – DABASI (3), GARÁT-GASPARICS 2, Horváth I. / Jókai Szilágyi 1 (1), Pázmándi 1 (1), WILLIAMS 1 (1) / Huszák, Metzler, Mozolai / Gondos, Rónai, Strobl. Megbízott szövetségi kapitány: Delaney Collins
SZLOVÁKIA: Stofanková – A. Suliková, L. Suliková (1) / Galisová, Leskovjanska (1) / Drabeková (1), Vysokajová, / Fortunová – Korenková, Kubeková (2), LOPUSANOVÁ 3 / Dobiasová, ISTOCYOVÁ 1 (1), Nemceková 1 / L. Halusková (1), Maskalová, Matejková / R. Halusková, Kapicaková, Rumanová 1. Szövetségi kapitány: Arto Sieppi
Kapura lövések: 27–28.
Gól – emberelőnyből: 4/2, ill. 3/1.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik