A GALÉRIÁHOZ KATTINTSON A KÉPRE! (Fotó: Dömötör Csaba)

 

Síri csend uralta a Raktár utca környékét szerda délelőtt.

A szinkronkorcsolyázó lányok az árnyas fák alá húzódva edzettek, a mai kornak megfelelő muzsikára mozogtak, míg a Hydro Fehérvár AV19 hokisai Kevin Constantine irányításával már az következő hetek feladataira koncentráltak a sátras, úgynevezett „C” pályán.

Nem vitás, emberes idény előtt áll a Volán, amely már szeptember elején belecsap a közepébe, hiszen a jégkorong Bajnokok Ligájában lép jégre – fennállása során először.

Ezek tudatában a fő célja az volt a klubvezetésnek, hogy valamelyest megpróbálja együtt tartani a sikercsapatot. Ez végül sikerült is, mintegy megkönnyítve a közben a magyar válogatott szövetségi kapitányi posztjára is kijelölt kanadai szakember dolgát. Kétségtelen, az elmúlt évek kemény munkáját igazolták vissza a mögöttünk hagyott szezon sikerei. A székesfehérváriak magasra tették a mércét, és óriási volt a boldogság a klub háza táján, hogy a rengeteg befektetett munka végül bajnoki döntőben és BL-indulásban csúcsosodott ki – ez olyan eredmény volt, amelynek a gondolatát is szokni kellett errefelé.

 VÉLEMÉNYEK

Kevin CONSTANTINE, a Hydro Fehérvár AV 19 vezetőedzője:
„Nem szeretnék átlagos munkát végezni sem a klubnál, sem a válogatottnál, ezért bennem is felvetődött a kérdés a döntés meghozatala előtt. Időbeli korlátok nincsenek, hiszen a válogatott akkor játszik, amikor a klubok nem, emellett pedig nem kell túl sok olyan játékost edzeni, akit nem ismerek, hiszen a válogatottak jó része itt játszik Fehérváron. Fontos az is, hogy erős stáb segíti a munkámat kiváló segédedzőkkel itt Fehérváron és a válogatottnál is. Itt a nagyobb keret és a több fiatal pluszenergiát generál. Az első idényemet gyakorlatilag azzal töltöttem, hogy megismerjem azt a húsz játékost, akiket lehetett. Szerencsére nem volt nagy jövés-menés, így a fiatalokra tudok fókuszálni, többet tudok velük foglalkozni, integrálni őket a csapatba.”

GÁL Péter Pál klubelnök:
„A jó szereplés után a cél legalább a playoffba jutás, és az, hogy harcban legyünk a döntős szereplésért. Természetesen nekünk is meg kell küzdeni a napi gondokkal, a gazdasági kihívásokkal, és az energiaszektor problémáit is figyelembe kell venni az üzemeltetésnél. Gőzerővel dolgozunk a megoldáson, már csak azért is, mert egy jelentős hívásokkal teli idény előtt állunk. Szeretnénk megismételni a sikereket, a Fehérváron folyó szakmai munka gyümölcse lenne, ha több szezonon át tudnánk ezt a teljesítményt tartani. A nyár folyamán több egyeztetést tartott a város leendő otthonunk, az Alba Aréna ügyében, bennünket is bevontak, minden az ütemterv szerint halad, reményeink szerint jövő év végén átadják.”

„Óriási kihívás ez a csapat számára, abszolút nem gondoltuk, hogy idén nyáron majd a Bajnokok Ligája serlege mellett fogunk sajtótájékoztató tartani, ez egyszerűen fantasztikus... – lelkendezett a Fehérvár általános igazgatója, Szélig Viktor. – Mindenki láthatja, milyen csoportba kerültünk, nagyon jelentős erőpróba lesz ez számunkra az ICEHL-startot megelőzően. Kevin Constantine-nal egyeztetve kicsit rövidebb lesz a felkészülési időszak, mint máskor szokott lenni: igazság szerint ő sem barátja a hosszabb összetartásoknak, de a játékosok sem igazán szeretik. Inkább legyen tömör és tartalmas, valamint intenzív. A lényeg, hogy a játékosok legyenek éhesek a mérkőzésekre, adjanak bele apait és anyait. Nagyon remélem, hogy ugyanolyan versenyképesek leszünk majd mindegyik kiírásban, mint legutóbb!”

A BL, pontosabban a csoportkör első négy fordulóját szeptember 1. és 11. között játsszák, a Volán a D jelű kvartettben a lengyel Katowicét, a svájci ezüstérmes Zürich Lionst, valamint a BL-címvédő svéd Rögle BK-t kapta ellenfeléül. A fehérváriak számára tehát szeptember 1-jén, a Bajnokok Ligája alapszakaszának első meccsével indul a szezon, amikor is a Zürich Lions együttesét fogadják az Ifj. Ocskay Gábor-jégcsarnokban.

A felkészülés első hivatalos napján jártunk a gárdánál, habár a csapat tagjai néhány napja már a koronázóvárosban tartózkodnak.

Gál Péter Pál, a klub elnöke közönségtalálkozóra hívta a szurkolókat: a BL belvárosi szezonnyitóját augusztus 13-án szombaton, 14.30-tól tartják a Zichy ligetben, ahol a Bajnokok Ligája (hivatalos angol nevén Champions Hockey League, CHL) bajnoki trófeáját is megtekintheti a közönség, valamint találkozhat a csapattal, és az új játékosokat is megismerheti személyesen. 

MINI-INTERJÚ ERDÉLY Csanáddal

– Igaz a hír, a nyáron megnősült?
– Igen, eléggé összesűrűsödött a nyár: voltak bőven teendők az esküvő körül, emellett meg kellett kezdeni az alapozást is, így aztán nem volt könnyű. Húzósnak bizonyult az előző szezon, szinte abba sem hagytuk: amikor hazajöttem a májusi, ljubljanai világbajnokságról, nagyjából két és fél hét passzív pihenés után megkezdtem a felkészülést.

– Sikerült elvégezni a kitűzött feladatokat?
– Szerencsére ki tudtam magam pihenni annak ellenére, hogy rövidebb volt most a szünet. Amit kellett, megtettem. Már nagyjából ismerem a saját rutinomat, hogy mire van szükségem egy-egy szezon előtt. Nem vagyok már tizennyolc éves, nincs szükségem annyi edzésre a nyáron, mint korábban, szinten tudom magam tartani idény közben is.

– Milyennek ítéli meg az újjászervezett csapatot?
– Nem volt sok távozó, ez kifejezetten szerencsés, mivel kevesebb az új arc. Még ismerkedünk az újakkal, talán egy-egy társam becenevével hirtelen bajban is lennék. Most lesz néhány hetünk, hogy összerázódjunk, de aztán máris nyakunkon a BL-menetelés, aztán a bajnokság. Célunk, hogy meglepetést szerezzünk a BL-ben, és minél messzebbre eljussunk!


A HYDRO FEHÉRVÁR AV19 2022–2023-AS ICEHL-KERETE
Kapusok: Horváth Dominik, Olivier Roy (kanadai)
Védők: Ben Betker (kanadai), Tim Campbell (kanadai), Dobmayer Dominik, Gleason Fournier (kanadai), Horváth Milán, Henrik Nilsson (svéd), Andrew O'Brien (kanadai), Stipsicz Bence, Szabó Dániel
Csatárok: Ambrus Csongor, Ambrus Gergő, Bartalis István, Erdély Csanád, Brett Findlay (kanadai), Hári János, Anze Kuralt (szlovén), Magosi Bálint, Mihály Ákos, Németh Kristóf, Patrick Newell (amerikai), Alex Petan (olasz/kanadai), Rétfalvi Kristóf, Andrew Sarauer, Terbócs István, Vértes Nátán
Vezetőedző: Kevin Constantine (amerikai)