Olasz örömünnep a Raktár utcában, búcsúzott a Fehérvár a rájátszástól

POZSONYI SZILÁRDPOZSONYI SZILÁRD
Vágólapra másolva!
2024.03.16. 19:54
A Fehérvár elbukta hazai pályán a hetedik mérkőzést (Fotó: Koncz Márton)
Csúfos búcsút vett a hazai pályájától a Volán, a támadójátékából hiányzott az átütőerő, miközben a vendégkapus, Jacob Smith hőssé vált, az emberelőnyeit száz százalékban gólra váltó Pustertal Wölfe pedig az ICEHL-elődöntőbe jutott.


HYDRO FEHÉRVÁR AV19–PUSTERTAL WÖLFE (olasz) 1–4 (0–1, 1–2, 0–1)
Székesfehérvár, 2815 néző. V: Nikolic (osztrák), Piragic (horvát), Durmis (szlovák), Riecken (osztrák)
FEHÉRVÁR: O. Roy – Fournier, T. Campbell (1) / Stipsicz, Nilsson H. / Robertson, M. Phillips / Kiss R., Ambrus Cs. – Magosi B., Hári J. (1), Kuralt / Atkinson, McGauley, Leavens 1 / Leclerc, Bartalis I., Mihály Ákos / Ambrus G., Németh Kristóf, Terbócs. Edző: Kiss Dávid
PUSTERTAL: J. SMITH– Stanton, Messner / Kasastul 1, Ege / Glira, Atwal / Althuber, Öhler – MORLEY 1 (2), Schofield, AKESON 1 (1) / Andergassen, Frycklund, Petan / I. Deluca, SILL 1 (1), Mantinger / Catenacci, Berger, Hasler. Edző: Kasper Vuorinen
Kapura lövések: 22–29. Emberelőny-kihasználás: 4/1, ill. 2/2
Az egyik fél negyedik győzelméig tartó párharc végeredménye: 4–3 a Pustertal javára
MESTERMÉRLEG
Kiss Dávid: – Sajnos az évad és a Raktár utca utolsó meccsén a speciális egységek kulcsszerepet játszottak, s nem lőttük be a helyzeteinket. Jacob Smith remekelt, és a Pustertal tűnt összességében energikusabbnak. Két hasonló játékerőt képviselő csapat küzdelmét láthattuk. Az alapszakasz eredménye csalóka, talán túlteljesítettünk, és csak remek együttesek jutottak a rájátszásba. Egy hajszállal jobbak voltak az olaszok.
Kapser Vuorinen: – Tudjuk, milyen nehéz az Ifjabb Ocskay Gábor Jégcsarnokban játszani, de jól készültünk fel a kihívásra. Láthattuk az alapszakaszban, a Fehérvár az egyik legerősebb csapat a ligában, ám az önfeláldozó és alázatos küzdelmünknek köszönhetően négyszer is legyőztük.

ÖSSZEFOGLALÓ

Szellemváros hangulatát idézték az Ifjabb Ocskay Gábor Jégcsarnokot környező utcák fél órával a kezdő korongbedobás előtt – a Hydro Fehérvár AV19 ugyanis sorsdöntő hetedik mérkőzést játszott a Pustertal Wölfe ellen az osztrák bázisú ICEHL negyeddöntőjében, s már jóformán aki él és mozog, a lelátón hangolt a meccsre. A végső dudaszó után már zombiapokalipszisre emlékeztetett, ahogyan a csalódott hazai szurkolók bánatukba temetkezve, némán cammogtak ki az épületből, mivel az olaszok nyertek 4–1-re.

A vendégszektorba a párharc során eddig nem látott számmal érkeztek dél-tiroli drukkerek, és mindent megtettek, hogy legalább a hazai környezet illúzióját megteremtsék kedvenceiknek, de így is mindegyikre jutott tíz magyar, aki szívesen versenyt énekelt vele.

Az első harmadban főleg a Volán előtt adódtak nagy helyzetek, de Jacob Smith húszperces teljesítménye remek referencia lesz, amikor a nyáron fizetésemelést kér a munkáltatójától, főleg a botos oldalára érkező korongokat ütögette ki látványosan. Eközben a hazaiaknál Magosi Bálint sérülés miatt végleg, Terbócs István egy átlagosnak és ártalmatlannak tűnő ütközés után két percre hagyta el a jeget – a Pustertal egyből büntette utóbbit, de a fóros gólra fóros gól volt a hazai válasz a második harmad legelején, a vendégszurkolók pedig ámulva néztek egymásra, amikor meghallották a székesfehérváriak öröménekét. Aki lemaradt róla, sosem tudja meg, milyen volt, hiszen ismétlésre már nem volt ok: Nilsson Henrik is kisbüntetést kapott – bár a hazai szurkolókat sosem fogják meggyőzni róla, nem előzte meg olasz leshelyzet a szituációt –, az emberelőnyből újabb gól született, majd a szélről betörő Jason Akeson szólógóljával tovább nőtt a különbség.

A folytatásban görcsösen próbálkozott a hazai együttes, de a támadásaiból hiányzott az átütő erő, még ha Smithnek néhány nagy védést be is kellett mutatnia. Az idő múlása sem játszott a Volán kezére, az meg végképp, amikor kilenc perccel a vége előtt Christian Kasastul is betalált – a vezetőedző Kiss Dávid végső elkeseredésében videóbírót kért, mondván, a kapu mögött hálót ért a korong, mielőtt a norvég védő gólt ütött, perdöntő bizonyíték hiányában azonban maradt az eredeti döntés, és lényegében eldőlt a mérkőzés és a továbbjutás sorsa is.

A Volán így eddigi kilenc próbálkozásából mindössze egyszer jutott túl a rájátszás első körén, 2022-ben Kevin Constantine irányításával, s bár sok esetben a végeredmény hűen tükrözte az adott évad valóságát, ezúttal második kiemeltként, pályaelőnyt elbukva maradt alul az alapszakasz-nyolcadik, playoffban hetedik kiemelt Pustertal ellen, és az Alba Arénába költözés előtt dicstelenül búcsúzott a Raktár utcától.

VÉLEMÉNYEK

Hári János, a Fehérvár csapatkapitánya: – Tudtuk, hogy kétesélyes a párharc, a Pustertal rosszul kezdte az évadot, ezért sokan leírták, de az edzőváltás után nagyon is jól hokiztak. Kicsit üresnek érzem magam, körbenézve a csarnokon, ez volt az utolsó meccsünk itt. Hálásak vagyunk a támogatásért, reméljük, a következő évadban jobban szerepelünk. Ilyen a sport, hét meccsen keresztül küzdöttünk, valakinek nyernie kell, valakinek veszíteni…

Alex Petan, a Pustertal támadója: – Nagyon szoros sorozat volt, magáért beszél, hogy csak a hetedik meccsen dőlt el. Szerencsések vagyunk, hogy az utolsót mi nyertük meg. Nagyon örülök, hogy a győztes oldalon álltam, és folytatódik az évadunk. Három sikeres évet töltöttem el Székesfehérváron, rengeteg szép emlékkel gazdagodtam, így kicsit keserédes a siker.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik