Jégkorong: pert nyertek a székelyföldi klubok a román szövetség ellen

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2023.06.23. 10:29
null
Nagy Attila áprilisban lett a román szövetség elnöke (Fotó:
Alapfokon megnyerték a székelyföldi hokiklubok a Román Jégkorong Szövetség (FRHG) ellen indított pert, a Bukaresti Törvényszék csütörtöki döntésével érvénytelenítette a testület tavaly novemberi közgyűlésének határozatát – jelentette be Nagy Attila, a szövetség jelenlegi elnöke.

A Román Jégkorong-sövetség (FRHG) áprilisban megválasztott elnöke közösségi oldalán ismertette a bírósági döntést. A román bíróságok portálján közzétett ítélet szerint a Bukaresti Törvényszék június 22-i döntésében a székelyföldi kluboknak adott igazat, és érvénytelenítette az FRHG küldöttgyűlése tavaly november 8-án hozott határozatait. Az ítélet nem jogerős.

„Újabb csatát nyertünk a romániai hoki megtisztításáért folytatott küzdelmünkben” – írta Nagy Attila, aki a Székelyföldi Jégkorong Akadémia vezetőjéből lépett elő áprilisban a FRHG elnökévé. Előtte hónapokig harcolt a szövetség korábbi vezetésével a székelyföldi klubok jogainak érvényesítéséért. Úgy értékelt, hogy a Bukaresti Törvényszék ítéletével jogilag is elismerte, hogy a szövetség november 8-i közgyűlése, és egyúttal az azt megelőző szeptember 15-i közgyűlése is törvénytelen volt.

„Egyúttal felfüggesztett minden határozatot, amit ezeken a sportszerűtlen és becstelen alkalmakon hoztak. Az ott hozott döntések tehát nem érvényesek többé” – írta. Hozzátette: „üröm az örömben”, hogy az elmúlt szezonban lejátszott bajnokságok szabályzatait is az említett közgyűléseken szavazták meg, ezáltal pedig a bajnokságok érvényessége is kérdésessé vált.

A FRHG elnöke szerint a bíróság döntése fontos lépés a normalitás felé, azt bizonyítja, „nem lehet következmények nélkül jogtalan eszközökkel kisajátítani és tönkretenni egy sokak által szeretett sportágat.”

A per előzménye, hogy a FRHG a korábbi vezetés alatt szervezett 2022. szeptember 15-i tisztújító küldöttgyűlését az erdélyi klubok képviselőinek és jelöltjeinek a kizárásával tartotta. A román első osztályú bajnokságban szereplő nyolc klub közül csupán a két bukaresti és a galaci klub képviselői kaptak szavazati jogot. A bajnokság gerincét adó négy székelyföldi és egy brassói klub képviselői vélt adósság miatt nem szavazhattak, a székelyföldi jelölteket pedig azért zárták ki a versenyből, mert a szövetség álláspontja szerint a határidő lejárta után nyújtották be jelölti dossziéikat. A gyűlés szavazati jogot kapott résztvevői akkor újabb elnöki mandátumot szavaztak Alexandru Halaucának.
Erre reagálva az akkor még a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) minisztere, Novák Károly Eduárd vezette sportminisztérium finanszírozóként felfüggesztette a FRHG ekkor hozott határozatainak hatályát, és ellenőrzőbizottságot küldött a hokiszövetséghez. A FRHG válaszlépésként novemberi közgyűlésén úgy döntött, hogy egyoldalúan felmondja a szerződést a sportminisztériummal és lemond a közpénzből származó finanszírozásról.

A székelyföldi klubok peres úton kezdeményezték a szeptemberi és novemberi határozatok felfüggesztését, a Marosvásárhelyi Táblabíróság nem tartotta magát illetékesnek és a Bukaresti Törvényszékre utalta át az ügyet.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik