Rendkívül látványos a felújított Bernabéu, de egy elem sorsa a levegőben lóg

M. B.M. B.
Vágólapra másolva!
2024.09.27. 14:39
Fotó: Getty Images
Noha a felújított Santiago Bernabéu Stadion már jó ideje teljes kapacitással üzemel Madridban, az aréna közelébe tervezett két parkoló befejezése (s így a hivatalos stadionavató is) a levegőben lóg – írja a spanyol közmédia (RTVE).

A 30. számú madridi bíróság ugyanis szerdán felszólította a királyi klubot, hogy állítsa le a parkolók építését. A Real Madridnak és a munkálatokra engedélyt adó madridi önkormányzatnak 15 napja van megfellebbezni a rendeletet. 

A jogi csatározás az RTVE tudósítása szerint azzal kezdődött, hogy a saját stadionját felújító klub megnyerte az önkormányzat parkolóépítésre vonatkozó tenderét, majd aláírt egy megállapodást az illetékes önkormányzati szervvel. A „Bernabéu által károsított szomszédok egyesülete” (AVPB) ezt a megállapodást támadta meg a bíróságon, amely májusban érvényen kívül helyezte azt. Az AVPB érvelése szerint „nem sikerült bizonyítani, hogy a két parkoló nem csak a Real Madrid, hanem a teljes közösség érdekét szolgálja”. A klub és Madrid önkormányzata megfellebbezte Carmen Casado bíró ítéletét, majd a Real (arra hivatkozva, hogy nem született jogerős döntés) folytatta a munkálatokat – a fellebbezésről a Madridi Legfelsőbb Bíróság a mai napig nem döntött.

Az AVPB július végén kérvényezte a bíróságtól, hogy előzetes jelleggel hajtassa végre a májusi ítéletet – a szervezet érvelése szerint ugyanis a munkák egy adott ponton olyan stádiumba kerülhetnek, hogy lehetetlen lesz visszaállítani a terület eredeti állapotát. A bíróság ennek a kérésnek tett eleget kedden. 

A Real Madrid cikkünk megírásáig nem kommentálta az ügyet. Ezzel szemben a madridi önkormányzat várostervezésért, fenntarthatóságért és mobilitásért felelős képviselője, Borja Carabante úgy nyilatkozott, hogy az ügy a legfelsőbb bíróság kezében van, míg az önkormányzat jogi szakértői „megvizsgálják a munkálatok leállításáról szóló döntés elleni fellebbezés lehetőségét”.  

Noha a klub erről még nem kommunikált, vélhetően ezért nem adták még át hivatalosan a felújított arénát. A klubhoz közel álló sajtóorgánumok először 2023. december 23-ra várták az avatóünnepséget, majd a 2023–2024-es idény végére várták azt, de az eseményre azóta sem került sor. 

 

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik