Jégkorong: mamut és lepke helyett kifli és olló vár Kornakkerre

K-SZ. B.K-SZ. B.
Vágólapra másolva!
2023.06.28. 09:55
null
Kornakker Dániel a saját kezébe veszi az irányítást (Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap)
Élsportolótól – pláne kapustól – szokatlan, hogy már 27 évesen befejezi profi pályafutását, Kornakker Dániel mégis megtette. Döntésének okáról beszélt lapunknak.

Világbajnokságot nyert az U18-as válogatottal 2014-ben, mindössze 18 évesen bemutatkozott az osztrák bázisú – napjainkban ICEHL néven futó – EBEL-ben, majd két évig az Egyesült Államokban is légióskodott. Részese volt a Hydro Fehérvár AV19 2021–2022-es klubtörténeti ICEHL-ezüstéremmel záruló menetelésének, majd a Budapest Jégkorong Akadémia HC alapszakaszgyőzelmének, mégis mindössze 27 évesen szögre akasztotta a korcsolyát

„Nem egyik napról a másikra hoztam meg a döntést, sokat rágódtam rajta, számításba kellett vennem, mi lesz velem, ha az első számú bevételi forrásom elapad. A hokiban elfogytak a lehetőségeim. Nem kaptam ajánlatot egyik magyar klubtól sem, külföldre pedig nem akartam igazolni, és nem körvonalazódott előttem olyan jövőkép, amelyben az anyagi biztonság és a jégkorong egyaránt benne van. A jégkorong pillanatnyi jólétet biztosított, de idényről idényre bizonytalanságban éltem – kis túlzással a teljesítménytől függetlenül –, hiszen nem az én döntésem, kapok-e új szerződést vagy sem. Szerettem volna ezt a kiszolgáltatottságot megszüntetni” – mondta a Nemzeti Sportnak Kornakker Dániel.

Noha az Erste Liga legutóbbi rájátszásában 95.4%-os védési hatékonysággal őrizte a BJA HC kapuját, mégsem érzi méltatlannak, hogy nem kínáltak neki új kontraktust, hiszen tisztában van legutóbbi csapata anyagi lehetőségeivel, valamint az egy személyben vezetőedző és általános igazgató Kangyal Balázs is őszintén beszélt vele arról, miért nem tudják megtartani.

„Nagyon jó viszonyt ápolok Kangyal Balázzsal, aki köntörfalazás nélkül mondta el, bár nagyon sajnálja, a csapat büdzséjébe nem fér bele, hogy két hasonló képességű kapust foglalkoztasson egy időben. Ha körülnézünk az Erste Ligában, azt láthatjuk – senkit sem megbántva –, nincsen olyan váltókapus egyik csapatnál sem, aki kvalitásaiban felnőne az első számú hálóőrhöz. A BJA-nak is mérlegelnie kellett, hogyan lehet a legkifizetődőbben betölteni a kapusoknak fenntartott két-három helyet. A vezetőség úgy döntött, a megtartásom helyett jobban megéri két fiatalabb kapussal kezdeni a következő idényt” – magyarázta Kornakker.

Régóta készül a civil életre, sőt már visszavonulása előtt tudta, mihez kezd majd, ha véget ér profi pályafutása a jégen.

„Szerencsésnek mondhatom magam, mert a párom szüleinek pékségében kaptam munkát, amit nagyon élvezek. Elvégeztem a cukrásziskolát, terveim között szerepel, hogy kitanulom a fodrászmesterséget is, és szeretnék saját szalont nyitni. Jó lesz a saját kezembe venni az irányítást, és kevésbé függeni az aktuális vezetőim döntéseitől” – mondta a korábbi kapus.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik