Erste Liga: maratoni meccsen szétlövéssel nyert a DEAC ellen a DVTK

Vágólapra másolva!
2022.12.27. 21:48
null
Nagy meccs végén a miskolciak örülhettek a győzelemnek (Fotó: dvtk.eu)
A hazai bázisú nemzetközi jégkorongbajnokság (Erste Liga) keddi mérkőzésein a DVTK Jegesmedvék szétlövéssel nyert a DEAC  ellen, a listavezető Budapest Jégkorong Akadémia HC pedig 9–1-es, megsemmisítő vereséget mért a Dunaújvárosi Acélbikákra.

JÉGKORONG
ERSTE LIGA
DVTK Jegesmedvék–DEAC 3–2
(2–1, 0–0, 0–1, 0–0, 1–0) – szétlövéssel

Sok mindenről lemaradt, aki esetleg késve érkezett a miskolci jégcsarnokba, netán nem ült le időben a tévé elé: a találkozó 3. percének a végéig ugyanis már három gól is esett – a két csapat hasonló párosítással találkozott egymással december elején, akkor mindössze 11 másodpercet kellett várni az első gólra.

Ezúttal 62 másodperc telt el, amikor egy támadóharmadbeli buli után Jesper-Juhani Ilveusso lövése átcsúszott Hetényi Zoltán lába között – előny a DVTK-nál, ráadásul a finn védő a DEAC elleni idénybeli harmadik meccsén is eredményes volt, erre egyetlen csapattársa sem volt képes. A vendégek viszonylag gyorsan, 72 másodperc alatt egyenlítettek, miután Pecsét Bálint kapott egy kisbüntetést a játék késleltetéséért, a megítélt emberelőnyt Jan Dalecky használta ki. Mindössze 28 másodpercig maradt azonban a döntetlen eredmény, mert Miskolczi Márk remekül használta ki, hogy Hetényi kimozdult a kapujából, s az alapvonal mögül a kapus hátára lőtte a korongot, ahonnan az a gólvonal mögé pattant...

Szemfüles, okos – avagy éppen peches – találat volt, nézőpont és klubszimpátia kérdése. A vehemens kezdést viszont nem követte hasonló folytatás: a közel 1200 néző azt láthatta, hogy a DEAC nagy erőket mozgósított az újabb egyenlítésért, többet is lőtt kapura, mint a miskolciak, ám Janis Voris a továbbiakban lehúzta a rolót.

A második harmadban aztán a hazaiak egy kapuvassal jelezték, nem elégszenek meg a két szerzett góllal, ám a játékrész közepén félbeszakadt a mérkőzés, miután semleges harmadban egy hosszú vékony csíkban megsérült a jég. A gyors javítás után húsz percet kellett várni, hogy megfagyjon a pótlás, ám miután a játékvezetők Egri Istvánnal, a Jegesmedvék elnökével együtt megvizsgálták kérdéses területet a pályán, úgy döntöttek, kell még 20 perc, hogy megfelelő állapotú legyen a jég.
Végül az újabb 20 perc letelte után már megfelelt a jég állapota, így folytatódhatott a mérkőzés, amely továbbra is változatos játékot, szép, helyenként látványos megoldásokat is hozott, ám az újabb gól elmaradt.

A harmadik felvonásban aztán még tovább nőtt a feszültség, öt perc játék után némi dulakodás színesítette a meccset, ahol a DVTK-nak Lövei Dávid révén a DEAC-nak meg Jakub Izacky révén maradt ki nagy ziccere előbb Hetényi, utóbb Voris mutatott be bravúrt. Végül hat perccel a vége előtt Izacky kapott remek kiugratást, és ezúttal már nem tudott Voris védeni, 2–2 – jöhetett a ráadás, amely előtt viszont újabb jégfelújítás következett, mert a korábban szerelt jéghiba ismét előjött. Végül sikerült gyorsan olyan állapotba hozni a pályát, hogy elkezdődjön a ráadás, amely óriási ziccereket hozott, gólt viszont nem, így az öt perc letelte után szétlövés döntött, amelyben a hazaiak maradtak higgadtabbak, így az extra pontot ők zsebelték be.

DVTK JEGESMEDVÉK–DEAC 3–2 (2–1, 0–0, 0–1, 0–0, 1–0) – szétlövéssel
Miskolc,
1195 néző. V: Soós D., Németh M., Balla, Szabó D.
DVTK: VORIS – Kiss R., Vojtkó / Wehrs, ILVESSUO 1 / Szalay, Illés M. / Trozsák, Fazakas E. – Galajda (1), MISKOLCZI 1, Mattyasovszky / Kulesov, Razumnyak (1), Vas J. / Lövei, Blasko, Farkas M. / Károly R., Pecsét, Ritó. Edző: Tokaji Viktor
DEAC: HETÉNYI Z. – Bogesic, Zalamaj (1) / Bukor, Vokla / Jakabfy, Sosunov / Sándor B. – DALECKY 1, Mihalik A., Spirko (1) / Izacky 1, Novotny, Szmirnov (1) / Kozma F., Molnár D., Sági M. / Mihalik G. Edző: György József
Kapura lövések: 35–38
Gól – emberelőnyből: 1/0, ill. 2/1
Kiállítások: 6, ill. 4 perc
MESTERMÉRLEG
Tokaji Viktor:
– Volt ezen a meccsen minden, mint a búcsúban, és az a lényeg, hogy hokicsemegét láthattak a nézők. Csak a ráadás ráadásában dőlt el a meccs, kiélezett küzdelemben szereztünk két pontot a viharvert csapattal.
György József: – Igazán jó mérkőzést vívtunk. A jéghiba nekünk rosszul jött, a kényszerszünet után kicsit aludtunk, a harmadik harmadban azonban óriási erőfeszítéseket tettünk az egyenlítésért. Szereztünk egy pontot, és játékban is léptünk egyet előre.

Budapest JAHC–Dunaújvárosi Acélbikák 9–1 (1–0, 5–0, 3–1)

A nap másik meccsén jóval kevesebb izgalom akadt: a listavezető Budapest Jégkorong Akadémia könnyedén érvényesítette a papírformát a Dunaújvárosi Acélbikák ellen hazai pályán, így immár sorozatban nyolcadik mérkőzésüket is megnyerték – a DAB meg több mint egy hónapja nyeretlen a bajnokságban, sorozatban tíz vereséget számlál.

Az Acélbikák jól tartották magukat az első harmadban, csupán egyszer kapituláltak: Mirko Djumics góljával szerzett vezetést Kangyal Balázs csapata. A második játékrészben aztán jött Ilja Culigin és öt perc alatt szerzett duplájával gyorsan minimálisra csökkentette az esélyét annak, hogy a két fentebb vázolt sorozat bármelyike megszakadjon. A harmad felénél aztán a válogatott csatár Schlekmann Márk használt ki egy emberfórt alig 20 másodperc alatt, öt perccel később pedig Kirils Galoha már az ötödik hazai gólt szerezte – sőt, még a szünet előtt jött a hatodik találat, a gólkirályi címért küzdő Eetu Elo meglőtte idénybeli 20. bajnoki gólját.

A vendégek a harmadik harmad elején Somogyi Balázs révén szépítettek, aztán Elo beérte a góllövőlistán a DVTK-s Valentin Razumnyakot, majd Tóth Richárd találata után teljessé tette a mesterhármasát: a 9–1-es végeredmény beállításával együtt meg is előzte Razumnyakot a mesterlövészek versenyében.

BUDAPEST JÉGKORONG AKADÉMIA HC–DUNAÚJVÁROSI ACÉLBIKÁK 9–1 (1–0, 5–0, 3–1)
Vasas Jégcentrum,
350 néző. V: Nagy A., Mach, Sábián, Kis-Király.
BJA HC: Kornakker – Pozsgai (2), Tóth Gergely (2) / Szabó B. (1), Garát / Gőz, K. Varga / Tóth P., Ádám – CULIGIN 2 (2), Galoha 1 (1), Djumic 1 (1) / ELO 3, VIIKILÄ (3), Schlekmann 1 / Tóth R. 1, Nagy Krisztián (2), McCormick (1) / Molnár B., Ritter, Weidemann. Edző: Kangyal Balázs
DAB: Valenta – Brus, Svars / Kmec (1), Varga A. / Léránt, Vas Márk / Erdély B., Lammi – Dézsi, Niskanen, Valtola / Ödman Hadzinikolic, Somogyi B. 1, Szalma (1) / Marosi, J. Mihalik, Szabó Cs. / Pinczés O., Stan, Tamás. Edző: Niko Eronen
Kapura lövések: 41–21
Gól – emberelőnyből: 3/2, ill. 3/0
Fegyelmi büntetések: végleges fegyelmi (Szabó Csaba)
MESTERMÉRLEG
Kangyal Balázs:
– A speciális játékhelyzetekben kifejezetten jól játszottunk, bár nem volt sok belőlük. Nagyon örülök, hogy az év utolsó hazai mérkőzésén három pontot tudtunk szerezni. Ez még csak az alapszakasz, de nekünk kis csapatként az a feladatunk, hogy egyre nagyobbá váljunk. A legfontosabb, hogy továbbra is megnyerjük a mérkőzéseinket.
Niko Eronen: – Az első harmadban jól játszottunk, sikerült megvalósítanunk, amit akartunk, aztán a középső játékrészben hamar megkaptuk a második és a harmadik gól, onnantól pedig lehetetlen küldetéssé vált a pontszerzés. Sajnálom a fiatal kapusunkat, akinek ilyen mérkőzésen kellett debütálnia a felnőttek között.

AZ ÁLLÁS
1. Budapest Jégkorong Akadémia 24 17 2 1 4 113–53 +60 56
2. Gyergyói Hoki Klub 23 16 1 1 5 99–57 +42 51
3. DVTK Jegesmedvék 24 12 4 1 7 79–62 +17 45
4. Corona Brasov 24 10 3 2 9 71–69 +2 38
5. Sport Club Csíkszereda 24 9 3 4 8 82–81 +1 37
6. DEAC 24 11 1 2 10 77–79 –2 37
7. FTC-Telekom 24 11 2 11 74–78 –4 35
8. UTE 25 7 2 2 14 78–94 –16 27
9. Dunaújvárosi Acélbikák 26 5 2 2 17 78–125 –47 21
10. FEHA19 22 3 1 2 16 47–100 –53 13

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik