Jégkorong: az egyik legnagyobb ígéretünk 21 évesen visszavonul

SZŰCS ANDRÁSSZŰCS ANDRÁS
Vágólapra másolva!
2014.04.30. 12:26
null
Hentesből önhibáján kívül jelen állás szerint játékosként a magyar jégkorong már nem profitál többet (Fotó: Veres Viktor)
Huszonegy évesen befejezi a jégkorongot Hentes Kristóf, a svájci másodosztályú GCK Lions magyar légiósa, aki idehaza korosztálya egyik kiemelkedő játékosának számított.

 

„Átgondoltam a jövőmet. Volt két szerződésajánlatom, az egyik a Martignytől, a másik a Thurgautól, utóbbi nem tetszett, előbbi két idényre szólt. Ám a sérülések, a fejfájások miatt elkezdtem mérlegelni, ér-e ennyit a sport, elég lesz-e a megélhetéshez vagy jobb továbbtanulni – mondta a Nemzeti Sportnak Hentes Kristóf. – Igen, a döntésemben van kockázat, mégis biztosabbnak tűnik az orvosi pálya. Mostanáig a sportot és a tanulást egyaránt fontosnak tartottam, ám eljött az idő, hogy válasszak, mert nem lehet két vágányon haladni. Természetesen a szüleimmel és másokkal is beszélgettem, de én döntöttem, és jól érzem magam a bőrömben, ez a legfontosabb.”

Hentes tizenhárom évesen vágott bele a légióskodásba, azzal a nem titkolt szándékkal, hogy megalapozza profi sportolói karrierjét, amire saját maga álomként gondol. Ez az álom már nem valósulhat meg. Életében új szakasz veszi kezdetét, édesapja nyomdokain haladva megpróbálkozik az orvosi pályával.

„Ahogy az alvásból és az álmodozásból felébred az ember, úgy ebből is, csak amíg mások harmincöt, én huszonegy évesen. Az aktív pályafutás után kell valamihez kezdeni, nem vakarhatod a feneked otthon. A gimnáziumot befejeztem, leérettségiztem, viszont az orvosi egyetemhez nem elég a pontszámom, ezért most készülök, hogy újra vizsgázzak és megszerezzem a szükséges pontmennyiséget. Ha itt, Svájcban nem sikerül, lehet, hogy máshol.”

A svájci juniorbajnok és kétszeres ifjúsági vb-résztvevő Hentes Kristóf 1993. január 16-án született, és 1999-ben a Ferencvárosban kezdett el hokizni, de 2001-től játszott két évet Újpesten, majd többet a Budapest Starsban is, mielőtt a Kloten Flyershez, onnan pedig 2011-ben a GCK Lionshoz szerződött volna.

A Starsban 2003-tól 2005-ig együtt játszott Bartalis Istvánnal, Hári Jánossal és Orbán Attilával is – ők hárman ott voltak a szombaton véget érő divízió 1/A világbajnokságon Gojangban. Tehát ő is a nagycsapatba most beépülő generációhoz tartozik, de hiába kapott meghívókat – legutóbb ősszel a jelenlegi szövetségi kapitánytól, Rich Chernomaztól –, a sérülése miatt sosem tudott eljönni, és már nem is lesz felnőttválogatott...

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik