Jégkorong: finnországi légiósunk a felnőtteknél kezd

SZ. A.SZ. A.
Vágólapra másolva!
2013.06.10. 14:40
null
A 19 éves Sebők Balázs már négy éve légióskodik Finnországban (Fotó: NS-archív, Mirkó István)
A magyar jégkorongsport tele van olyan játékosokkal, akik 20 éves koruk környékén szerte a nagyvilágban pallérozódnak, és akármikor berobbanhatnak. Ilyen például a Svédországban kitanított és a felnőttválogatottban alapemberré váló Bartalis István és Hári János. Ilyen lehet a szomszédban cseperedő Sebők Balázs is, aki a Kärpät Oulu szépreményű magyar légiósa.

 

Légiósunk decemberben még csak 19 lesz, de már négy éve légiós. A 186 centiméteres játékos a „junior C”-ben kezdett, de 27 meccsen termelt 42 pontja után a második évben már az „A”-ban is játszott. A juniorbajnokságban az előző idényben 27/39, a mostaniban 37/42 volt a mérlege, úgyhogy ismét feljebb léphetett.

„A felnőttekhez tartozom, már velük edzem, az évadot is velük kezdem – folytatta a 2+1 éves szerződéssel gazdagodó Sebők. – December körül az egész sorunk elkapta a fonalat, és februárban mindhárman kaptunk szerződésajánlatot. Nyilván nem fognak rögtön betenni az első sorba, de az esélyt megkapom, és segít, hogy a profi karrieremet ott kezdhetem, ahová eddig is tartoztam Finnországban. Persze, ha nem férek majd be, vagy nem kapok elég lehetőséget, hanem csak perceket a negyedik sorban, akkor a junioroknál is folytathatom vagy kölcsönadhatnak másik csapatnak. Igazából mióta kint vagyok, egyetlen idényem sikerült kevésbé jól, az is sérülés miatt, tavaly és tavalyelőtt jól ment.”

A center közben játszott az utánpótlás-válogatottakban is, idén tavasszal pedig Rich Chernomaz a felnőttekhez is behívta, így a Székesfehérváron tartott négynapos szeánszokon is részt vehetett. A világbajnokságról még lemaradt, ám volt MAC-os sortársa, a szintén 18 éves Nagy Krisztián benn ragadt a vb-keretben, úgyhogy ő is sorra kerülhet. Ezért is edz nap mint nap.

„A klubszezon március közepén fejeződött be, akkor hazamentem a válogatotthoz az edzőtáborba, aztán visszajöttem Finnországba – mesélte Sebők. – Heti öt-hét edzésünk van. Hétfő, szerda és péntek jeges nap, egyébként szárazon edzünk április 13-a óta. Ez az alapozás vasárnapig tart, utána megyek haza, várnak rám a vizsgák, de közben a megkapott hathetes edzésprogramot is végzem majd, nehogy elhízzak a nyáron.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik