Fejér megyei aranycsata

SEBASTIAN TAMÁS, SZÛCS MIKLÓSSEBASTIAN TAMÁS, SZÛCS MIKLÓS
Vágólapra másolva!
2005.03.10. 00:54
Címkék
A váratlanul izgalmasan alakult rájátszás végére mégiscsak igazolódott a papírforma és - miként 2001 óta minden évben - most is a két Fejér megyei csapat, a címvédő Alba Volán-FeVita és a DAC-Invitel csatázik a bajnoki aranyéremért.
Miként a dunaújvárosi Ladányi (11) és a fehérvári Sille (43) jelenete is sejteti, a Borsodi Liga fináléja óriási küzdelmet ígér (Fotó: Meggyesi Bálint)
Miként a dunaújvárosi Ladányi (11) és a fehérvári Sille (43) jelenete is sejteti, a Borsodi Liga fináléja óriási küzdelmet ígér (Fotó: Meggyesi Bálint)
Miként a dunaújvárosi Ladányi (11) és a fehérvári Sille (43) jelenete is sejteti, a Borsodi Liga fináléja óriási küzdelmet ígér (Fotó: Meggyesi Bálint)
Miként a dunaújvárosi Ladányi (11) és a fehérvári Sille (43) jelenete is sejteti, a Borsodi Liga fináléja óriási küzdelmet ígér (Fotó: Meggyesi Bálint)
Miként a dunaújvárosi Ladányi (11) és a fehérvári Sille (43) jelenete is sejteti, a Borsodi Liga fináléja óriási küzdelmet ígér (Fotó: Meggyesi Bálint)
Miként a dunaújvárosi Ladányi (11) és a fehérvári Sille (43) jelenete is sejteti, a Borsodi Liga fináléja óriási küzdelmet ígér (Fotó: Meggyesi Bálint)
A négy győzelemig tartó finálé Székesfehérvárott kezdődik, s legkorábban március 15-én érhet véget, bár az erőviszonyokat nézve sokkal inkább elképzelhető, hogy hét, mintsem, hogy négy mérkőzésen dől majd el az aranyérem sorsa.

Mindkét együttes komoly veszteségeket szenvedett az elmúlt hetekben: a székesfehérváriaknál Ocskay, a dunaújvárosiaknál pedig Tokaji esett ki sérülés miatt, s ugyan nem kizárt, hogy előbbi talán már a harmadik összecsapáson pályára léphet, a két kulcsjátékos hiánya biztosan befolyásolja majd a teljesítményeket. Az elmúlt időszak produktumát figyelve talán a DAC szurkolói lehetnek valamivel optimistábbak, hiszen Ladányiék fordulóról fordulóra javulva léptek előre, miközben a Volán hosszabb ideje hullámvölgyben van. Ráadásul Dunaújvárosban jó ütemben hívták vissza a korábban két arany- és egy ezüstérmet szerző sikeredzőt Robert Spisákot, mert a szlovák tréner érkezése érezhetően felrázta az Acélbikákat. Mindettől függetlenül nem mehetnek biztosra, hiszen az Alba Volán-FeVita az idény során már többször - elég csak a Kontinentális Kupa négyes döntőjére, a Magyar Kupa-döntőre és az Interliga végjátékára gondolni - bebizonyította, hogy nagy eredményekre is képes, s a Borsodi Liga fináléja pedig éppen elégséges motivációt jelenthet az újabb bravúrhoz.

A döntő egyik újdonságát jelenti, hogy a két együttes legeredményesebb játékosa - sok bajnokságban ez már bevett gyakorlat - megkülönböztetve, sárga fejvédőben lép pályára, így a szurkolók egy pillanat alatt felmérhetik, hogy kikre érdemes leginkább figyelni. A Borsodi Liga mérkőzései alapján a székesfehérváriaknál a 15 pontos (7 gól+8 gólpassz) Palkovics Krisztián, a dunaújvárosiaknál pedig a 35 pontos (10+25) Ladányi Balázs viselheti a sárga fejvédőt mindaddig, amíg valamelyik csapattársuk nem előzi meg őket a kanadai táblázaton.

Szavazás

Ki nyeri az idei jégkorong-bajnokságot?




Az NSO ajánlja:

Az összes eredmény, menetrend, tabella: Tabella, fordulóról fordulóra
Magyar Kupa

A csapatok:

Adatbank: Alba Volán-FeVita
Adatbank: DAC-Invitel
Adatbank: Ferencvárosi TC
Adatbank: Győr
Adatbank: Miskolc
Adatbank: Újpest

A játékvezetői keret

Bajnoki múlt
Örökranglista
"Mielőtt bármit is mondanék a döntőről, szeretnék gratulálni az Újpestnek és a Ferencvárosnak, remek hokit produkáltak a rájátszás második szakaszában. A döntő előtt nem vagyok boldog, hiszen kulcsjátékosunk, egyik vezéregyéniségünk, Ocskay biztosan nem játszhat az első két mérkőzésen, későbbi szereplése is meglehetősen kérdőjeles. Az utóbbi meccseken gödörben voltunk - remélem, indokolt a múlt idő használata. A döntő már egészen más történet, minden mérkőzés új ütközet. A Volán már ebben az évadban bebizonyította, hogy tud világszínvonalon hokizni, a Kontinentális Kupa négyes döntőjében a Zvolen és a Milano elleni játékkal már kifejezetten elégedett voltam, az Interliga döntőjében a Jesenice elleni első két idegenbeli mecscsel is, az eredmény ellenére. A bajnoki döntő sorozata az az esemény, amit egész évben vártunk, most ismét elő kell venni a legjobb formánkat, csak így nyerhetünk az Újváros ellenében. Két kiegyenlített, remek csapat néz farkasszemet, sokkal nagyobb csatát várok, mint a tavalyi döntőben, szerintem a hét mérkőzés sincs kizárva."
Pat Cortina, az Alba Volán-FeVita edzője

"Kritikus helyzetben vettem át a Dunaújváros irányítását, s az azóta eltelt idő túl rövid volt ahhoz, hogy mélyreható munkát végezzek, gyökeres változásokat vigyek véghez, de remélem, az eddigi eredmények, a két győzelem és a döntő kiharcolása igazolja, hogy sikerült felrázni a csapatot. Persze nem állunk meg félúton. A Dunaújváros is azzal a szándékkal korcsolyázik ki a jégre, hogy megnyerjen a döntőben minden egyes összecsapást. Az ellenfelünk nagyon erős csapat, csak szívvel-lélekkel harcolva sikerülhet felülmúlni. Küzdelmes, de sportszerű mérkőzéseket várok, minden egyes meccs apróságokon dőlhet el. Egyik ilyen kulcsfontosságú tényező számunkra a taktikai fegyelem. Mindkét csapat ketrecét remek kapusok őrzik, Budai és Szuper pillanatnyi, aznapi formáján is rengeteg múlik majd. Célunk, hogy kihozzuk magunkból a maximumot, ha ez sikerül, akkor elhódíthatjuk a Volántól a bajnoki címet. Esélyeket azonban nem latolgatok, minden meccset meg kell nyerni, és mindig csak a soron következő mérkőzésre szabad összpontosítani."
Robert Spisák, a DAC-Invitel edzője

Jégkorong-lexikon ---- Mindig kritikus kérdés a játékvezetés, ám úgy tűnik, az idén egyik résztvevő fél sem hivatkozhat arra, hogy a bíró esetleg elfogult lenne valamelyik irányba: a Borsodi Liga döntőjének összes mérkőzését szlovén játékvezetői hármas fújja majd.
"Először az volt a javaslatunk, hogy a finálé első két meccsét magyar játékvezetői trió dirigálja, a harmadiktól pedig magyar vonalbírók mellett szlovén vezetőbíró legyen - mondta Kovács Zoltán, a szövetség főtitkára. - A honi játékvezetők azonban ezt nem fogadták el, azt mondták, hogy akkor inkább teljes egészében kivonulnak a döntőről, s átadják a helyüket szlovén kollégáiknak. Így az összes meccsen külföldi játékvezetői hármas lesz majd."
A csíkosruhások nemzetisége tehát már biztos, a személyük azonban kérdéses, ugyanis a magyar szövetségbe még nem érkezett meg a játékvezetők és a vonalbírók névsora.

A négy győzelemig tartó bajnoki döntő programja:
Március 10., 18.00, Székesfehérvár: Alba Volán-FeVita-DAC-Invitel
Március 11., 18.00, Dunaújváros: DAC-Invitel-Alba Volán-FeVita
Március 14., 18.00, Székesfehérvár: Alba Volán-FeVita-DAC-Invitel
Március 15., 20.00, Dunaújváros: DAC-Invitel-Alba Volán-FeVita
Amennyiben szükséges:
Március 17., 18.00, Székesfehérvár: Alba Volán-FeVita-DAC-Invitel
Március 18., 18.00, Dunaújváros: DAC-Invitel-Alba Volán-FeVita
Március 21., 18.00, Székesfehérvár: Alba Volán-FeVita-DAC-Invitel ---- Alba Volán

Kapusok: 8
Budai mindig megbízható, ha jó napot fog ki, főszereplő lehet
Védők: 6
Megbízható a hátsó alakzat, de azért akadnak lyukas pontok
Csatárok: 6
Ocskay nélkül kevésbé hatékonyak a támadások
Légiósok: 7
Ha elkapják a fonalat, veszélyesek, de ez nem mindig sikerül
Edzők: 8
Pat Cortinában hisznek, s ez segíthet kilábalni a hullámvölgyből
Forma: 6
Rossz időszak van a csapat mögött, az előjelek kedvezőtlenek
Szurkolók: 8
Pályaelőnnyel kezd a Volán, s ez sokat számíthat a későbbiekben

NS-érték: 7.00


DAC

Kapusok: 8
Szuper megszerzésével sokat erősödtek ezen a poszton
Védők: 6
Azzal, hogy Tokaji megsérült, a legbiztosabb pont esett ki
Csatárok: 8
Ladányi és társai bármikor eldönthetnek egy-egy meccset
Légiósok: 6
Kovács nagy fogás volt, de a többiekre sem lehet panasz
Edzők: 8
Robert Spisák beugrott, s egy új edzőnél jönnek az eredmények
Forma: 9
A rájátszást megnyerték, most fut az Acélbikák szekere
Szurkolók: 7
A fehérvári katlan-ban is nyerni kellene és ez nem könnyű

NS-érték: 7.43 ---- A bajnoki fináléval párhuzamosan a két fővárosi együttes, az UTE és a Ferencváros között megkezdődik a bronzcsata is. A lila-fehérek teljesítményén az egész idényben érezni lehetett, hogy immár ők is fedett pályán készülhetnek, a tudatos munka éreztette hatását a jégen is, s bizony nem sokon múlott, hogy most nem a bajnoki döntőre hangolhatnak. Ami pedig a továbbra is mostoha körülmények között létező Ferencvárost illeti, a zöld-fehérek a februári bombaigazolásuknak, Rob Niedermayer és Jason Strudwick szerződtetésének köszönhetően a rájátszás első felében parádés produkciót nyújtottak, s bár az utolsó három meccsre elfáradtak, az azért egyértelműen kiderült, hogy egy pillanatig sem szabad leírni őket.

Az iméntiekből következően biztosra vehető, hogy óriási küzdelmet hoz majd a bronzcsata, amelyben ugyan valamivel az újpestiek tűnnek esélyesebbnek, de a legendás Fradi-szív, no meg a két kanadai NHL-sztár azért felboríthatja a papírformát. A lilák javára billentheti a mérleg nyelvét, hogy a párharc náluk kezdődik, s ebben az idényben a Megyeri útról alig-alig tudtak pontokat elvinni az ellenfelek, miközben a zöldek abban bízhatnak, hogy miután kényszerűségből ismét viszszakerültek a Kisstadionba, a nyitott pálya a jobb körülményekhez szokott UTE-t megzavarhatja.

A három győzelemig tartó bronzcsata programja:
Március 10., 18.30, Megyeri út: UTE-Ferencváros
Március 12., 18.00, Kisstadion: Ferencváros-UTE
Március 13., 18.30, Megyeri út: UTE-Ferencváros
Amennyiben szükséges:
Március 16., 18.00, Kisstadion: Ferencváros-UTE
Március 19., 18.30, Megyeri út: UTE-Ferencváros
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik