Tokaji senkit sem hibáztat

SZŰCS MIKLÓSSZŰCS MIKLÓS
Vágólapra másolva!
2005.03.02. 22:08
Címkék
Örültek is, meg nem is.Az ismert sláger után szabadon valahogy ekképp lehetne összefoglalni a dunaújvárosiak érzéseit a Borsodi Liga rájátszásának keddi játéknapja után: egyfelől a Ferencváros elleni 4-0-s sikerüknek köszönhetően biztossá vált a helyük a bajnoki fináléban, másrészt viszont hosszabb időre elveszítették egyik, ha nem a legjobb védőjüket, Tokaji Viktort, aki a Rob Niedermayerrel történt ütközés után vált harcképtelenné.
- Még mindig tisztán előttem van az eset - mondta a válogatott hátvéd. - A palánknál lévő korongot a játékhelyzetnek megfelelően fonákkal szerettem volna kifelé ütni, ám mielőtt megtettem volna, Niedermayer odaszorított a palánkhoz.
- Az orvosi diagnózis a jobb karján kulcscsonttörést, a balon pedig szalagszakadást állapított meg. Mivel biztatják egyáltalán?
- Nem sok jóval. Csütörtökön megoperálnak a székesfehérvári kórházban, s az biztos, hogy az áprilisi divízió-1-es világbajnokság nekem elúszott.
- Hibásnak érzi Niedermayert? Szabálytalan volt a kanadai?
- Nem, ez szerencsétlen ütközés következménye. Beszorultam a csatár és a palánk közé, nem tudtam kibújni vagy kitámasztani, ezért történhetett. Talán a megszokottnál egy kicsivel vehemensebben, erősebben érkezett, de ettől még nem volt feltétlenül szabálytalan.

A súlyos sérülést szenvedett Tokaji Viktor elhagyja az AstraZeneca Jégcsarnok jegét, s számára ezzel befejezôdött a hokiidény (fotó: Meggyesi Bálint)
A súlyos sérülést szenvedett Tokaji Viktor elhagyja az AstraZeneca Jégcsarnok jegét, s számára ezzel befejezôdött a hokiidény (fotó: Meggyesi Bálint)
A súlyos sérülést szenvedett Tokaji Viktor elhagyja az AstraZeneca Jégcsarnok jegét, s számára ezzel befejezôdött a hokiidény (fotó: Meggyesi Bálint)
- Elképzelhető, hogy idehaza a csatárok nem ilyen lendülettel érkeznek egy-egy ütközéshez, ezért a magyar védők nincsenek is hozzászokva az ilyen helyzetekhez?
- Lehet, hogy ez is benne van, de én azt hiszem, az adott szituációban ez egy külföldi védővel is megtörtént volna.
Robert Spisák, a Dunaújvárosba öt év után visszatérő szlovák szakember sem hibáztatja a ferencvárosiak kanadai légiósát.
- Ugyan még nem néztem meg a televíziós felvételt, így nem lehetek száz százalékig biztos benne, de amit láttam, az alapján szinte biztos, hogy Niedermayer vétlen - magyarázta a Dunaújvárossal korábban két arany- és egy ezüstérmet is szerző szakember. - Sajnos Tokaji túlságosan lehajolt, talán nem is érzékelte, hogy ilyen sebességgel jön az ellenfél, így nem is tudta tompítani az ütközést. Nagyon nagy veszteséget jelent a kiesése, hiszen ezzel a legjobb magyar védőt leszünk kénytelenek nélkülözni a bajnoki döntőben, ráadásul a szövetségi kapitány a divízió-1-es világbajnokságon sem számíthat majd rá.

- Tokaji sérülését leszámítva viszont igazán elégedetten lehet a visszatérésével…
- Nyertünk, most ez volt a legfontosabb. Annak pedig kifejezetten örültem, hogy láttam az akaratot a játékosokon, és hogy megpróbáltak gondolkozni a jégen. Rendkívüli módon értékeltem a taktikai fegyelmet is. Ez elengedhetetlen volt a sikerhez.
- Érzése szerint miben volt más ez a csapat, mint amelyiket elődje, Björn Ferber irányított?
- Nem szeretnék a múlttal a foglalkozni, az én munkám akkor kezdődött, amikor az első edzést megtartottam a csapatnak. Rövid volt az idő a Ferencváros elleni meccsig, ezért természetesen a játékosok még nem sajátíthatták el a filozófiámat, de a mind több együtt töltött nap talán ebben is segít majd.

Szavazás

Ki nyeri az idei jégkorong-bajnokságot?

- A rájátszás utolsó fordulója még tartogat izgalmakat, akkor dől el végleg, bejutnak-e a bajnoki döntőbe, s ha igen, hányadik helyről kezdhetik a finálét. Hogy érzi: a fehérváriak ellen is képesek lesznek begyűjteni a három pontot?

- Nagyon jó csapat a Volán, biztos, hogy nehéz dolgunk lesz. Megfelelő önbizalommal kell pályára lépnünk, s a meccs során végig fegyelmezetten, okosan, taktikusan kell majd játszanunk. Ha sikerül, legyőzhetjük a címvédőt, ami azt jelenti, hogy nálunk lehet a finálé első meccse.

- Árulja el, milyen érzés volt ennyi idő után az újvárosi kispadra ülni?
- Nagyon jó. Azt gondoltam, hogy ebben az idényben már pihenhetek, de amikor megkerestek Dunaújvárosból, azonnal felborult minden. Szívesen jöttem, jó volt visszatérni, előjöttek a régi emlékek, az ismerős helyek, az ismerős arcok. Persze nem kellett sokat győzködni, jöttem, és remélem, tudok majd segíteni a csapatnak. ---- Rob Niedermayer és Jason Strudwick Budapestre érkezése óta sokan a két kanadai NHL-es sztár pályafutásának első nyitott pályás mérkőzésére hangoltak, amit bizonyít, hogy a február 22-i Ferencváros-UTE rangadóra - a szakadó hóesés ellenére - több mint háromezren mentek ki a Kisstadionba. Mint ismeretes, az időjárás közbeszólt, a találkozó akkor elmaradt, s a pótlást március 5-re írta ki a szövetség versenybizottsága. Nos, az időpontban nincs is változás, ám a helyszín módosult: a kedvezőtlen időjárás-előrejelzések miatt mégsem a Kisstadionban, hanem az AstraZeneca
Jégcsarnokban lesz az FTC-UTE összecsapás, mégpedig szombaton 19 órai kezdettel, s a pénztáraknál 16 órától lehet becserélni a február 22-én elmaradt találkozó belépőit.

Ezt megelőzően azonban lesz még egy fővárosi rangadó, pénteken, 18.30-tól a Megyeri úton. Bár a meccsnek az esetleges döntőbe jutás szempontjából már csak a lila-fehérek számára van jelentősége, ettől függetlenül óriási az érdeklődés a találkozó iránt, ezért elővételben is árusítják a belépőket: az újpesti szurkolók csütörtökön 16-tól 19 óráig a Megyeri úti jégcsarnok pénztáraiban, a zöld-fehér drukkerek pedig - erősen korlátozott számban - az Üllői úti stadion pénztárainál válthatnak jegyeket csütörtökön és pénteken, 10 és 17 óra között. Ha még marad belépő, a mérkőzés előtt, pénteken 16 órától a Megyeri úton már csak az UTE hívei juthatnak jegyekhez. Fontos információ, hogy az újpesti nézők a Megyeri út felől, míg a vendégszurkolók a Labdarúgó utca felől juthatnak majd be a jégcsarnokba. ---- Takács Endre, a dunaújvárosiak szakosztály-igazgatója jegyezte meg néhány nappal ezelőtt: nem tartja szerencsésnek, hogy az elhalasztott Ferencváros-UTE összecsapást a rájátszás utolsó fordulója után játsszák le. Mint elmondta, ha a döntőbe jutás szempontjából lesz még tétje annak a mérkőzésnek - márpedig a jelen állás szerint még lehet, függ a pénteki UTE-Fradi eredményétől -, akkor jobb, ha a másik s a bajnoki fináléba kerülést tekintve ugyancsak fontos mecscsel azonos időben rendezik.
Ahogyan azt egyébként ilyen körülmények között általában szokták.

Nos, az újvárosiak óhaja meghallgatásra talált: a szövetség elnökségi ülésén úgy döntöttek, hogy a február 22-ről elhalasztott Ferencváros-Újpest, valamint az eredetileg március 4-re kiírt DAC-Invitel-Alba Volán-FeVita mérkőzést egyaránt szombaton, 19 órai kezdettel játsszák le, előbbit az AstraZeneca Jégcsarnokban, utóbbit pedig Dunaújvárosban.

Tegyük gyorsan hozzá: ez így korrekt, így van rendjén, számolgatás és az esetleges taktikázás helyett a játék, a jobb teljesítmény döntse el, hogy a DAC-Invitel vagy az esetleg az UTE lesz-e az Alba Volán-FeVita ellenfele a bajnoki döntőben.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik