Vihar a biliben, avagy mindenért a hó a hibás

SZŰCS MIKLÓSSZŰCS MIKLÓS
Vágólapra másolva!
2005.02.25. 00:31
Címkék
Bár a hóesés miatt el sem kezdődött kedden este a Kisstadionban az FTC-Újpest mérkőzés, a találkozó mégis komoly indulatokat váltott ki, olyannyira, hogy a csapatok vitájában a versenybíróságnak kell döntenie: a meccs másnapján a lila-fehérek a szövetséghez fordultak, amely szerint rendezői hiányosságok miatt igényt tartanak a három pontra.
A két légiós, Marcinek (balra) és Ferjo talán nem is érti ez egészet(Fotó: Németh Ferenc)
A két légiós, Marcinek (balra) és Ferjo talán nem is érti ez egészet(Fotó: Németh Ferenc)
A két légiós, Marcinek (balra) és Ferjo talán nem is érti ez egészet(Fotó: Németh Ferenc)
A két légiós, Marcinek (balra) és Ferjo talán nem is érti ez egészet(Fotó: Németh Ferenc)
A két légiós, Marcinek (balra) és Ferjo talán nem is érti ez egészet(Fotó: Németh Ferenc)
A két légiós, Marcinek (balra) és Ferjo talán nem is érti ez egészet(Fotó: Németh Ferenc)
- Miért is pontosan?
- Az összecsapást nem mi vittük nyitott pályára, hanem a Ferencváros - kezdte Ancsin János, az UTE szakvezetője. - Mi megjelentünk és játszottunk volna, tehát nem a mi hibánkból maradt el a meccs. Nagyon sajnáljuk, hogy így történt, de nem hiszem, hogy minket kellene büntetni azzal, hogy új időpontot keresnek.
- Csak nem azt akarja mondani, hogy a hóesést a Ferencváros számlájára írják?
- Nézze, ez nem ilyen egyszerű, de hogy világos legyen, kezdjük az elején. A bajnoki kiírásban az szerepel, hogy azok a csapatok, amelyeknek van fedett csarnokuk, nem rendezhetik a bajnoki mecscseiket nyitott pályán. Ez alapvetően a miskolciakat érinti, de őszszel, amikor kiderült, hogy a zöld-fehéreknek vissza kell menniük a Kisstadionba, ők is megkapták az engedélyt. Eddig rendben is van minden. Csakhogy a ferencvárosiak február elején visszatértek edzeni az AstraZeneca Jégcsarnokba, tehát attól kezdve számukra is az eredeti kiírás van érvényben, vagyis megsértették a szabályzatban foglaltakat.

- Ha így gondolják, miért álltak ki egyáltalán a keddi összecsapásra?
- A mérkőzés előtt jeleztük, hogy nem értünk egyet, de nem akartunk balhét, gondoltuk játszunk és aztán elfelejtjük az egészet. Ám az ismert okok miatt elmaradt a meccs, ami így nézve már a Fradi hibája, ugyanis van fedett csarnoka, s ha ott fogad bennünket, nem számított volna a hóesés, de vállalta a nyitott pálya kockázatát és melléfogott. De miért kell nekünk újra elmenni játszani, miért kell nekünk a feszes bajnoki programban egy új időpontot elfogadnunk?

- Tényleg csak ez az ok? Nem érzi úgy, hogy ez az egész nem ér enynyit?
- Szeretnénk, ha észrevennék, hogy az Újpest is létezik, a mi véleményünket is figyelembe venné valaki. A meccs előtt senki nem kérdezte meg, mit szólnánk ahhoz, hogy a Kisstadionban játszszunk, a sajtóból tudtuk meg, hogy ezt tervezik. Azt gondolom, ilyen esetben alapvető, hogy megkérdezik a másik felet is, de ez nem történt meg, mert bizonyára úgy gondolták, az Újpesttel ezt is meg lehet csinálni. Ha akkor nem foglalkoztak velünk, mi most miért legyünk tekintettel a Ferencvárosra? Az egész igazából arról szól, hogy az egyébként rossz anyagi körülmények között lévő Fradinak egymillió forinttal nagyobb bevétele legyen.

A ferencvárosiak természetesen egészen másként értékelik a helyzetet, szerintük teljesen világos az ügy, s számukra elfogadhatatlanok a lila-fehér érvek.
"Az újpestiek rendezői hibákra hivatkoznak, de nem hiszem, hogy a hóesést bárhol is ebbe a kategóriába sorolnák - magyarázta Hudák János, az FTC szakosztály-igazgatója. - Amikor ősszel megkaptuk az engedélyt, hogy nyitott pályán játszhassunk, az az egész idényre szólt, tehát igazából nem akkor kell engedélyt kérnünk, amikor a Kisstadionban lépünk jégre, hanem amikor az AstraZeneca Jégcsarnokban. Az Alba Volán elleni pénteki összecsapásunk kapcsán ezt meg is tettük, a jövő keddi DAC elleni rangadónkat pedig a televíziós közvetítés miatt eredetileg is oda írták ki. Úgy gondolom, semmiféle szabályt nem szegtünk meg, ezért nem is tartunk a versenybíróság döntésétől, s mi továbbra is úgy készülünk, hogy jövő vasárnap este hat órakor a Kisstadionban lesz az elmaradt mérkőzés. Elhiszem, hogy az újpestieknek kellemetlen nem túl jó körülmények között, három-négyezer ferencvárosi szurkoló előtt játszaniuk, miközben az AstraZeneca Jégcsarnokba legfeljebb kétezren férhetnének be, s hogy megfelelően el lehessen különíteni őket, annak talán csak a fele lehetne zöld-fehér hívő, de ezért nem kellene mindjárt beadványokat írni."

Hát igen… Mindkét fél érvelésében lehet találni igazságot, ám kívülről nézve - talán a semleges hokirajongókkal is egyetértésben - annyit mindenképpen megállapíthatunk, hogy ez a történet…

Szóval vihar a biliben…
Pedig még koránt sincs vége az ügynek, hiszen a ferencvárosiak és az újpestiek is kijelentették: amennyiben a versenybíróság számukra kedvezőtlenül dönt, mindenképpen fellebbeznek.
Békés honi hokitársadalom, 2005… ---- J ---- A
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik