Nincs okunk<br>a fanyalgásra

SEBASTIAN TAMÁSSEBASTIAN TAMÁS
Vágólapra másolva!
2005.02.08. 20:30
Címkék
Örök igazság: a jót nagyon hamar megszokja az ember. Ha valaki akár csak másfél évvel ezelőtt is azt mondja a magyar hokirajongóknak, hogy a kanadai válogatott a mostani összeállításban Magyarországra érkezik, rebegtünk volna egy-két hálaimát.
Steve Gainey alig több mint fél évvel ezelôtt még a Dallas Stars színeiben szerepelt, a hét végén pedig Budapesten lép jégre
Steve Gainey alig több mint fél évvel ezelôtt még a Dallas Stars színeiben szerepelt, a hét végén pedig Budapesten lép jégre
Steve Gainey alig több mint fél évvel ezelôtt még a Dallas Stars színeiben szerepelt, a hét végén pedig Budapesten lép jégre
Steve Gainey alig több mint fél évvel ezelôtt még a Dallas Stars színeiben szerepelt, a hét végén pedig Budapesten lép jégre
Steve Gainey alig több mint fél évvel ezelôtt még a Dallas Stars színeiben szerepelt, a hét végén pedig Budapesten lép jégre
Steve Gainey alig több mint fél évvel ezelôtt még a Dallas Stars színeiben szerepelt, a hét végén pedig Budapesten lép jégre
Amikor tavaly februárban 67 év után Kanada szintén európai játékosokból összeállított, körülbelül hasonló játékerőt képviselő válogatottja Székesfehérvárra jött, "Közelről láthatjuk, mit tudnak a királyok" címmel írtunk a juharlevelesekről, az 5-4-es, bravúrosan szoros vereség után pedig azt írtuk: "Megizzadtak a tanítómesterek".
Most meg fanyalgunk.

"Kanada a vártnál sokkal gyengébb csapattal jön", meg "Ezúttal nem jönnek a világsztárok" - írták, írtuk a sajtóban. Csakugyan, ezúttal nem játszanak majd olyan extraklasszisok, mint tavaly áprilisban, amikor Jean-Sebastien Giguere, Roberto Luongo, Daniele Briere, Jay Bouwmeester, Rob Niedermayer, Dany Heatley varázsoltak a jégen (9-2-re le is lépték a magyar válogatottat).

"Az utolsó pillanatig vártunk, hogy mi lesz az idei NHL-évad sorsa - vázolja a miérteket, a "gyenge" felhozatal okát Brad Pascall, a kanadai szövetség médiafelelőse. - Mivel még mindig nem dőlt el végérvényesen minden, és még van esély a bajnokság rajtjára - még ha minimális is -, a vezetőség, név szerint a Johnny Misley alelnök, Scott Salmond, a válogatott menedzsere és Marc Habscheid vezetőedző alkotta szakmai trió úgy döntött, hogy ezúttal nem nevezünk az NHL-lockoutban érintett játékosokat, hanem az európai légiósokra építünk."

A junioroknál már bizonyított

Az idei szezon négy versenyén, így a Pannon GSM-tornán is a 42 éves Marc Habscheid irányítja a juharleveles gárdát. Játékosként az 1988-as calgaryi olimpián és az 1992-es világbajnokságon ölthette magára a válogatott mezt, az NHL-ben 11 évadot húzott le (megfordult többek között az Edmonton Oilersben, a Detroit Red Wingsben, a Calgary Flamesben), 345 meccsen 72 gól, 91 assziszt volt a csatár mérlege. Pályafutása lezárásaként két évet Európában töltött a Zugnál és az Augsburg Panthersnél, majd 1997-ben edzôsködni kezdett, Észak-Amerikában a WHL-ligában. Habscheid az elsô olyan kanadai hokis, aki játékosként aranyérmet nyert a juniorválogatottal (1982-ben Minnesotában), majd késôbb edzôként állhatott a juniorcsapat élére, 2002-ben Pardubicében ugyanis már ô dirigálta ezüstéremig az U20-as válogatottat.
Szóval telhetetlenség ide, csalódottság oda, bizton állíthatjuk, villan majd azért jó néhányat ez a kanadai csapat is! A listán ugyanis öt olyan játékost találunk, aki a legutóbbi évadban az NHL-ben terelgette a pakkot: Steve Passmore a Chicago Blackhawks kapusaként, a hátvéd Andy Delmore a Boston Briuns, Jame Pollock a Saint Louis Blues, a csatár Steve Gainey a Dallas Stars alkalmazottjaként (de utóbbi azóta átigazolt a Philadelphia Flyershez), Mike Green pedig a New York Rangers játékosaként kereste kenyerét. Rajtuk kívül még tízen - Hirsch, Joseph, Bannister, Kurtz, Van Impe, Andy Schneider, Herperger, Adams, Metropolit és Maneluk - fordultak már meg valamely NHL-es csapatban, úgyhogy, ha ezt vesszük, igazán nem lehet okunk panaszra.


"Hallottuk, hogy a szlovákok Országhgal, Satannal érkeznek Budapestre, de azért messze vagyunk attól, hogy megijedtünk volna. Versenyképes csapat a miénk is, mint minden kanadai válogatottnak, a mostani alakulatnak is a tornagyőzelem megszerzése lesz a feladata - így Pascall. - Valamennyien Európában játszanak, így a szlovákok, németek, és nem utolsósorban a magyarok által játszott európai stílus tökéletesen ismerős lesz nekik."

Ötüknek pedig a helyszín is ismerős lesz, hiszen Corey Hirsch, Darren Van Impe, Ryan Gardner, Glen Metropolit és Mike Maneluk neve ismerősen cseng, tavaly már jártak Magyarországon a juharlevelesek vendégszereplése során.

"Egyébként higgye el, nem csak udvariasságból mondom, de már várják a srácok, hogy Magyarországon játsszanak, csak jót hallottak a tavalyi két szereplés résztvevőitől - mondja a médiamenedzser. - Sőt többen bejelentkeztek, hogy ismét nagyon szívesen jönnének Budapestre - Giguere volt a főkolompos -, de mint mondtam, a vezetőség úgy döntött, ezúttal az európai idegenlégiósok kapnak szerepet."

A Pannon GSM-tornára érkező kanadai válogatott kerete
Kapusok: Steve Passmore (Mannheim), Corey Hirsch (Kassel)
Védők: Andy Delmore (Mannheim), Chris Joseph (Mannheim), Drew Bannister (Nürnberg), Justin Kurtz (Krefeld), Jame Pollock (Kloten), Darren Van Impe (Hamburg), Kirk Furey (Kassel)
Csatárok: Andy Schneider (Düsseldorf), Steve Gainey (Epinal), Mike Green (Nürnberg), Eric Schneider (Crimmitschau), Chris Herperger (Krefeld), Ryan Gardner (Lugano), Frank Banham (SaiPa), Bryan Adams (Iserlohn), Glen Metropolit (Jokerit), Greg Leeb (Nürnberg), Mike Maneluk (Lugano), Devin Edgerton (Mannheim), Rhett Gordon (Iserlohn)

A kanadai válogatott Magyarországon játszott mérkőzései
1934. 01. 27., barátságos mérkőzés: Magyarország-Kanada 0-0
1934. 01. 28., barátságos mérkőzés: Magyarország-Kanada 0-7
1937. 01. 10., barátságos mérkőzés: Magyarország-Kanada 0-1
2004. 02. 03., barátságos mérkőzés: Magyarország-Kanada 4-5
2004. 04. 20., barátságos mérkőzés: Magyarország-Kanada 2-9 ---- Jégszilánkok

Szemsérülés miatt nem játszhat a péntektől vasárnapig tartó budapesti Pannon GSM-tornán Jan Benda, a német jégkorong-válogatott meghatározó csatára. A 33 éves klasszis - aki megfordult a tengerentúli profiligában, az NHL-ben is - az orosz élvonalban szereplő Himik Voszkreszenszk alkalmazottja, és a Cserepovec elleni bajnokin dőlt ki a sorból. Helyére egy újoncot, Adrian Grygielt, a Krefeld Pinguine támadóját hívta be Greg Poss szövetségi kapitány. A kapus Robert Müller sem lép jégre a magyar, a kanadai és a szlovák válogatottat is felvonultató tornán a Papp László Sportarénában, viszont a német gárda mindhárom világsztárja, Olaf Kölzig, Marco Sturm és Jochen Hecht látható lesz.

A nagy érdeklődésre való tekintettel a televíziós csatornák is kiemelten foglalkoznak a Pannon GSM-tornával. A pénteki Magyarország-Kanada és a szombati Magyarország-Szlovákia mérkőzést a Sport1 élőben, az MTV pedig felvételről közvetíti, míg a vasárnapi Magyarország-Németország összecsapást az MTV-n élőben, a Szlovákia- Kanada találkozót pedig a Sport1-n felvételről láthatják majd az érdeklődők.

A bőség zavara

Pat Cortina a magyar válogatott szövetségi kapitánya egyszer úgy fogalmazott, hogy a 22 tagú keretet 18-20 nemzetközi szintű magyar hokisból kell összeállítania. Nos, a kanadaiakat finoman fogalmazva nem sújtja hasonló probléma. A válogatott négy tornán vett részt ebben az évadban (Swiss Challenge Kreuzlingenben, Német Kupa Hannoverben, Loto-kupa a szlovákiai Trencsénben és Pöstyénben, Spengler-kupa Davosban), összesen 74 játékos kapott lehetőséget 12 ország bajnokságából… Ha figyelembe vesszük, hogy az NHL-lockoutban érintett legjobbak nem léptek a válogatottban jégre, megállapíthatjuk, akadt volna még néhány száz válogatott szintű játékos a világ- és olimpiai bajnoki címvédő, Világkupa-győztes Kanada háza táján. ---- Barátságos mérkőzés (augusztus 23., Columbus):
Kanada-Egyesült Államok 1-3
Barátságos mérkőzés (augusztus 25., Ottawa):
Kanada-Egyesült Államok 3-1
Barátságos mérkőzés (augusztus 28., Ottawa):
Kanada-Szlovákia 2-2
Világkupa (augusztus 31.-szeptember 14., Európa, Észak-Amerika):
Kanada-Egyesült Államok 2-1
Kanada-Szlovákia 5-1
Kanada-Oroszország 3-1
Kanada-Szlovákia 5-0
Kanada-Csehország 4-3
Kanada-Finnország 3-2
Swiss Challenge (november 9., Kreuzlingen):
Kanada-Svájc 3-2
Német Kupa (november 11-14., Hannover, Hamburg):
Kanada-Egyesült Államok 5-3
Kanada-Szlovákia 3-5
Kanada-Németország 5-2
Loto-kupa (december 14-18., Trencsén, Pöstyén):
Kanada-Szlovákia 2-4
Kanada-Ausztria 3-2
Kanada-Svájc 2-2
Kanada-Szlovákia 2-4
Spengler-kupa (december 26-31., Davos):
Kanada-Oroszország 5-2
Kanada-Svájc 3-2
Kanada-Csehország 2-4
Kanada-Finnország 3-2
A kanadai válogatott örökmérlege a budapesti ellenfelekkel szemben:
Kanada–Németország 11184720542–234
Kanada–Magyarország 86 2 41–8
Kanada–Szlovákia 34 16 4 14 99–101
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik