Esküsznek Pat Cortinára

SZŰCS MIKLÓSSZŰCS MIKLÓS
Vágólapra másolva!
2004.06.12. 21:40
Címkék
Nincs még egy éve annak, hogy minden idők legsűrűbb hazai idényét harangozta be a Magyar Jégkorong-szövetség vezérkara.
Cortina a bajnoki döntô után repült, ám ezúttal nem úgy… A játékosok ragaszkodnak a kanadai szakemberhez (Fotó: Danis Barna)
Cortina a bajnoki döntô után repült, ám ezúttal nem úgy… A játékosok ragaszkodnak a kanadai szakemberhez (Fotó: Danis Barna)
Cortina a bajnoki döntô után repült, ám ezúttal nem úgy… A játékosok ragaszkodnak a kanadai szakemberhez (Fotó: Danis Barna)
Cortina a bajnoki döntô után repült, ám ezúttal nem úgy… A játékosok ragaszkodnak a kanadai szakemberhez (Fotó: Danis Barna)
Cortina a bajnoki döntô után repült, ám ezúttal nem úgy… A játékosok ragaszkodnak a kanadai szakemberhez (Fotó: Danis Barna)
Cortina a bajnoki döntô után repült, ám ezúttal nem úgy… A játékosok ragaszkodnak a kanadai szakemberhez (Fotó: Danis Barna)
Nincs még egy éve annak, hogy minden idők legsűrűbb hazai idényét harangozta be a Magyar Jégkorong-szövetség vezérkara. Persze minden oka megvolt rá, hiszen az immár hagyományos Négy Nemzet Torna hatcsapatosra bővült, hazánkban vendégeskedett többek között előbb a szlovák, majd az európai légiósokból összeállított kanadai együttes, a norvégiai divízió–1-es világbajnokság után pedig a csehországi vb-re címvédőként készülő és ott aztán újabb világbajnoki aranyérmet szerző "nagy" kanadai válogatott is pályára lépett a Budapest Sportarénában.

Minden játékos maradni szeretne

Szenzációs év volt, efelől semmi kétség.
Az eddigi hírek alapján az is biztosnak tekinthető, hogy az előttünk álló esztendő még sűrűbbnek ígérkezik: szeptemberben Eurotour-állomás Székesfehérvárott, novemberben olimpiai selejtező Norvégiában, decemberben újabb Eurotour-torna Ukrajnában, januárban Kontinentális Kupa négyes döntő az Alba Volánnal, februárban kanadai, német, szlovák, magyar szupertorna idehaza, áprilisban divízió–1-es vb Magyarországon, majd azt követően talán egy újabb A-csoportos válogatott – talán éppen az idei vb-bronzérmes amerikaiak… – vendégszereplése Budapesten. Egytől egyig óriási csemegének ígérkező események ezek, s a felsorolásból – amely korántsem teljes, hiszen a bajnokságról és az Interligáról még nem is esett szó – is kitűnik, hogy a bajnoki címvédő Alba Volán-FeVitára minden eddiginél nagyobb teher hárul majd. A kérdés csak az, bírják-e mindezt a fehérváriak?
– Mindent megteszünk ennek érdekében – mondta idősebb Ocskay Gábor, a Volán szakosztály-igazgatója. – Az első és talán az egyik legfontosabb lépést már meg is tettük, ugyanis – mint az már ismert – sikerült megállapodnunk Pat Cortinával a hoszszabbításról, így a legutóbbi bajnokság hajrája óta nálunk dolgozó kanadai szakember irányításával kezdi meg a csapat a felkészülést az új idényre.
– Miért tekinti ezt a megállapodást ennyire fontosnak?
– A játékosok esküsznek Cortinára, szinte vakon hisznek benne, márpedig ez a későbbiekben nagyon sokat jelenthet. Amióta kiderült, hogy ő lesz az edzőnk, senki nem akar elmenni a csapattól, mindenki az ő keze alatt szeretne dolgozni. Mindez azt jelenti, hogy a keretünk nem sokat változik, egy-két játékost leszámítva gyakorlatilag mindenkivel sikerült megállapodnunk. Az már biztos, hogy Vaszjunyin és Borbás személyében két új, fiatal tehetséggel is bővült a keretünk, s a huszonhat éves szlovákiai Kövér Gábor is nálunk játszik majd, ő Kassáról teszi át a székhelyét Fehérvárra. Természetesen rajta kívül foglalkoztatunk légiósokat. Az még nem dőlt el, hogy Rusznyák marad-e, de Ondrejcikre mindenképpen számíthatunk, s elképzelhető, hogy lesznek új nevek is. ---- – Ha már Ondrejcikről esett szó: tettek-e már lépéseket a honosítása ügyében?
– Még nem, de a közeljövőben mindenképpen beadjuk a papírokat. Ez elsősorban a magyar hoki érdeke lenne, a jövő évi hazai világbajnokságon nagyon jól jönne a válogatottnak egy ilyen megbízható, jó védő.
– Az előttünk álló évben rengeteg esemény lesz, s ezek szinte mindegyike így vagy úgy, de a Volánt is érinti. Milyen tervekkel vágnak neki az idénynek?
– A bajnokságban és az Interligában is a győzelemre törünk. Idehaza a dunaújvárosiak mindig veszélyesek, ezt már számtalanszor bebizonyították, s a híreink szerint az újpestiek is erősödnek. Egyáltalán nem ígérkezik könnyűnek tehát a bajnokság, de természetesen a címvédés a célunk. Az Interligában az idén lecsúsztunk a döntőről, ezért ott mindenképpen javítani szeretnénk.
– Óriási bravúrnak számít, hogy a Kontinentális Kupa négyes döntőjének Székesfehérvár ad otthont. Netán a pályán is meglepetésre készülnek majd?
– Az ugyan csak a selejtezősorozat végén derül ki, hogy mely három együttes lesz az ellenfelünk, de az már most biztosra vehető, hogy három szupercsapat látogat el hozzánk. Túlzás nélkül állítható, hogy klubszinten ilyen erősségű torna talán még soha nem volt Magyarországon, s bár ott nem mi leszünk az esélyesek, azért szeretnénk helytállni.
– Egy ilyen torna megrendezéséhez rengeteg pénz kell…
– Nemcsak ehhez a tornához, hanem az egész idényhez. Már csak azért is, mert a felnőtt- csapat mellett az utánpótlásra is mind nagyobb hangsúlyt szeretnénk fektetni, próbáljuk a jövő együttesét is építeni. Az eddigi szövetségi kapitány, Dusan Kapusta lesz az utánpótlásunk szakmai igazgatója, s azt hiszem, hogy az ő felkészültsége garancia lehet nekünk és a szponzorok számára is. Nagyon komolyan dolgozunk azon, hogy megteremtsük az anyagi feltételeket, s ez bizony nem könnyű. A terveink szerint ugyanakkora lesz a költségvetésünk, mint volt az elmúlt szezonban, ha esetleg sikerülne öt százalékkal bővítenünk, azt már óriási eredménynek könyvelnénk el. Szerencsére a három legnagyobb támogatónk, a város, a Volán és a FeVita továbbra is mellettünk áll, rájuk továbbra is számíthatunk, s ez a biztonság sokat jelent számunkra. A tőlük származó pénzt kell kiegészítenünk kisebb-nagyobb összegekkel, s természetesen új szponzorokat is keresünk. Abban bízunk – és talán nem alaptalanul –, hogy a magyar hoki elmúlt években elért eredményei okán eljutott már arra a szintre, hogy érdemes mellé állni. A tapasztalataink mindenesetre ezt mutatják. ---- – Mi lesz az elkövetkezendő időszak programja a Volánnál?
– Jelenleg Énekes Lajos másodedző – aki természetesen egyeztetett Pat Cortinával – irányításával edz a csapat, júliusban három hét szabadságot kapnak a játékosok, augusztus hetedikétől pedig már jégen készülnek az új idényre. Az már biztos, hogy augusztus tizennyolcadikán a lengyel Oswiecim és a cseh Brno társaságában szereplünk egy tornán Lengyelországban, szeptemberben pedig valószínűleg szlovák extraligás együttesekkel játszunk majd. Nagyon jó érzés, hogy ezek a csapatok már megfelelő edzőpartnernek tekintenek bennünket, keresik a velünk való kapcsolatot. Ennél nagyobb elismerést nem is kaphatnánk, reméljük a következő idényben Pat Cortinával sikerül is megfelelnünk az ezen a szinten elvártaknak.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik