Menesztették, majd kinevezték

SEBASTIAN TAMÁSSEBASTIAN TAMÁS
Vágólapra másolva!
2004.04.15. 22:46
Címkék
Április 20-án az oslói divízió1-es vb-ről hazatérő magyar válogatott a csehországi A-csoportos vb-re készülő kanadai csapatot fogadja.
Joel Quenneville személyében igazi sztáredzô érkezik hazánkba
Joel Quenneville személyében igazi sztáredzô érkezik hazánkba
Joel Quenneville személyében igazi sztáredzô érkezik hazánkba
Joel Quenneville személyében igazi sztáredzô érkezik hazánkba
Joel Quenneville személyében igazi sztáredzô érkezik hazánkba
Joel Quenneville személyében igazi sztáredzô érkezik hazánkba
A vendégek szövetségi kapitánya, Joel Quenneville hátvédként 1978 és 1991 között 13 évadot húzott le a világ legnehezebb pontvadászatában, az NHL-ben 803 meccsen azért hátvéd létére összegereblyézett 190 pontot, és többször szerepelt az All Star-meccsen is. Négy éve az év legjobb edzőjének járó Jack Adams-trófeát is átvehette. Vagyis fikarcnyival sem kisebb sztár, vagy kevésbé hangzatos név, mint a Budapest Sportaréna jegére kikorcsolyázó juharleveles játékosok.
– A magyar válogatottnak februárban kisebb meglepetésre sikerült szoros meccset játszania a kanadai csapattal. Beszélt az akkori szövetségi kapitánnyal, Gary Greennel?
– Persze beszéltem Garyvel. Elmondta, hogy egy percig se higgyük, hogy elég a botot felküldeni a jégre a magyarok ellen. De leginkább arról beszélt, hogy milyen csodálatos fogadtatásban, vendégszeretetben részesültek, mennyire lenyűgöző volt a hangulat és a közönség. A magyarok elleni meccstől azt reméljük, hogy egy kemény, küzdelmes mérkőzésen összerakjuk a csapatunkat, a játékosok, sorok összecsiszolódjanak, és minél jobban felkészüljünk a világbajnokságra.
– Ahol a cél, gondolom, az aranyérem megvédése.
– Egyértelműen. A kanadai válogatott minden világversenyre csakis ezzel a célkitűzéssel utazhat.
– A St. Louis Bluesnál töltött nyolcadik évadában, az idén menesztették, a Jack Adams-trófea, no meg annak ellenére, hogy az aktív NHL-edzők közül a második legjobb győzelmi mutatóval büszkélkedett. Kegyetlen világ lehet ez az NHL…

Joel QUENNEVILLE

Született: 1958. szeptember 15., Windsor (Ontario)
Állampolgársága: kanadai
Klubjai. Játékosként: Windsor Spitfires (OHA-liga, 1975–78), New-Brunswick Hawks (AHL, 1978–79), Toronto Maple Leafs (NHL, 1979–80), Colorado Rockies (NHL, 1980–82), New Jersey Devils (NHL, 1982–83), Hartford Whalers (NHL, 1983–90), Baltimore Skipjacks (AHL, 1990–91), Washington Capitals (NHL, 1990–91), St. John’ Maple Leafs (AHL, 1991–92). Edzôként: St. John’s Maple Leafs (AHL, 1991–92, játékos–segédedzô), St. John’s Maple Leafs (AHL, 1992–93, segédedzô), Springfield Indians (AHL, 1993–94, vezetôedzô), Quebec Nordiques (NHL, segédedzô), Colorado Avalanche (NHL, 1995–97, segédedzô), St. Louis Blues (NHL, 1996–2004, vezetôedzô)
Összesített NHL-es mutatói játékosként: 803 mérkôzés, 54 gól, 136 assziszt, 190 pont, 705 perc kiállítás
Legjobb eredményei: Stanley-kupa-gyôztes a Coloradóval (1996-ban, segédedzôként)
Díjai: Az év edzôje (Jack Adams-trófea, 2000)
– Az, a vereségeket nem bocsátják meg senkinek. Nehéz periódus volt ez, csalódottságot, lelki fájdalmat éreztem, pályafutásom során először bocsátottak el. A hozzám közel állók azonban igyekeztek megnyugtatni, hogy a rossz sorozat nem csak az én hibám, nyolc év hosszú idő, időnként jót tesz a váltás. Az élet megy tovább, a vereség is a sport része.
– Klubjától február 24-én kirúgták, aztán március 14-én kinevezték a kanadai válogatott élére. Azt is mondhatnám, feljebb bukott.
– A kinevezés hatalmas megtiszteltetés, és óriási kihívás számomra. Nem lesz egyszerű feladat csapatot gyúrni a sok sztárból. Persze profik a fiúk, a fegyelemmel nem lesz gond, csak azt kell elérnem, hogy a húsz-egynéhány zseni egyféleképpen gondolkodjon. Mindenesetre már most érzem, hogy öröm lesz együtt dolgozni a szakmai stáb által kiválasztott játékosokkal.
– Vagyis nem ön határozza meg a játékoskeretet?
– Nálunk az a szokás, hogy a vezetőség, egy háromtagú bizottság állítja össze a keretet. Az én feladatom, hogy ezekből a játékosokból a verseny helyszínén kihozzam a maximumot, meghatározzam a sorokat, a kezdő ötöst, tehát ott már én vagyok a főnök.
– Mit értékel többre: az edzősködést az NHL-ben vagy a szövetségi kapitányi munkát?
– Hazámat képviselni bizonyára feledhetetlen élmény lesz, az eredménytől függetlenül. Persze kinevezésem valószínűleg csak a vébé idejére szól, utána, remélem, kapok egy jó ajánlatot, és újból irány az NHL! Eddigi edzői pályafutásom legnagyobb élménye az volt, amikor 1996-ban, a Colorado Avalanche segédedzőjeként magasba emelhettem a Stanley-kupát. Remélem, a csehországi vb után már mást mondok…
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik