Szlovákia, Új-Zéland: Történelmi sikerre fel!

Vágólapra másolva!
2010.06.15. 11:56
null
Idősebb Vladimír Weiss szerint a szlovákoknak győzelmi kilátásaik vannak (fotó: Action Images)
Szlovákiában kitört a világbajnoki láz, ráadásul északi szomszédunk labdarúgó-válogatottjának rögtön vb-bemutatkozása alkalmából jó esélye van arra, hogy megszerezze első győzelmét. Az ellenfél ugyanis a dél-afrikai seregszemle egyik leggyengébbjének tartott Új-Zéland, amely szintén az első vb-sikerére hajt, ám a felkészülési időszakban már okozott meglepetéseket.

Vladimír Weiss, a szlovákok szövetségi kapitánya bízik fiatal, mégis érett játékra képes labdarúgóiban, így aligha lenne meglepetés, ha a Mucha – M. Cech, Skrtel, J. Durica, Zabavník – Strba – Weiss, Hamsík, Stoch – Sesták, Vittek kezdőcsapatot küldené pályára Rustenburgban óceániai riválisa ellen.

A LEGUTÓBBI TORNA ABSZOLÚT VB-ÚJONCAINAK ELSŐ VB-MÉRKŐZÉSE
A 2006-os tornán újoncok „tömkelege" vonult fel a világbajnokságon, bár Csehország, Szerbia és Montenegró, illetve Ukrajna utódállamként már „felszedett" némi vb-rutint. A 2006-os újoncok közül egyedül Csehország tudott győzni történetének első vb-mérkőzésén.

Angola: Portugália 0–1
Csehország: Egyesült Államok 3–0
Elefántcsontpart: Argentína 1–2
Ghána: Olaszország 0–2
Szerbia és Montenegró: Hollandia 0–1
Togo: Dél-Korea 1–2
Trinidad és Tobago: Svédország 0–0
Ukrajna: Spanyolország 0–4

Miroslav Stoch esetében nem árt megjegyezni, hogy a védő három napig nem edzett, de sérülése már rendbe jött. „Bízom bennük, s egyáltalán nem az apai elfogultság beszél belőlem a fiam, Vladimir esetében sem” – fogalmazott a szakvezető.

„Ugyanakkor azzal is tisztában vagyok, hogy a legfontosabb, legnehezebb, és egyben történelmi találkozó elé is nézünk.” Arra a kérdésre, hogy véleménye szerint miként fogadná a közvélemény, ha mégis kikapnának, a kapitány nem reagált hevesen: „Normálisan… Azonban úgy gondolom, győzünk, bár nehéz ellenfelünk lesz.”

S ha már a szurkolók szóba kerültek, talán nem lényegtelen megjegyezni, hogy majd’ egész Szlovákia össznépi tippelést folytat arról, kiket tenne be a csapatba. Jelenleg néhány játékos mindenkinél kirobbanthatatlannak tűnik: a kapus Ján Mucha (98%), a védő Martin Skrtel (96%), valamint Marek Hamsík (96%) helye a középpályán megkérdőjelezhetetlen a drukkerek körében. És azért amellett se menjünk el szó nélkül, hogy Saláta Kornél is bezsebelt délelőtt tíz óráig a sme.sk oldalán 14 százalékot a szavazatokból.  

Új-Zéland ugyan szerepelt már vb-n 1982-ben, de akkor három vereséggel búcsúzott Spanyolországtól, az All Whites első győzelme tehát még várat magára. Chris Killen, a Middlesbrough támadója bizakodó a találkozó előtt.

„Tudjuk, hogy jó csapat a szlovák, de jó esélyünk van rá, hogy történelmet írjunk. És nemcsak arra gondolok, hogy legyőzzük őket, hanem arra is, hogy továbbjuthatunk a csoportból, mert ha a favoritok rosszabb napot fognak ki, azokat is meglephetjük” – nyilatkozta a csatár, aki májusi esküvőjét követően a nászútját halasztotta el a vb miatt.

„Kicsit ideges az együttes a várakozás miatt, ám ez nem rossz előjel. Játékosaim nagyon készülnek, hogy megállják a helyüket. Úgy gondolom, nemcsak hogy fel tudjuk majd venni a kesztyűt ellenfeleinkkel, de többre is képesek leszünk” – mondta az új-zélandi kapitány, Ricki Herbert, aki hangsúlyozta azt is, hogy válogatottja jó formában van, a felkészülés során például Szerbiát is megverte.

VB 2010
F-CSOPORT, 1. FORDULÓ
ÚJ-ZÉLANDSZLOVÁKIA
13.30, Rustenburg, Royal Bafokeng Stadion. V.: Damon (dél-afrikai)
ÚJ-ZÉLAND: Paston – Sigmund, Nelsen, Reid, Smith – Bertos, Vichelich, Elliott – Killen – Fallon, Smeltz. Szövetségi kapitány: Ricki Herbert
SZLOVÁKIA: Mucha – M. Cech, Skrtel, J. Durica, Zabavník – Strba – Weiss, Hamsík, Stoch – Sesták, Vittek. Szövetségi kapitány: Vladimír Weiss
A mérkőzést élő, szöveges tudósításunk, illetve folyamatosan frissülő cikkünk segítségével is figyelemmel kísérhetik!
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik