Spanyolország nyert, készülhet Portugália ellen

Vágólapra másolva!
2010.06.25. 20:28
A spanyol válogatott David Villa és Andrés Iniesta góljával 2–1-re legyőzte a második félidőben végig emberhátrányban játszó Chilét, így az első helyen végzett a H-csoportban, és Portugáliával találkozik a nyolcaddöntőben. Svájc nem tudta megverni Hondurast, ezért Chile veresége ellenére is a legjobb tizenhat közé jutott, ahol Brazíliával csap majd össze.

Villa szerezte a spanyolok első gólját (Fotó: Action Images)
Villa szerezte a spanyolok első gólját (Fotó: Action Images)
Villa szerezte a spanyolok első gólját (Fotó: Action Images)
Villa szerezte a spanyolok első gólját (Fotó: Action Images)
Villa szerezte a spanyolok első gólját (Fotó: Action Images)

 

Vicente del Bosque csak egyetlen helyen változtatott a Honduras ellen megnyert mérkőzés kezdőcsapatán: Jesús Navas helyett Andrés Iniestát küldte pályára a Chile elleni sorsdöntő mérkőzésen.

MIKOR KI ÁLLT TOVÁBBJUTÁSRA?

  1. perc: Chile és Spanyolország

10. perc: Chile és Spanyolország 

20. perc: Chile és Spanyolország  

24. perc: Spanyolország és Chile

30. perc: Spanyolország és Chile 

40. perc: Spanyolország és Chile

45. perc: Spanyolország és Chile 

50. perc: Spanyolország és Chile

60. perc: Spanyolország és Chile 

70. perc: Spanyolország és Chile  80. perc: Spanyolország és Chile

90. perc: Spanyolország és Chile

92. perc: Spanyolország és Chile 

A várakozásoknak megfelelően a spanyol válogatott kezdte jobban a mérkőzést, Fernando Torres előbb veszélyesen fejelt kapura, majd az utolsó pillanatban tudtak menteni előle a chilei védők.

A 10. percben a dél-amerikaiak egy szabadrúgás-kombinációval próbálkoztak, ám ekkor könnyedén tisztáztak a spanyol védők. Néhány pillanattal később Mark González nagy helyzetbe került, miután Jean Beausejour kiválóan keresztbe adta a labdát, de a támadó rosszul tüzelt.

A chilei csapat a kezdeti nehézségeken túllépve gyorsan megmutatta a spanyoloknak, hogy nem adja ingyen a három pontot, és egyáltalán nem játszott alárendelt szerepet az első negyedórában.

A 24. percben aztán a spanyolok a semmiből szereztek vezetést: Fernando Torres sprintelt egy indítás után, és Claudio Bravo kapus messze kifutva kapujából elrúgta a labdát előle. Bravo vesztére a bogyó az éppen arra járó David Villa elé került, aki távolról az üres kapuba ívelt, és találatával a vb-k legeredményesebb spanyol gólszerzője lett hat góljával. 0–1

A 34. percben aztán Chile majdnem egyenlített: Beausejour a bal oldalról érkezve betört a tizenhatoson belülre, és csak azért nem találta el Iker Casillas kapuját, mert Gerard Piqué belelépett a lövésébe.

A 37. percbenAndrés Iniesta kétgólosra növelte a selección előnyét, miután David Villa visszapasszolta neki a labdát, s a Barcelona játékosa pedig a kapuba belsőzött kapásból, megszerezve a dél-afrikai torna századik gólját. 0˜–2

Chile ráadásul emberhátrányba is került a gól után, mivel az akció közben Torres elesett a keresztbe futó Marco Estrada lábában, a játékvezető pedig felmutatta a második sárga lapot is a chilei középpályásnak.

A szünet előtt már nem volt több komolyabb helyzet, így bár Chile jól kezdte a mérkőzést, Spanyolország kétgólos előny tudatában várhatta a második félidőt.

A chilei válogatott nagy lendületttel kezdett a szünet után, és a 47. percben Rodrigo Millar a tizenhatos előteréből lövésre vállalkozott – a Piquén megpattanó labda Iker Casillas kapujában kötött ki. 1–2

A spanyol csapat birtokolta többet a labdát az emberhátrányban játszó chileiekkel szemben, de a dél-amerikaiak jól tartották magukat: előbb a Torres helyett csereként beálló Cesc Fabregast szerelték, majd Villa elől vették el a labdát az utolsó pillanatban.

A spanyolok továbbra is nagy fölényben voltak a labdabirtoklás tekintetében, de igazán nagy helyzetig nem jutottak el, bár Villa és Iniesta próbálkozott néhányszor (csak nem találták el a kaput...). A chileiek is harcoltak a biztos továbbjutást jelentő gólért, a spanyol védők azonban a helyükön voltak.

A találkozó a hajrára kezdett unalomba fulladni: a spanyolok tartották a labdát, nem erőltették a támadásokat, míg Chile már nem bírta vagy nem is akarta (talán a másik meccs állásának tudatában) rohamozni a spanyolok kapuját.

Nem is született több gól – ahogy a másik meccsen sem –, így Spanyolország megnyerte a csoportot. Az Eb-címvédő Portugáliával találkozik, míg Chile Brazíliával csap össze a nyolcaddöntőben.

TEKINTSE MEG SZÖVEGES TUDÓSÍTÁSUNKAT A MÉRKŐZÉSRŐL! 


KATTINTSON A KÉPRE A SZÖVEGES TUDÓSÍTÁS MEGTEKINTÉSÉHEZ!
KATTINTSON A KÉPRE A SZÖVEGES TUDÓSÍTÁS MEGTEKINTÉSÉHEZ!
A H-CSOPORT VÉGEREDMÉNYE
  1. Spanyolország3214–2+2 6  
  2. Chile3213–2+1 6  
  3. Svájc31111–10 4  
  4. Honduras3120–3–3 1  

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik