Redknappnek nem tetszik, amit az angol válogatottnál lát (Fotó: Action Images)

Az egyik kapitányesélyesnek a 45 éves Gareth Southgate-et tartják: a fiatal szakvezető az angol U21-es utánpótlás-válogatottnál dolgozik, felnőttcsapattal alig van tapasztalata. Az egyik legtapasztaltabb angol tréner, Harry Redknapp szokott szókimondásával reagált a hírre: elég ijesztőnek nevezte a szituációt...

„Southgate-et tartják az esélyesnek. Nyert egy másodvonalbeli utánpótlástornát Toulonban az U21-esekkel. Félreértés ne essék, szeretem Gareth Southgate-et, nagyszerű srác, de mit ért el?! Mit tett eddig, hogy Steve Bruce vagy Sam Allardyce előtt vegyék számításba? Ők mindketten olyan menedzserek, akik bizonyítottak. És mi az, hogy ismeri a rendszert, meg jól dolgozik benne? Milyen rendszert?! Azt, hogy miként kell kikapni? Ismeri a vesztes rendszert?” – füstölgött Redknapp, aki nagyon kritikus volt az angol Labdarúgó-szövetséggel (FA) szemben.

„Nézzék meg, milyen döntéseket hoztak a múltban. Ijesztő. Az FA egy nap még hoz jó döntést, de azt én aligha érem meg” – mondta.

Redknapp beismerte, hogy neki már nincs sansza az angol szövetségi kapitányi posztra, hiába tartották éveken keresztül esélyesnek.

„Rég volt már az. Nem illek oda. Nyilván szeretnék angol kapitány lenni, de realista vagyok, és tudom, hogy az égvilágon semmi esélyem sincs.”

Redknapp két jelöltet említett, akit jónak tartana: az angol válogatottat korábban már irányító Glenn Hoddle-t („neki volt elképzelése arról, mit akar játszatni”) és Tim Sherwoodot („szenvedélyes, elhivatott és jól ismeri a játékot").

Az angol fogadóirodáknál messze Gareth Southgate esélyeit tartják a legjobbnak, utána Eddie Howe (Bournemouth), Alan Pardew (Crystal Palace), Brendan Rodgers (Celtic), Jürgen Klinsmann (Egyesült Államok) és Sam Allardyce (Sunderland) következik.

Az FA ügyvezetője, Martin Glenn elmondta, elképzelhető, hogy az első vb-selejtezőkön megbízott szövetségi kapitány vezeti Angliát, bár a cél az, hogy a világbajnoki kvalifikációs sorozat szeptemberi kezdésére állandó edzőt találjanak a válogatott mellé. Glenn szerint ha megbízott szövetségi kapitányt neveznek ki, Southgate „kézenfekvő választás” lenne.

Elképzelhető, hogy az FA kivár, míg egy nagyobb név (például Arsene Wenger?) szerződése kifut a klubjánál, így akár egy évig is megbízott kapitány irányíthatna. Glenn ezt a forgatókönyvet valószínűtlennek, de nem kizárhatónak nevezte Chantillyben tartott sajtótájékoztatóján. Az új angol szakvezetőt Glenn, David Gill alelnök és a technikai igazgató Dan Ashworth választja ki.