Vb 2022: Messi a csapatért, a csapat Messiért játszik – argentin lapszemle

Vágólapra másolva!
2022.12.14. 08:51
null
Az argentin sajtó szerint az elődöntő alapján készen áll a nemzeti csapat a harmadik világbajnoki címre (Fotó: AFP)
Lionel Messi mellett a Horvátország ellen duplázó Julián Álvarez és Lionel Scaloni szövetségi kapitány kapta a legtöbb dicséretet az argentin sajtótól a katari labdarúgó világbajnokság elődöntője után, de több lap is megjegyezte, hogy a 3–0-s siker közös volt, a harmadik világbajnoki címére hajtó argentin válogatottnak a keddi volt a legjobb meccse Katarban.

„Messi varázslata és Julián Álvarez ereje a döntőbe repítette Argentínát – áll a La Nacion szalagcímében. – Türelmes, önfeláldozó és intelligens játékkal győzte le Horvátországot az argentin nemzeti csapat, amely az elődöntőben nyújtotta az eddigi legjobb teljesítményét a katari világbajnokságon.”

A lap cikkében végigmegy Lionel Messi világbajnokságán: Szaúd-Arábia elbizonytalanította, Mexikó ellen megérintette a kiesés szele, Lengyelország ellen küszködött, Ausztrália ellen megmutatta, hogy igazi csapatjátékos, Hollandia ellen megmutatta az igazi arcát, Horvátország elleni játékával pedig már a döntős ellenfélnek üzente, hogy Argentína ezúttal tényleg készen áll a világbajnoki címre.

A Clarín szerint „Argentínának nemcsak Messije van, hanem Mbappéja is, aki Julián Álvarez formájában jelent meg a Horvátország elleni elődöntőben.” A lap szerint a vb-n eddig veretlen Horvátország akarta irányítani a mérkőzést, de csak az első fél órában érvényesült az akarata, utána Argentína fölényes győzelmet aratott.

„A horvátok rövid passzos játékának az volt a célja, hogy elaltassák Argentínát, és legfeljebb egy gól essen a mérkőzésen, amelyet ők szereznek. De ebben a válogatottunk nem volt partner, türelmesen kivárta a lehetőséget, amelyre azonnal lecsapott” – írta a Clarín.

Az Olé szerint az elődöntő volt az első mérkőzés a tornán, amelyen az egész argentin csapat felnőtt Lionel Messihez. „Erősebben él a harmadik világbajnoki cím megszerzésének reménye, mint valaha. Ez a 3–0 a csapat sikere volt, minden pályára lépő játékost ki kell emelni, mert ez a győzelem közös volt.”

A szaklap Messinek és Álvareznek is tízes osztályzatot adott, akárcsak Lionel Scaloni szövetségi kapitánynak, aki „tökéletes stratégiát dolgozott ki, a középpályán elfojtotta a horvát próbálkozásokat. A végén még azt a luxust is megengedhette magának, hogy pályára küldje azokat a mezőnyjátékosokat, akik eddig nem szerepeltek a vébén. Ilyen egy igazi vezér, megérdemli, hogy világbajnoki döntőben meccseljen.”

A La Prensa értékelő cikke szerint a 35 éves Messi élete legjobb világbajnokságát játssza. „Vezér, gólszerző, a nehéz helyzetek megoldója – ilyen nagy hatása még sohasem volt Messinek a válogatottra. Nem hasonlíthatjuk Maradonához, mert az nem lenne fair, de Messi sohasem ismerte annyira a csapattársait, mint Katarban, sohasem küzdöttek érte annyira a társak, mint a mostani tornán. Mindannyian azt akarják, hogy győzzön, hogy együtt legyenek világbajnokok. A csapatért játszik, a csapat pedig őérte játszik. Ez a tökéletes kombináció, egy mindenkiért, mindenki egyért.”

VILÁGBAJNOKSÁG, KATAR
ELŐDÖNTŐ
ARGENTÍNA–HORVÁTORSZÁG 3–0 (2–0)
Loszaíl,
Lusail Iconic Stadion, 88 966 néző. Vezette: Orsato (olasz)
ARGENTÍNA:
E. Martínez – Molina (Foyth, 86.), C. Romero, Otamendi, Tagliafico – Enzo Fernández, Paredes (Li. Martínez, 62.), Mac Allister (Á. Correa, 86.) – De Paul (Palacios, 74.) – Messi, Julián Álvarez (Dybala, 74.). Szövetségi kapitány: Lionel Scaloni
HORVÁTORSZÁG:
Livakovic – Juranovic, Lovren, Gvardiol, Sosa (Orsic, a szünetben) – Modric (Majer, 81.), Brozovic (B. Petkovic, 50.), Kovacic – Pasalic (Vlasic, a szünetben), Kramaric (Livaja, 72.), Perisic. Szövetségi kapitány: Zlatko Dalic
Gólszerző: Messi (34. – 11-esből), J. Álvarez (39., 69.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik