Döntetlen a kérlelhetetlenség és az őszinteség rangadóján – Csillag Péter jelenti Dohából

Csillag Péter (Katar)Csillag Péter (Katar)
Vágólapra másolva!
2022.11.25. 20:43
null
Iksz a csoportrangadón (Fotó: Getty Images)
A világbajnokság eddigi talán legtüzesebb szurkolótábora, az ecuadori közönség hangulatát „másfél” gól fokozta a Kalifa Nemzetközi Stadionban a hollandok elleni mérkőzésen, az elsőt azonban hiába ünnepelte a nép, les miatt nem adták meg. Az A-csoport első körös győzteseinek rangadóján Hollandia és Ecuador 1–1-es döntetlenre végzett egymással.

 

Amikor a 21. percben az ecuadori Félix Torres egy méterről, teljes erőből mellbe rúgta a labdával Denzel Dumfriest, a holland válogatott arubai-suriname-i származású izomkolosszusát, aki ájulásos szegycsonttörés helyett húsz másodperc múlva könnyedén leporolta magát, és pókerarccal a helyére futott, megmutatta igazi arcát Hollandia csapata. Kizökkenthetetlen nyugalommal, férfias fegyelemmel és pontos taktikai rendben futballozott Louis van Gaal együttese, óhatatlanul is eszünkbe juttatva a Ghána elleni fellépésük során feltűnően sokat érzékenykedő portugál játékosok előző napi ellenpéldáját.

A „2–0-sok” pénteki A-csoportos randevúján – mindkét fél sima duplával kezdte a világbajnokságot – két jól azonosítható futballiskola találkozásának lehettünk szemtanúi: a rettenthetetlen európai harcosokkal szemben a hasonlóan eltökélt, ám erejüket éppen a kompromisszumok nélküli támadószellemben érvényesítő ecuadoriak mutattak alternatívát. És a dél-amerikai helyzetek, valamint az első félidő végén les miatt meg nem adott gól alapján működő alternatívát.

A hiába ünnepelt gól már az egyenlítést jelentette volna Ecuadornak – a mérkőzés elején egy pazarló labdavesztés nyomán a holland Cody Gakpo rúgott látványos gólt –, az őszinte futball jutalma azonban nem maradt el, a második félidő elején Enner Valencia, a Fenerbahce csatára megszerezte öt nap leforgása alatt harmadik katari vb-gólját.

Nem sokkal később, amikor Gonzalo Plata felső lécre bombázott lövését megelőzően Angelo Preciado a labda fölött táncolva jobbra-balra kacsáztatta hátvédjét, valamiért eszünkbe jutott a videó, amelyet még a Dohába tartó repülőjárat vb-összeállításában láttunk Garrincha varázslatairól. A megunhatatlan brazil labda- és életművészt, akinek egyik lába nyolc centiméterrel rövidebb volt, mint a másik, csak így nevezték annak idején: a nép öröme. És ha a világbajnokság eddigi talán legtüzesebb szurkolótáborának szűnni nem akaró, hamisítatlan dél-amerikai hangorkánjára gondolunk, nyugodtan mondhatjuk, a hollandok ellen 1–1-es döntetlenre végző ecuadori válogatott is az.

VILÁGBAJNOKSÁG, KATAR
2. FORDULÓ
A-CSOPORT
HOLLANDIA–ECUADOR 1–1 (1–0)

Al-Rajjan, Kalifa Nemzetközi Stadion, 44 833 néző. Vezette: Gorbal (algériai)
HOLLANDIA: Noppert – Timber, Van Dijk, Aké – Dumfries, Koopmeiners (De Roon, 79.), F. de Jong, Blind – Gakpo (Weghorst, 79.), Klaassen (Berghuis, 70.), Bergwijn (Depay, a szünetben). Szövetségi kapitány: Louis van Gaal
ECUADOR: Galíndez – Angelo Preciado, Porozo, F. Torres, Hincapié, Estupinán – Plata (Ibarra, 90.), J. Méndez, Caicedo, E. Valencia (K. Rodríguez, 90.) – Estrada (Sarmiento, 74.). Szövetségi kapitány: Gustavo Alfaro
Gólszerző: Gakpo (6.), ill. E. Valencia (49.)

ONLIVE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!

AZ A-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Ecuador 2 1 1 3–1 +2 4
Hollandia 2 1 1 3–1 +2 4
3. Szenegál 2 1 1 3–3 0 3
4. Katar 2 2 1–5 –4 0
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik