Júlio Baptista: Egy világklasszis nem elegendő

Vágólapra másolva!
2018.07.10. 10:26
null
Nem is olyan régen még a válogatottban bűvölte a labdát a FIFA vb-nagykövete (Fotó: FIFA Football park)
A korábbi brazil válogatott játékos, Júlio Baptista a Nemzeti Sportnak kiemelte, hogy a kapitánynak, Titének maradnia kell, a Neymar visszavonulását feszegető vélekedések pedig tréfának is rosszak.

 

 

Júlio César Pereira Baptista
Született: 1981. október 1.,
Sao Paulo (Brazília)
Profi klubjai: FC Sao Paulo (2000–2003, brazil), Sevilla (2003–2005, spanyol), Real Madrid (2005–2008, spanyol), Arsenal (2006–2007, angol, kölcsönben), AS Roma (2008–2011, olasz), Málaga (2011–2013, spanyol), Cruzeiro Belo Horizonte (2013–2015, brazil), Orlando City (2016, egyesült államokbeli)
Válogatottság/gól: 47/5 (2001–2010)
Jelentősebb sikerei: 2x Copa América-győztes (2004, 2007),
2x Konföderációs Kupa-győztes (2005, 2009), spanyol bajnok (2008), 2x brazil bajnok (2013, 2014)

Negyvenhétszer lépett pályára a brazil válogatottban Júlio Baptista, de csaknem két éve visszavonult. A korábbi futballista azonban nem távolodott el a sportágtól, a FIFA egyik vb-nagyköveteként a moszkvai Vörös téren labdázgatott néhány szerencsés kisgyerekkel, majd válaszolt az újságírók, így a Nemzeti Sport kérdéseire is.

– Robert Lewandowski, Mesut Özil és Mohamed Szalah szempontjából is bukással ért fel az oroszországi világbajnokság. Miért?
– Nem tetszik a szó, hogy bukás – mondta Júlio Baptista. – Inkább úgy vélem, hogy a tornán ez idáig nem feltétlenül egy-egy nagy egyéniség szerepe volt a meghatározó. A világbajnokság rövid torna, döntő lehet, ha nem vagy végig csúcsformában. A taktika is sokkal többet számít, ezt láthattuk a brazil–belga mérkőzésen is, ahol az európai együttes változtatott a játékán az előző meccshez képest, s ezzel megnyerte a mérkőzést. Hiába van a csapatodban Neymar vagy mondjuk Kylian Mbappé, a többi játékos is kell a sikerhez. Egy világklasszis nem elegendő, ha körülötte nem működőképes a rendszer.

– Gondolta volna, hogy az oroszok a negyeddöntőig jutnak?
– Hihetetlen tornát zárt a házigazda, páratlanul izgalmas mérkőzés volt a horvátok elleni, de a tizenegyeseknél néha a szerencse is számít, és abból most a horvátoknak volt kicsit több. Ettől függetlenül jár az elismerés az oroszoknak.

– Mit gondol, miért nincs dél-amerikai csapat a legjobb négy között?
– Nehéz kérdés. Talán az lehet a háttérben, hogy Európában jobb az utánpótlásképzés, általában véve fejlettebb módszerekkel dolgoznak, modernebb edzéseket tartanak, jobban készülnek és jobban megszervezik a futballt.

Júlio Baptista egyik feladata, hogy népszerűsítse a labdarúgást (Fotók: FIFA Football park)
Júlio Baptista egyik feladata, hogy népszerűsítse a labdarúgást (Fotók: FIFA Football park)

 

– Ki nyeri a világbajnokságot?
– Szerintem Franciaország. Egyénileg is remek képességű játékosokból áll, egyre jobban játszik, és ami nagyon fontos, a csapatmorál is jónak tűnik. A franciák egy fokkal erősebbek, mint a belgák. Nehéz megmondani, melyik csapat csatlakozik a másik ágról, de végül szerintem Didier Deschamps együttese emelheti magasba a trófeát.

– Brazília a negyeddöntőben búcsúzott, az első belga gól előtt a kapufát találták el, ráadásul az ellenfél öngóllal szerzett vezetést. Balszerencsés volt a csapat?
– Nem mondanám, hogy balszerencsések voltunk. A belgák jobban felkészültek, nyerő taktikát választottak. Brazília harminc percig szenvedett, nem játszott jól, és ez döntőnek bizonyult. Ezen a világbajnokságon először kaptunk két gólt, hiába javultunk fel, nehéz volt felállni ebből a helyzetből. Már az első félidőben elveszítettük a negyeddöntőt.

– Neymar azt mondta, a kudarc után nagyon nehéz lesz folytatnia a pályafutását. Még az is lehet, hogy befejezi?
– Befejezi? Na ne vicceljen már! Alig múlt huszonhat éves, rengeteg lehetőség rejtőzik benne, nagyon sokat adhat a klubjának és a selecaónak is. Rosszul sült el a világbajnokság, de ettől még az élet megy tovább.

– Mit szól ahhoz, hogy sokak szerint szinte állandóan színészkedik?
– Néha úgy érzem, kicsit túlzásba viszi, de azért ne feledjük el, hogy nagyon sokat szabálytalankodnak vele szemben, talán a legtöbbször őt buktatták a világbajnokságon.

– A Mexikó elleni „gurulása” sem volt túlzó?
– Az ellenfél arra a lábára lépett rá, amely korábban sérült volt, emiatt hiányzott a világbajnokság előtt. Lehet, hogy ez is szerepet játszott a reakciójában.

– Gyökeres változtatásokra van szükség a brazil válogatottnál? Érdemes marasztalni a kapitányt?
– Titének maradnia kell! Először irányította tornán a csapatot, felmérte, mit várhat ilyen helyzetben a játékosaitól. A brazil futball jövője szempontjából jobb, ha továbbra is ő ül a kispadon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik