Katar: négymilliárd dollár hűs stadionokra és a 2022-es futball-vb-re

Vágólapra másolva!
2010.04.28. 19:06
Kilenc vadonatúj stadiont építenének fel, továbbá négy már meglévőt felújítanának annak a négymilliárd dolláros tervnek a keretében, amelyet szerdán ismertettek a 2022-ben labdarúgó-világbajnokságot rendezni vágyó katariak.

A tervek szerint olyan stadionokat építenének, amelyekben a hőmérséklet 27 Celsius-fokon tartható akkor is, ha odakint 50 fokos hőség tombol – derült ki Mohammed bin Hamad bin Kalifa el-Tani sejk, a katari emír fia, a vb-rendezési pályázatot előkészítő bizottság első embere szerdai sajtótájékoztatóján.

A napenergiával működő rendszer hideg levegőt pumpál a lelátóra és a nézőtérre, a napvédő tetőkön túl ez lenne a biztosítéka annak, hogy a hőség – amelyet a katari vb-pályázat legnagyobb „ellenségének" tartanak világszerte – nem lesz érzékelhető a stadionokban.

A katari pályázat mellé korábban odaállt Josep Guardiola, a Barcelona vezetőedzője, míg a hétvégén Sepp Blatter, a Nemzetközi labdarúgó-szövetség (FIFA) elnöke a helyi fővárosban, Dohában járva jelentette ki nyilvánosan: az arab világ nagy sportesemények megrendezésével bizonyította, hogy készen áll a labdarúgó-világbajnokság vendégül látására is.

A FIFA 2010 decemberében dönt arról, mely országok rendezhetik meg a 2018-as és a 2022-es labdarúgó-világbajnokságot. A kilenc pályázó közül kettő – Katar és Dél-Korea – csupán az utóbbi időpontra jelentkezett.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik