Kylian Mbappé: Tisztelem Ronaldót, de le akarom győzni

GYENGE BALÁZSGYENGE BALÁZS
• Hamburg
Vágólapra másolva!
2024.07.05. 10:15
Kylian Mbappé nincs könnyű helyzetben, hiszen az arcvédő maszk, és persze a szigorú portugál védők is zavarják majd... (FOTÓ: IMAGO IMAGES)
A mérkőzést felvezető hamburgi sajtótájékoztatón a csapatkapitány Kylian Mbappé képviselte a francia válogatottat. Beszélt Cristiano Ronaldóról, Pepéről, a saját taktikájukról, és persze a maszkja is szóba került.


MINDENEKELŐTT RÖGZÍTSÜK: Hamburgban nem egyszerű közlekedni. Nemcsak azért, mert a metropolisz déli részéhez, azaz a világ egyik legnagyobb kikötőjéhez vezető úton, pontosabban úthálózaton monumentális felújításokat végeznek, hanem azért is, mert még a kertvárosi utcákban is kamionok járnak. A Portugália–Franciaország negyeddöntőnek otthont adó Volks­parkstadion, mint ahogyan a neve is utal rá, egy parkban kapott helyet az előkelő Altona városrészben, amely azonban hiába ligetes és zöldellő, egyes kereszteződésekben szinte képtelenség az első eresztésre átérni, mert egy-egy nagyobb teherautó konkrétan beragad a fordulósávokban.

Nem véletlen, hogy a rendőri felvezetést kapó francia válogatott is néhány perces késéssel futott be a stadionhoz, így egyrészt az edzést megelőző sajtótájékoztatóra érkező Kylian Mbappé gyors „pardonnal” vezette fel magát, majd a kérdésekre is igyekezett gyors, lényegre törő válaszokat adni.

 

„Megtisztelő, hogy Cristiano Ronaldo ellen játszhatok egy ilyen fontos mérkőzésen, hiszen mindenki tudja, mennyire nagyra tartom őt – válaszolta a francia válogatott csapatkapitánya az első kérdésre, amelyet később valamiért többször is feltettek neki. – Igazi futball-legenda, de minden tiszteletem ellenére a pénteki összecsapáson le akarom győzni.”

Mbappé hasonlóan vélekedett a portugál csapat másik nagy öregjéről, Pepéről, akivel feltehetően több párbajt vív majd, mint Ronaldóval.

„Sohasem egyszerű ellene… Azért lehet itt a világ egyik legjobb válogatottjában, mert negyvenegy évesen is a legmagasabb szinten játszik, s ugyanazt tudom mondani, mint Ronaldóval kapcsolatban: tisztelem, de le akarom győzni.”

Kiderülhet, hogy Cristiano Ronaldo lendít a portugálok futballján, vagy inkább visszafogja a csapat játékát (FOTÓ: REUTERS)

A franciák a legmagasabb szintet képviselik, nincs lehetőség a hibázásra
Amikor ön és Bruno Fernandes jól futballozik a középpályán, Portugália is jól teljesít. Lehetséges, hogy most nincs tökéletes összhangban a párosuk?
– Megértem, hogy kívülről így tűnik, de a csapaton belül nem így érezzük – válaszolt a 92-szeres portugál válogatott játékos. – Nem kifogásként hozom fel, de nekünk jobbára öt-hat védővel felálló csapatok ellen kell helytállnunk, amelyek ráadásul olykor még több embert vonnak hátra a labda vonala mögé. Hasonló rendszerben játszunk, mint a selejtezőben, Bruno Fernandes többnyire középen, én pedig a szélen, de rendre belépek az üres terekbe. Kétségtelen, hogy nem tudtunk annyiszor pozíciót váltani, mint a kvalifikációban, de tisztelettel mondom, ez az Európa-bajnokság, szervezettebb és erősebb ellenfeleink vannak. Természetesen mindig van mit javítani a játékunkon.
Franciaország ugyanakkor aligha védekezik majd ilyen sok emberrel: a negyeddöntős ellenfél játékstílusa jobban fekszik majd Portugáliának?
– Nem tudom, miként védekeznek majd a franciák, és nem tudom, milyen taktikával készülnek ellenünk, de a játékoskeret minőségét és mentalitását elnézve nem gondolom, hogy tíz játékost vonnak vissza a labda vonala mögé. Jó lenne azt mondani, hogy igen, támadóbb felfogású csapat jobban fekszik nekünk, de ne feledjük, Franciaország az ellenfél, olyan válogatott, amely hozzánk hasonlóan az Európa-bajnoki cím megszerzését tűzte ki célként, és nem alaptalanul.
A francia csapat az eddigi legerősebb ellenfele Portugáliának a tornán – mi kell a győzelemhez?
– A legjobb Portugália, amelyet eddig az Eb-n láthattunk. A franciák a legmagasabb szintet képviselik, nincs lehetőség hibázásra, mert azonnal megbüntetik a kihagyásokat. Ugyanakkor mi is a legerősebb csapatok közé tartozunk, jó passzban vagyunk, és az a tény, hogy a legjobb nyolc közé jutottunk, azt mutatja, hogy azért valamit eddig is jól csináltunk.

 
MINIINTERJÚ: Bernardo SILVA, a portugál válogatott középpályása – „Valamit eddig is jól csináltunk...”

Ami a saját csapatát illeti, a legfontosabb kérdés, ki játszhat majd a sárga lapos eltiltás miatt hiányzó Adrien Rabiot helyett. A legutóbbi edzések alapján Eduardo Camavinga tűnik a legesélyesebbnek, aki Mbappé szerint tökéletes megoldás, bár nem az egyetlen a keretből.

„Camavinga teljesen más stílusban játszik, mint Rabiot, és őszintén szólva nem tudom, ő kap-e helyet a kezdőben, de azt tudom, hogy ha igen, biztos pontja lesz a csapatnak, és ő maga is eldöntheti a mérkőzést” – nyugtázta a franciák csatárklasszisa.

„Egyik csapat sem nyújtott eddig kiemelkedő teljesítményt, de úgy vélem, Portugália egy hajszállal jobb – az esélyeket ötvenegy–negyvenkilenc százalékra mondanám. Roberto Martínez csapata mellett szól az is, hogy hatalmas portugál közösség él Németországban, és a hamburgi mérkőzésen többségben lesznek a lelátón. A franciák ugyan nagyon jók kollektív és egyéni szinten is, ám a meghatározó játékosok önmagukhoz mérten ezúttal alulteljesítenek. Kylian Mbappét zavarja a maszk, Ousmane Dembélé formán kívül van, Antoine Griezmann nem találja a helyét a szélen – ha így folytatják, Portugália hálás lesz! Szerintem a középpályán dől el a csata, jelenleg ugyanis Palhinhát, a franciákat kiválóan ismerő Vitinhát, valamint N’Golo Kantét látom a két csapat legjobbjának. Fontos lehet még, hogy a portugál kispad jobb és változatosabb lehetőségeket rejt magában, kérdés, hogy a szövetségi kapitány mikor nyúl bele a meccsbe, mert eddig rendre késve cserélt. Nem gondolom, hogy a szlovénok elleni fél­órás ráadás miatt Portugália fáradtabb lenne, mint Franciaország.”

 
NS-szakértő:  Joao JANEIRO, a Szeged, a Kisvárda és a Debrecen korábbi edzője


Természetesen ismét szóba került, hogy a válogatott helyzetkihasználása eddig tragikus az Eb-n: négy mérkőzésen három gólja van, ebből kettő az ellenfelek öngólja, egyet pedig – éppen Mbappé révén – tizenegyesből szereztek.

„Az Európa-bajnokságok minidig kiélezettek, ezért nem elég csak az egyik kapu előtt jól teljesíteni. Kétségtelen, nálunk a védekezés jobban összeállt, de dolgozunk rajta, hogy az ellenfél kapuja előtt is pontosabbá váljunk. Ha javítunk a helyzetkihasználáson, jó esélyünk van a győzelemre” – mondta a támadó, akit sokak szerint az orrtörése és az azóta viselt maszk hátráltat a jobb teljesítmény elérésében.

„Ha nincs a maszk, nem játszhatnék. Elismerem, nem kényelmes, de most nem tudok mást tenni, mint hogy viselem – értékelte a helyzetet, majd hozzáfűzte, nem a maszk miatt nem játszik mélyebben. – Alkalmazkodom a csapathoz és a többi játékoshoz. Korábban tudtam, hogy például Paul Pogbától biztosan érkezik a labda, és bátrabban léphettem vissza. Ez most más együttes más taktikával, ehhez kell igazodnom.”

Mike Maignan

Könnyen elképzelhető, hogy ismét a kapusteljesítmények döntik el a továbbjutást, ugyanis az Európa-bajnokság mezőnyének két legértékesebb kapusa néz szembe egymással.
Igazi csata várható kapusfronton (is) a portugál–francia negyeddöntőben. A nemzetközi labdarúgás üzleti információinak adatbázisa, a Football Benchmark (FB) értékelése szerint a portugál kaput védő Diogo Costa jelenleg a legértékesebb európai kapus. A Porto játékosát 56.4 millió euróra taksálja a FB, így jócskán megelőzi a vonatkozó rangsorban második Mike Maignant, a francia kapus ugyanis 48.9 millió eurót ér. Nem mellesleg a Football Benchmark számítása szerint Costa játékjogának értéke a második legmagasabb a világ összes kapusát tekintve, és csak a Liverpool brazil légiósa, Alisson Becker előzi meg 64.2 millió euróval. Maignan sincs rossz pozícióban a „világranglistán”, de nála a szintén brazil Ederson (50.6 millió euró) és a kameruni André Onana (49.2) is értékesebb.
Bármi is legyen a pénteki mérkőzés kimenetele, az eddigi teljesítményük révén minden bizonnyal mindkét kapus értéke növekedni fog a FB adatbázisában. Jóllehet az értékindex alapján egyikük sem érkezett bomba formában a tornára, hiszen Diogo Costa az ezt megelőző, februári mérőponthoz képest – azaz, a klubidény utolsó harmadában mutatott teljesítménye alapján – 1.3 millió euróval ér kevesebbet, míg Maignan stagnált, játékjogának értéke nem változott.
Ez persze az elmélet, miközben a gyakorlat azt mutatja, hogy például mindkét kapus védett már ki tizenegyest az Európa-bajnokságon. Igaz, Mike Maignan hiába hárította Robert Lewandowski büntetőjét a Lengyelország elleni csoportmérkőzésen, a játékvezető szerint idő előtt elmozdult, ezért megismételtette a lövést, amit a csatár már érvényes gólra váltott. Diogo Costa ugyanakkor – a torna történetében első játékosként – három tizenegyest is kivédett a Szlovénia elleni lövőpárbajban.
Az sem véletlen, hogy mindkettőjükről dicshimnuszokat zengenek mostanság.
„Nincs bevett rituáléja a találkozók előtt, de ő a leghatározottabb futballista, akit valaha láttam. Az arckifejezése teljesen megváltozik a meccsekre, olyan, mint aki mindent el akar pusztítani, ami az útjába kerül” – mondta Mike Maignanról Brice Samba, a franciák cserekapusa a válogatott paderborni sajtótájékoztatóján.
A 24 éves Diogo Costáról Fernando Monte­iro, a Porto korábbi utánpótlás-kapus­edzője nyilatkozott a Recordnak: „Hihetetlenül érett a korához képest, és nemcsak mindent tud, amit egy modern kapusnak tudnia kell, de mindenben bőven átlag feletti is. Ő ma a világ egyik legjobbja.” (GY. B.)

Diogo Costa
Szemtől szemben Európa legértékesebb kapusai


NEGYEDDÖNTŐ
JÚLIUS 5. – PÉNTEK
18:00: Spanyolország–Németország, Stuttgart (45. mérkőzés)
21.00: Portugália–Franciaország, Hamburg (46. mérkőzés)
JÚLIUS 6. – SZOMBAT
18.00: Anglia–Svájc, Düsseldorf (48. mérkőzés)
21.00: Hollandia–Törökország, Berlin (47. mérkőzés)

ELŐDÖNTŐ
JÚLIUS 9. – KEDD
21.00: A 45. mérkőzés győztese–A 46. mérkőzés győztese, München (49. mérkőzés)
JÚLIUS 10. – SZERDA
21.00: A 47. mérkőzés győztese–A 48. mérkőzés győztese, Dortmund (50. mérkőzés)

DÖNTŐ
JÚLIUS 14. – VASÁRNAP
21.00: A 49. mérkőzés győztese–Az 50. mérkőzés győztese, Berlin

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik