Az Eb-rekordok napja Cristiano Ronaldóval és Giorgio Chiellinivel

KORMANIK ZSOLTKORMANIK ZSOLT
Vágólapra másolva!
2024.07.06. 17:16
Cristiano Ronaldo és Gareth Bale a portugál–walesi elődöntő után 2016-ban (Fotó: Getty Images)
Ha labdarúgó Európa-bajnokság és július 6., akkor tisztelgés az úttörők előtt, akik 1960-ban egy máig megdönthetetlen rekorddal indították útjára a futballvilágbeli helyét Európai Nemzetek Kupája néven kereső kontinenstornát. Az Eb-múltat videók segítségével felidéző sorozatunk mai részében ezen kívül körüljárunk két további, mások által könnyedén aligha megjavítható csúcsot: a spanyol–olasz csatákét, valamint Cristiano Ronaldóét, aki bár a 2024-es tornától pénteken elbúcsúzni kényszerült, nyolc évvel ezelőtt ezen a napon tett azért, hogy ő legyen az Eb-történelem legjobb gólszerzője.

 BEMELEGÍTÉS AZ UEFA-VAL 

(1960, Szovjetunió–Csehszlovákia 3:0). Kipróbált gólgyárosként érkezett az első Eb-re Valentyin Ivanov, korábban a kapuba talált már olimpián és világbajnokságon. A marseille-i meccsen két góllal gondoskodott a döntőbe jutásról: ez a második, amelyet a kapust is kicselezve lőtt.

(1960, Franciaország–Jugoszlávia 4:5). A nyitány nagy gólparádéja Párizsban zajlott: az ízelítő Milan Galics bombagólját, valamint Drazan Jerkovic győzelmet és döntőbe jutást érő lesipuskás találatát kínálja.

A HÁROM GÓL IDE KATTINTVA NÉZHETŐ MEG!

Drazan Jerkovic (balra) két védhetetlen lövéssel vette ki a részét a jugoszlávok győzelméből a gólokban mindmáig leggazdagabb Eb-mérkőzésen (Fotó: uefa.com)

 EB-KLASSZIKUS: FRANCIAORSZÁG–JUGOSZLÁVIA 4:5 

(1960, Franciaország–Jugoszlávia 4:5). A két évvel korábbi világbajnokságon megcsodált francia csatársorból többen hiányoztak – például a vb-gólkirály Just Fontaine –, a „kékek” mégis termeltek rendesen. Bár az Eb-döntők történetének első gólját Milan Galics, a belgrádi Partizan csatára lőtte, a franciák Francois Heutte duplájára építve fordítottak, és 3:1-re, majd 4:2-re is vezettek a párizsi publikum nagy örömére.

Aztán a hajrában kicsúszott a talaj a hazai lábak alól… A francia válogatott történetének alighanem legsötétebb négy percében a védelem, élén Georges Lamia kapussal, gyermeteg hibák sorozatát követte el, amit a nagy harcos jugoszlávok három góllal használtak ki. Tomislav Knez szépített a 75. percben, a bevezető képsorokon látott Drazan Jerkovic pedig, akinek korábban még nem volt gólja a válogatottban, duplájával megfordította a meccset – Jugoszlávia jutott be a döntőbe!

A VIDEÓ IDE KATTINTVA TEKINTHETŐ MEG!

Noha ez volt az Eb-történelem első mérkőzése, a kilenc gól máig mérkőzésrekord; a 2021-es, hosszabbításban eldőlő Spanyolország–Horvátország (5–3) meccs szereplői jártak a legközelebb a megdönthetetlennek tűnő Európa-bajnoki csúcs beállításához.

 CSÚCS EZ A PÁRHARC! 

(2021, Olaszország–Spanyolország 1–1) A spanyol és az olasz válogatott eddig nyolc mérkőzést játszott egymás ellen Európa-bajnokságon, ami rekord: nincs még egy párharc, amelyikből ilyen sokat rendeztek volna. Sorozatunkban jó néhányat felidéztünk közülük, 2012-ből kettőt is – akkor előbb a csoportkörben, majd a döntőben is találkozott a két dél-európai rivális.

Jorginho az utolsó tizenegyes után Matteo Pessinával (balra) és Domenico Berardival (jobbra) ünnepel (Fotó: Getty Images)

A ma évfordulós londoni elődöntőt uralták a spanyolok, de csak egy gólra voltak képesek – Álvaro Morata a 80. percben válaszolta meg Federico Chiesa vezető találatát. A hosszabbításban is a spanyolok álltak közelebb a győzelemhez, csak hát a helyzetkihasználás… A párbaj tizenegyesekbe torkollott, és noha először az olaszok rontottak, Dani Olmo és Morata hibájának lett súlyosabb következménye; az utolsó sorozatban magabiztosan a kapuba találó Jorginho belőtte a fináléba Olaszországot.

A spanyol válogatott hatodszor játszott elődöntőt nagy tornán (vb, Eb), és először húzta a rövidebbet.

AZ ÖSSZEFOGLALÓ IDE KATTINTVA TEKINTHETŐ MEG!

A párharctól búcsúzván képgalériában felidézzük a rekordot jelentő nyolc fejezetet, főszerepben Giorgio Chiellinivel, aki azzal tart csúcsot, hogy ötször is pályára lépett Spanyolország ellen Európa-bajnokságon.

 

 EGY KARRIER NAGY NAPJA: CRISTIANO RONALDO 

(2016, Portugália–Wales 2–0). Cristiano Ronaldo vagy Gareth Bale? Az akkori Real Madrid két világklasszisa közül csak az egyik örülhetett a lyoni elődöntő után, ám hogy melyikük lesz az, a kevés gólveszélyt hozó első félidő után még nem volt megjósolható. A papírforma a portugálok mellett szólt, azonban a walesiek az eltiltott Aaron Ramsey nélkül is egyenrangú ellenfeleknek tűntek.

Aztán a második félidő elején gyorsan megváltozott minden: az 50. percben Cristiano Ronaldo gyönyörű fejessel vezetést szerzett, majd három perccel később az ő lövésébe ért bele Nani a kapu előtt úgy, hogy Wayne Hennesseynek esélye sem volt a védésre. A folytatásban leginkább az volt a kérdés, születik-e újabb portugál gól – nem született, marad a 2–0, Portugália a szomorú emlékű 2004-es torna után újra bejutott az Európa-bajnokság döntőjébe.

AZ ÖSSZEFOGLALÓ IDE KATTINTVA NÉZHETŐ MEG!

Cristiano Ronaldo remek gólt fejelt 2016-ban Walesnek, és az ünneplés sem hétköznapi (Fotó: Getty Images)

A tornaújonc walesiek várakozásokat felülmúló szereplése véget ért, Bale csomagolhatott, CRISTIANO RONALDO eközben a meccs embere lett. A portugálok 31 éves világklasszisa azon az estén állította be Michel Platini kilencgólos Európa-bajnoki csúcsát, és ő lett az első labdarúgó, aki három Európa-bajnokságon elődöntőt játszhatott (2004, 2012, 2016). 

CR pályára lépett további két kontinenstornán, és bár az idein csak tizenegyespárbajban sikerült a kapuba találnia, a 2021-es kiírásban jócskán feljebb srófolta a gólcsúcsot: öt góllal társgólkirály lett.

Öt tornán (2004, 2008, 2012, 2016, 2021) – nem számítva a szétlövéseket – összesen 14 gólt szerzett: ötöt fejelt, hatot rúgott akcióból, hármat tizenegyesből. A mieink ellen szerezte a legtöbbet, négyet (csak nekünk jutott mindhárom fajta góljából), utánunk a hollandok (3), a csehek (2) és a franciák (2) következnek CR lőlapján, végül egy-egy találattal a görögök, a walesiek és a németek.

CRISTIANO RONALDO 14 EB-GÓLJA IDE KATTINTVA TEKINTHETŐ MEG!

 EB-EREDMÉNYEK – JÚLIUS 6. 

EB 1960, FRANCIAORSZÁG
ELŐDÖNTŐ
Párizs: Franciaország–Jugoszlávia 4:5
Marseille: Csehszlovákia–Szovjetunió 0:3

EB 2016, FRANCIAORSZÁG
ELŐDÖNTŐ
Lyon: Portugália–Wales 2–0

EB 2021, EURÓPA
ELŐDÖNTŐ
London: Olaszország–Spanyolország 1–1, tizenegyesekkel 4–2

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik