Bellingham gólja elég lett az angoloknak a győzelemhez

RÓTH ZOLTÁNRÓTH ZOLTÁN
GYENGE BALÁZSGYENGE BALÁZS
• Gelsenkirchen
Vágólapra másolva!
2024.06.16. 22:55
Belligoal, írják az angolok (Fotó: AFP)
A németországi labdarúgó Európa-bajnokság C-jelű csoportjának 1. fordulójában az angolok Jude Bellingham góljával legyőzték a szerbeket, ezzel a csoport élére álltak.

 

EURÓPA-BAJNOKSÁG
NÉMETORSZÁG
CSOPORTKÖR, 1. FORDULÓ
C-CSOPORT
SZERBIA–ANGLIA 0–1 (0–1)
Gelsenkirchen, Arena AufSchalke, 48 953 néző. Vezette: Daniele Orsato (Ciro Carbone, Alessandro Giallatini) – olaszok
Szerbia: Rajkovics – Veljkovics, Milenkovics, Pavlovics – Zsivkovics (Birmancsevics, 74.), Sz. Milinkovics-Szavics, Gudelj (I. Ilics, a szünetben), Sz. Lukics (Jovics, 61.), Kosztics (Mladenovics, 43.) – Vlahovics, A. Mitrovics (Tadics, 61.). Szövetségi kapitány: Dragan Sztojkovics
Anglia: Pickford – Walker, Stones, Guéhi, Trippier – Alexander-Arnold (C. Callagher, 69.), Rice – Saka (Bowen, 76.), Bellingham (Mainoo, 86.), Foden – Kane. Szövetségi kapitány: Gareth Southgate
Gólszerző: Bellingham (13.)
Sárga lap: Gudelj (39.), Tadics (75.), Sztojkovics (85.)
 

ONLINE KÖZVETÍTÉS ITT!

NEM LEHET nem észrevenni Anglia részvételét. Ha a szigetország labdarúgó-válogatottja megjelenik valahol, ott óhatatlanul megnő a népsűrűség, a csapatot ugyanis mindig óriási tömegben, szinte vallásos áhítattal kísérik el szurkolói.

Németországban sincs ez másképp, s figyelembe véve, hogy a Dortmundba özönlő több mint ötvenezer albán drukker leterhelte a közlekedési rendszert, és szinte az indiai vasúthoz hasonló tömegnyomort idézett elő a vonatokon, az angolok Szerbia elleni meccse előtt is célszerű volt idejében eljutni Gelsenkirchenbe. Még érezhetően a „robbanás” pillanata előtt, de angol szurkolókkal így is megpakolt járattal volt szerencsém kimenni a mérkőzés helyszínére, és a kérés nélkül is közlékeny útitársaktól – akik amúgy a vonaton ismerkedtek meg – megtudtam, ebben a közegben semmi bajuk egymással, de amúgy mindenki gyűlöl mindenkit Anglián belül. Az ok-okozati összefüggést úgy sikerült levezetni, hogy az egyik csoportról kiderült, newcastle-iak, mire megkapták, hogy őket (mármint a szaúdi tulajdonú Unitedet) mindenki utálja, és amikor kiderült, a másik oldal a Manchester United szimpatizánsaiból (és egy citysből) áll, jött a viszontválasz: titeket is. Innen már csak egy lépés volt közös erővel levonni a fent említett konklúziót – nagy hahotázás és koccintások közepette.

Mestermunka

Mint kiderült, jó döntés volt korán kimenni a stadionhoz, két és fél órával a kezdés előtt ugyanis a gelsenkircheni pályaudvarról induló villamosok nem győzték a szurkolók áradatát, még a kiegészítésként forgalomba állított buszok sem, így több ezren gyalog tették meg a hat kilométeres utat – jelentős rendőri felügyelet mellett.

A balhé sajnos így sem maradt el: néhány órával a mérkőzés előtt volt némi üveg- és székdobálás egy gelsenkircheni étterem előtt, s mint később kiderült – igaz, egyelőre vannak kételyek – albán huligánok támadtak szerbekre, angol érintettség nem volt. A stadionnál minden viszonylagos nyugalomban zajlott a meccs kezdetéig, és legfeljebb a leszakadó ég okozott kellemetlenséget. No meg a beléptetés – a sajtó munkatársait egyetlen kapun engedték be, és mivel mindenkit átvizsgáltak, több mint egy órát kellett sorban állni a bejutáshoz.

A stadionban aztán minden adva volt a fantasztikus előadáshoz, igaz, a szerbek eleinte túlságosan előzékenyek voltak a valóban nagy nevekből álló ellenféllel szemben, így fordulhatott elő, hogy Pavlovics mellől Saka beadta a labdát, majd középen Zsivkovics késett le egy ütemmel a jól érkező és a kapuba fejelő Jude Bellinghamről.

További képek itt! 

A gól után a szerbek valamelyest összeszedték magukat, időnként feljebb tudták tolni soraikat, így persze fennállt a veszélye, hogy labdavesztésnél villámgyors és gólveszélyes angol kontrák indulnak Rajkovics kapujára. Főleg Saka (akit valamiért Bukaya Sakóként mutatott be a stadion szpíkere) volt elemében a jobb szélen, és bár kétszer is ígéretes helyzetet teremtett, a szünetig nem született újabb gól.

A szerbek az első félidő végén és a szünetben is cseréltek – igaz, részben kényszerből –, és sokkal harapósabbá váltak, ami láthatóan nem esett jól az angoloknak. Az egyik friss erő, Mladenovics vitte a prímet a támadásszervezésben, Walker oldalán többször is meg tudott indulni, ám ezúttal a két középcsatár, Mitrovics és a kissé mögötte játszó Vlahovics sem fogott ki jó napot, előbbit hatvan perc után le is vitte Dragan Sztojkovics szövetségi kapitány.

És ha már a vártnál haloványabbak teljesítőkről esik szó: szerb oldalon Szergej Milinkovics-Szavics már rég nem az a kiapadhatatlan energiaforrású dinamó, mint volt a Lazióban, a szaúdi bajnokság láthatóan lelassította a legmagasabb szinthez képest. Az angoloknál pedig Harry Kane szürkült bele a mezőnybe – noha villant egyet és a lécre fejelt –, aki első angolként négy nagy tornán lehet a válogatott csapatkapitánya.

Mindent elmond a mérkőzés alakulásáról, hogy az angolok már a hetvenedik percben elkezdték húzni az időt, és végül persze összejött a győzelem, de így az az érzésünk támadt, hogy leginkább a szerbek adták oda nekik az első negyedórában mutatott előzékenységükkel.

ONLINE KÖZVETÍTÉS ITT!

A CSOPORT MÁSIK MÉRKŐZÉSÉN:
SZLOVÉNIA–DÁNIA 1–1 (Janza 77., ill. Eriksen 17.)

 

A JÁTÉKOSKERETEK

ANGLIA
Kapusok: 23 – Dean Henderson (Crystal Palace), 1 – Jordan Pickford (Everton), 13 – Aaron Ramsdale (Arsenal)
Védők: 15 – Lewis Dunk (Brighton), 22 – Joe Gomez (Liverpool), 6 – Marc Guéhi (Crystal Palace), 14 – Ezri Konsa (Aston Villa), 3 – Luke Shaw (Manchester United), 5 – John Stones (Manchester City), 12 – Kieran Trippier (Newcastle), 2 – Kyle Walker (Manchester City)
Középpályások: 8 – Trent Alexander-Arnold (Liverpool), 16 – Conor Gallagher (Chelsea), 26 – Kobbie Mainoo (Manchester United), 4 – Declan Rice (Arsenal), 25 – Adam Wharton (Crystal Palace)
Támadók: 10 – Jude Bellingham (Real Madrid – Spanyolország), 20 – Jarrod Bowen (West Ham), 21 – Eberechi Eze (Crystal Palace), 11 – Phil Foden (Manchester City), 18 – Anthony Gordon (Newcastle), 9 – Harry Kane (Bayern München – Németország), 24 – Cole Palmer (Chelsea), 7 – Bukayo Saka (Arsenal), 17 – Ivan Toney (Brentford), 19 – Ollie Watkins (Aston Villa)
Szövetségi kapitány: Gareth Southgate


SZERBIA
Kapusok: 12 – Djordje Petrovics (Chelsea – Anglia), 1 – Predrag Rajkovics (Mallorca – Spanyolország), 23 – Vanja Milinkovics-Szavics (Torino – Olaszország) 
Védők: 15 – Szrdjan Babics (Szpartak Moszkva – Oroszország), 4 – Nikola Milenkovics (Fiorentina – Olaszország), 2 – Sztrahinja Pavlovics (Red Bull Salzburg – Ausztria), 24 – Uros Szpajics (Crvena zvezda), 3 – Nemanja Sztojics (Topolyai SC), 13 – Milos Veljkovics (Werder Bremen – Németország)
Középpályások: 26 – Veljko Birmancsevics (Sparta Praha – Csehország), 21 – Mijat Gacsinovics (AEK Athén – Görögország), 6 – Nemanja Gudelj (Sevilla – Spanyolország), 17 – Ivan Ilics (Torino – Olaszország), 11 – Filip Kosztics (Juventus – Olaszország), 22 – Szasa Lukics (Fulham – Anglia), 5 – Nemanja Makszimovics (Getafe – Spanyolország), 16 – Szrdjan Mijailovics (Crvena zvezda), 20 – Szergej Milinkovics-Szavics (Al-Hilal – Szaúd-Arábia), 25 – Filip Mladenovics (Panathinaikosz – Görögország), 19 – Lazar Szamardzsics (Udinese – Olaszország), 10 – Dusan Tadics (Fenerbahce – Törökország), 14 – Andrija Zsivkovics (PAOK – Görögország)
Támadók: 8 – Luka Jovics (Milan – Olaszország), 9 – Alekszandar Mitrovics (Al-Hilal – Szaúd-Arábia), 18 – Petar Ratkov (Red Bull Salzburg – Ausztria), 7 – Dusan Vlahovics (Juventus – Olaszország)
Szövetségi kapitány: Dragan Sztojkovics

 

MENETREND
JÚNIUS 16., VASÁRNAP
Szlovénia–Dánia 1–1
Szerbia–Anglia 0–1
JÚNIUS 20., CSÜTÖRTÖK
15.00, München: Szlovénia–Szerbia
18.00, Frankfurt am Main: Dánia–Anglia
JÚNIUS 25., KEDD
21.00, Köln: Anglia–Szlovénia
21.00, München: Dánia–Szerbia

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik