Örömkönnyek és bőrnadrágos felnőttek – Németországban a mieink!

BODNÁR ZALÁNBODNÁR ZALÁN
• (Weiler im Allgäu)
Vágólapra másolva!
2024.06.10. 21:24
Schäfer András derűs, egyben magabiztos mosolya is jelzi, hogy minden rendben a válogatottnál (Fotó: Szabó Miklós)
Hétfő este megérkezett a válogatott a világbajnok és Bajnokok Ligája-győztes Karl-Heinz Riedle szülőfalujába.

 

Magas hegyek (a távolban még hófödték is), formás dombok, kalandfilmbe illő völgyek, égig érő fenyőerdők, gondosan karban tartott tisztások, bájos házak – azt is gondolhatná az olvasó, hogy Erdélyben vagyunk. De talán érzékletesebb, ha gondolatban felidézzük a Romy Schneider főszereplésével készült Sissi című filmből Erzsébet királynénk boldog possenhofeni gyerekkorának színhelyét. Ezen a mesés tájon, a Bajor-Alpok egyik völgyében megbújva, Weiler im Allgäuban található a magyar válogatott Európa-bajnoki bázisa, ahová hétfő este nyolc óra után nem sokkal meg is érkezett a csapat. Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) előírása, hogy a csapatoknak legkésőbb öt nappal az első mérkőzésük előtt meg kell érkezniük németországi táborukba, és mivel a mieink már a második játéknapon, 15-én, szombaton pályára lépnek Svájc ellen, időben útra is keltek. Marco Rossi szövetségi kapitány hétfő délelőtt még odahaza, Telkiben tartott edzést, majd délután három óra után Ferihegyen repülőre szállt a csapat, a Bodeni-tó partján található, friedrichshafeni repülőtéren landolt, onnan busszal érkezett meg Weiler im Allgäuba, a Tannenhof Sport Hotel & Spa szállodához, amely előtt több százan – köztük nagyon sok gyerek – várta az Eb hivatalos színeivel és a Hungary felirattal díszített csapatbuszt. A magyar küldöttséget Tobias Paintner polgármester fogadta, aki lapunknak azt mondta: „Történelmi pillanat településünk életében a magyar válogatott vendégül látása, biztos vagyok benne, hogy a legteljesebb kiszolgálásban lesz része.”

 

A gyerekeken magyar mez, kezükben magyar zászló – holott alig akadt közöttük magyar.

„Ungarn, Ungarn, Deutschland, Deutschland!” – skandálták választott és „természetes” csapatuk nevét. De a felnőttek is kitettek magukért: hagyományos bajor népviseletbe, így persze bőrnadrágba öltözve megfújtak négy havasi kürtöt (aminek a vége természetesen a földön volt kitámasztva, hiszen több méter hosszú), amint a szálloda elé bekanyarodott a játékosokat szállító busz. Elsőként Marco Rossi szállt le, hatalmas éljenzést kapva, majd érkezett Willi Orbán, aztán Gulácsi Péter, utána sorban a többiek bézs színű egyenöltözetben, utolsóként Szoboszlai Dominik, a csapatkapitány. A játékosok mind odamentek a gyerekekhez, perceken át autogramokat adtak, modellt álltak szelfikhez, az egyik kislány elsírta magát örömében, miután Szoboszlai aláírta a pólóját. Mindenki – köztük a németek is – sok sikert kívánt csapatunknak. Lépten-nyomon találkoztunk a vendégszeretetnek ezzel a szívet melengető megnyilvánulással a településen, sok házat fellobogóztak a helyiek a magyar trikolórral. Többekkel szóba elegyedve kiderült, semmilyen kötődésük sincs Magyarországhoz, nem is jártak még csak a Balatonnál sem, ám olyan megtisztelőnek tekintik, hogy Eb-résztvevő csapat az ő kis falujukban száll meg, hogy ezekre a napokra, hetekre magyar szurkolókká is váltak. Egyikük, egy tízévesforma kisfiú, Max Kimmich feliratú Bayern München-mezben lobogtatta a magyar zászlót házuk udvarán. De mint kiderült, élnek a faluban és a környékbeli településen százával „igazi” magyarok is, ők is feltűntek a busz érkezését váró tömegben, többen az itt élő honfitársaink közül éppen a magyar csapatnak szállást biztosító hotelben dolgoznak.

Weiler im Allgäunak mintegy négyezer lakosa van, és a német futball dicsőséges történetéhez is hozzátette a maga részét: itt született ugyanis 1965-ben Karl-Heinz Riedle, a 42-szeres német válogatott csatár, aki 1990-ben világbajnok lett, 1992-ben döntős volt és társgólkirály az Eb-n, 1997-ben pedig a Borussia Dortmunddal Bajnokok Ligáját nyert, a viszonylag közeli Münchenben a Juventus elleni döntőben két góllal járult hozzá a 3–1-es győzelemhez. Éppen a helyi FV Rot-Weiss Weiler csapatában nevelkedett, és azon a pályán futballozott, néhány száz méterre a Tannenhof hoteltől, amely a magyar válogatott edzőpályája is lesz az Eb idején.

A MAGYAR LABDARÚGÓ VÁLOGATOTT EB-KERETE
Kapusok: Dibusz Dénes (Ferencvárosi TC), Gulácsi Péter (RB Leipzig – Németország), Szappanos Péter (Paksi FC)
Védők: Balogh Botond (Parma – Olaszország), Botka Endre (Ferencvárosi TC), Dárdai Márton (Hertha BSC – Németország), Fiola Attila (Fehérvár FC), Lang Ádám (Omonia – Ciprus), Willi Orbán (RB Leipzig – Németország), Szalai Attila (Freiburg – Németország)
Középpályások: Bolla Bendegúz (Servette – Svájc), Kata Mihály (MTK Budapest), Kerkez Milos (AFC Bournemouth – Anglia), Kleinheisler László (Hajduk Split – Horvátország), Nagy Ádám (Spezia – Olaszország), Nagy Zsolt (Puskás Akadémia FC), Loic Nego (Le Havre – Franciaország), Schäfer András (Union Berlin – Németország), Callum Styles (Sunderland – Anglia)
Támadók: Ádám Martin (Ulszan HD – Dél-Korea), Csoboth Kevin (Újpest FC), Gazdag Dániel (Philadelphia Union – Egyesült Államok), Horváth Krisztofer (Kecskeméti TE), Sallai Roland (Freiburg – Németország), Szoboszlai Dominik (Liverpool FC – Anglia), Varga Barnabás (Ferencvárosi TC)
Tartalékok: Lisztes Krisztián (Ferencvárosi TC), Mocsi Attila (Rizespor – Törökország), Tóth Balázs (Fehérvár FC), Vancsa Zalán (Lommel – Belgium), Vécsei Bálint (Paksi FC)
Szövetségi kapitány: Marco Rossi (olasz-magyar)

UEFA EURO 2024, NÉMETORSZÁG
A CSOPORTKÖR MENETRENDJE
A-CSOPORT 
JÚNIUS 14., PÉNTEK
21.00, München: Németország–Skócia
JÚNIUS 15., SZOMBAT
15.00, Köln: MAGYARORSZÁG–Svájc
JÚNIUS 19., SZERDA
18.00, Stuttgart: Németország–MAGYARORSZÁG
21.00, Köln: Skócia–Svájc
JÚNIUS 23., VASÁRNAP
21.00, Stuttgart: Skócia–MAGYARORSZÁG
21.00, Frankfurt: Svájc–Németország

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik