Hagyományt teremtene a Rendszerváltó Szemle

HEGYI TAMÁSHEGYI TAMÁS
Vágólapra másolva!
2024.06.14. 09:40
„Kell egy csapat!" Lapszámbemutatót tartott a Rendszerváltó Szemle szerkesztősége A Grundon (Fotó: Kovács Péter)
A pénteken kezdődő 2024-es labdarúgó Európa-bajnokság – és az azon részt vevő magyar válogatott remélt sikere – jegyében, a torna rajtja előtti napon tartott lapszámbemutatót a nyolcadik kerületi A Grund szórakozóhelyen a Rendszerváltó Szemle című folyóirat szerkesztősége.

 

A „Kell egy csapat!” című számot, amely a kilencedik évfolyamába lépő történelemtudományi periodika első lapszáma ebben az évben, tizenhat szerző jegyzi, közülük öt foglalt helyet a pulpitusnak szánt asztalok mögött A Grundon. Pálinkás Barnabás (mint a lapszám első számú felelőse) inkább szerkesztői minőségben volt jelen – meg a másfél órás délutáni beszélgetés házigazdájaként. „Reméljük, hagyományt teremtünk” – kezdte a hallgatóság köszöntése után Pálinkás, sietve hozzátéve, hogy ilyen, a magyar futball történetével foglalkozó tematikus számot még nem készítettek az évek során, még „annak ellenére sem, hogy a szerkesztőség jelentős része pozitívan elfogult a labdarúgás iránt”.

Természetesen történészekről van szó, akik a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Levéltár (RETÖRKI) kötelékéhez tartoznak, és ezek szerint az átlagosnál is jobban szeretik a labdarúgást.

Nekik és a vendégszerzőknek köszönhetőn „műfajukban, tematikájukban is eklektikus írások, esszék” (Nagymihály Zoltán főszerkesztő) töltik meg a számot; újra felelevenednek az 1938-as és az 1954-es vesztes vb-döntő pillanatai, az őket kísérő letargia és tragédia napjai, de a pesti srácok, az amatőr futballeszme különböző aspektusai, valamint a magyar futballromlás stációi sem hiányoznak a tárgyalt témák közül.

Izgalmas száz oldal vár az olvasókra.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik