Emre Can az NS-nek: Nem tudtam, hogy kikaptunk a magyaroktól a Nemzetek Ligájában...

BORSOS LÁSZLÓBORSOS LÁSZLÓ
• Herzogenaurach
Vágólapra másolva!
2024.06.16. 18:14
Emre Can a német válogatott vasárnapi sajtótájékoztatóján (Fotó: Getty Images)
Emre Can a magyarok elleni 2021-es Európa-bajnoki mérkőzésre ugyan emlékszik, a 2022-es Nemzetek Ligája-vereségre nem. A 30 éves középpályás elmondta, kemény, kellemetlen ellenfélnek tartja Magyarországot, valamint azt is elmesélte, hogyan élte meg az elmúlt két hete érzelmi hullámvasutazását.

IGAZI TÜNDÉRMESE az övé. Emre Can némi meglepetésre nem kapott meghívót a német válogatott Európa-bajnokságra nevezett 26 tagú keretébe, ám a felkészülés utolsó hetében Aleksandar Pavlovic megbetegedett, eldőlt, hogy ki kell hagynia a tornát, Julian Nagelsmann szövetségi kapitány pedig a Dortmund csapatkapitányával helyettesítette a Bayern München tehetségét. A középpályás a Skócia elleni nyitómeccsen a hajrában lehetőséget kapott, a 81. percben becserélték, majd a találkozó végén rá amúgy nem jellemző módon villant: a 93. percben ő állította be az 5–1-es végeredményt – ez volt a második gólja a válogatottban.

A német válogatott sajtóosztálya jó érzékkel Emre Can részvételével tartotta meg vasárnap délutáni sajtótájékoztatóját, a játékos az Eb-tudósítóknak készségesen beszélt arról is, milyen érzelmi hullámvasutazást élt át az utóbbi hetekben.

„Nehéz leírni, mit éreztem múlt szerdán, amikor Dortmundban a feleségemmel a reggelizésnek nekiállva megláttam, hogy Julian Nagelsmann telefonon keres. Felvettem, megkérdezte, mi lenne, ha csatlakoznék a válogatotthoz. Egy másodperc erejéig sem haboztam, rögtön igent mondtam a megtisztelő felkérésre. A feleségem is nagyon örült, hogy utólag meghívást kaptam, pedig tizenötödikén ünnepelte a születésnapját és a jeles alkalomból spanyolországi nyaralást terveztünk – az élet azonban közbeszólt. A Bajnokok Ligája londoni döntőjének elveszítését nem volt könnyű megemészteni, semmit sem készültem tíz napon keresztül, teljesen kizártam a futballt az életemből, de nem volt fizikai lemaradásom, a kemény idény megedzett. Őszintén, nem tudtam, hogy játéklehetőséget kapok, hihetetlen, hogy a nyolcvanegyedik percben beállhattam, de azzal lett teljes a történet, hogy gólt szereztem... Nem történik meg velem gyakran, hogy betalálok. Tényleg leírhatatlan, ami történt velem. U14-esként lettem először válogatott, ha jól emlékszem, az összes korosztályos csapatban pályára léptem legalább egyszer, s kétezertizenöt óta a felnőtteknél is számításba vesznek. Voltak hullámvölgyek a válogatottal való kapcsolatomban, de ha egészséges voltam, általában kalkuláltak velem. Tudom, hogy a nyilvánosságtól sok kritikát kapok, de bízom magamban, mindig hittem abban, hogy legközelebb is meghívást kapok a válogatottba, és most itt vagyok az Európa-bajnokságon. Nem jelenteném ki, hogy szerdán a kezdő tizenegy tagja leszek, de olyan mentalitással készülök, hogy játszani akarok és mindent megteszek a csapatért – ezért jutottam el idáig.”     

Újságírói kérdésre elmondta, nem beszélt még Aleksandar Pavloviccsal, de a torna után biztosan felveszi vele a kapcsolatot. A beugró középpályás arról is mesélt, milyen a hangulat a német válogatottnál.

„Rengeteg energia szabadult fel bennünk, ami a sikerélménynek tulajdonítható. A társaság már két hete együtt készül, jó a hangulat, amit a skótok elleni győzelem tetézett. Úgy éljük a mindennapjainkat, hogy a csapat számunkra az első, mindegy, hogy ki kezd és ki csere, mindannyian tenni akarunk a válogatottért.”    

A Nemzeti Sport arról kérdezte Emre Cant, presztízsmeccsnek tekintenek-e a német válogatottnál a Magyarország elleni csoportmérkőzésre, amiért a legutóbbi Európa-bajnokságon 2–2-es döntetlent játszott, a Nemzetek Ligájában pedig két meccsen egy pontot gyűjtött ellenük, úgy, hogy Lipcsében Szalai Ádám „okszizós” gólja után 1–0-ra kikaptak.

„Nem is tudtam, hogy vereséget szenvedtünk Magyarországtól a Nemzetek Ligájában... – kezdte meglepő válaszát a 44-szeres német válogatott labdarúgó, aki minden bizonnyal azért nem tartja nyilván azt a meccset, mert arra a találkozóra nem nevezte az akkori szövetségi kapitány, Hans-Dieter Flick. – Nehéz lesz Magyarország ellen játszani, mert kemény, kellemetlen ellenfél, de ellenünk is roppant nehéz érvényesülni, ha energikusak vagyunk. Bárkit le tudunk győzni, ha elkapjuk a fonalat.”     

Német kollégánk arról faggatta, mit szól Magyarország szombati, Svájccal szembeni 3–1-es vereségéhez.

„Sajnos nem sokat tudok mondani a Svájc elleni csoportmérkőzéséről, mert csak fél szemmel néztem, de azért ismerjük őket a közelmúltból – a kétezerhuszonegyes Eb-meccsre még emlékszem. Este tartunk megbeszélést, amelyen elemezzük a magyarok játékát. Amúgy mindkét csapat magas szintet képvisel, nekünk viszont csak magunkra kell összpontosítanunk.”  

Emre Can a Dortmunddal kapcsolatos kérdésekre nem akart válaszolni, mivel kizárólag az Európa-bajnokságra akar összpontosítani, annyit ugyanakkor elárult, Nuri Sahin vezetőedzői kinevezésének nagyon örül, egy hullámhosszon van a másodedzőből előlépő trénerrel, és nagyon köszöni a a búcsúzó Edin Terzic munkáját, már csak azért is, mert ő jelölte ki csapatkapitánynak, amiért rendkívül hálás.

 AZ A-CSOPORT MŰSORA 

JÚNIUS 14., PÉNTEK
Németország–Skócia 5–1
JÚNIUS 15., SZOMBAT
15.00, Köln: MAGYARORSZÁG–Svájc 1–3
JÚNIUS 19., SZERDA
18.00, Stuttgart: Németország–MAGYARORSZÁG
21.00, Köln: Skócia–Svájc
JÚNIUS 23., VASÁRNAP
21.00, Stuttgart: Skócia–MAGYARORSZÁG
21.00, Frankfurt am Main: Svájc–Németország

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik