Feljavultunk a szünet után, de kikaptunk Svájctól az első Eb-meccsünkön

Vágólapra másolva!
2024.06.15. 14:45
Vereséggel kezdtük az Európa-bajnokságot (Fotó: Koncz Márton)
A magyar labdarúgó-válogatott 3–1-es vereséggel kezdte a németországi Európa-bajnokságot szombaton. Svájc az első félidőben kétgólos előnyre tett szert, s ugyan feljöttünk egyre, a ráadásban kaptunk még egy gólt.

 

EURÓPA-BAJNOKSÁG, NÉMETORSZÁG
CSOPORTKÖR, 1. FORDULÓ
A-CSOPORT
MAGYARORSZÁG–SVÁJC 1–3 (0–2)
Köln, 41 676 néző. Vezette: Slavko Vincic (Tomaz Klancnik, Andraz Kovacic) – szlovénok
MAGYARORSZÁG: Gulácsi – Lang (Bolla, a szünetben), Orbán, Szalai A. (Dárdai M., 79.) – Fiola, Nagy Á. (Kleinheisler, 67.), Schäfer, Kerkez (Ádám, 79.) – Sallai, Varga B., Szoboszlai. Szövetségi kapitány: Marco Rossi
SVÁJC: Sommer – Schär, Akanji, Rodríguez – Aebischer, Widmer (Stergiou, 68.), G. Xhaka, Freuler (Sierro, 86.), Ndoye (Rieder, 86.) – Duah (Amdouni, 68.), Vargas (Embolo, 74.). Szövetségi kapitány: Murat Yakin
Gólszerző: Varga B. (66.), ill. Duah (12.), Aebischer (45.), Embolo (90+3.)
Sárga lap: Szalai (69.), Bolla (88.), ill. Widmer (5.), Freuler (59.), Yakin (88.)

A MÉRKŐZÉS ÉLŐ, SZÖVEGES TUDÓSÍTÁSA ITT!

Egy ideig biztos nem felejti el ezt a napot Köln. A német nagyvárosban is hatalmas és heves szurkolótábor van, de az szinte bizonyos, hogy ilyen közös vonulást nem látott még a város, mint amit a magyar szurkolók bemutattak. Kilométereken át kígyózott az éneklő, skandáló, nemzeti színű füstöt eregető tábor. A helyiek – legalábbis akik mutatták magukat – kedvesen és örömmel fogadták a magyar sereget, lógtak az emberek az ablakokban, kijöttek a munkahelyek ajtaján, kölcsönösen tapsolták és ünnepelték egymást a magyarok és a németek, és ha egy-egy 1. FC Köln-zászló vagy -sál került elő, az sem keltett ellenérzést, sőt! Idős nénik és kisgyerekek is álltak kinn az utcán és a kapukban, élvezték a nem mindennapi felhajtást.

 

Nem számoltuk meg, hányan vannak a vonuló magyarok, de egészen biztos, hogy ők magukban megtöltötték volna a mintegy 44 ezer férőhelyes kölni stadiont. De azért a svájciaknak és a semlegeseknek is kellett „némi” helyet szorítani, így egyértelmű, hogy sokaknak nem volt jegye a stadionba, mégis eljöttek a közösségi élményért, azért, hogy együtt legyünk, a lehető legközelebb a tűzhöz – és talán egy lepottyanó tikett reményében. A helyiek is próbálkoztak a kartonpapírokra kiírt „Suche Karte” feliratokkal, de kinevették őket. Egy fiatalember azt írta ki (angolul!) a testére erősített plakátra, hogy egyenesen Kanadából érkezett, és minden vágya egy belépőjegy a magyarok meccsére – őt nem nevették ki ugyan, de aligha kínálták meg egy „zsugával”.

Kevés meglepetés volt mindkét kezdőcsapatban. Nálunk két poszton volt kérdés előzetesen, de Marco Rossi szövetségi kapitányt ismerve, egy ilyen nehéznek ígérkező, a papírforma szerint esélyesebbnek számító ellenfél elleni mérkőzésre logikus volt, hogy mindkét pozícióba azt tette be a csapatba, akinek a védekezése erősebb, mint a támadójátéka. Így a bal oldali belső védő a rutinos és a rombolásban kiváló Szalai Attila lett, a jobb oldali középpályás helyén pedig Loic Nego sérülése miatt csak Bolla Bendegúz és Fiola Attila jöhetett szóba, utóbbi került be a kezdőbe – azok után, hogy májusi kulcscsonttörése után azt mondták neki az orvosok, ugrott az Eb-je. A svájciaknál két játékos volt, akit nem vártak előzetesen a kezdőcsapatba, Kwadwo Duah és Michel Aebischer – sajnos nem utoljára kellett leírnunk a nevüket ebben a tudósításban.

 

Svájc jobban kezdett, a negyedik percben óriásit kellett mentenie Willi Orbánnak. Ricardo Rodríguez Kwadwo Duah elé ívelt, Lang Ádám elesett, a lövést azonban a tökéletes ütemben érkező Orbán blokkolni tudta. Nekünk a 10. percben volt az első helyzetünk, amikor Fiola megiramodott a jobb oldalon, középre passzolt Sallai Rolandnak, aki 18 méterről jobbal rögtön tüzelt, de jócskán fölé.

A 12. percben viszont jött a hideg zuhany. Michel Aebischer remek ütemben ugratta ki laposan Kwadwo Duaht, a bolgár Ludogorec csatára pedig Gulácsi Péterrel szemben állva, tíz méterről nem hibázta el a ziccert, a kapu jobb oldalába lőtt Orbán mellől. Elsőre a játékvezető nem adta meg a gólt, lest ítélt, de a VAR-vizsgálat során a vonalazás azt bizonyította, hogy érvényes a találat.

Bizony megzavarta a gól a magyar csapatot, percekig nem tudott utána kibontakozni, kicsit kapkodóvá is vált a játéka. Hiányoztak a jó egyéni teljesítmények is, a három támadónk szinte alig volt játékban. A hátul játszók pedig könnyen zavarba hozhatók voltak, a 20. percben például életveszélyes volt Kerkez Milos rövidre sikerült hátraadott labdája Szalai Attilának, elcsípte a labdát Ruben Vargas, és az újabb ziccerben nagyot alkotó Gulácsi hatalmas bravúrjának köszönhető csak, hogy nem duplázta meg az előnyét Svájc.

A leginkább aggasztó az volt, hogy Szoboszlai Dominiknál a szokottnál jóval kevesebbet volt a labda. A Liverpool sztárja többször bizonyította már a válogatottban, hogy kezébe tudja venni a karmesteri pálcát, amikor ég a ház (mint például a litvániai vagy a bulgáriai selejtezőben), most azonban nem tudta magához ragadni a kezdeményezést. Ami még meglepőbb, hogy ezúttal a pontrúgásai is pontatlanok voltak, néhány percen belül egy szögletet és egy szabadrúgást is túl hosszan rúgott meg, nem jellemző ez rá.

A 40. percben azonban remekül ívelt középre egy 35 méterről, oldalról járó szabadrúgásból a csapatkapitány, kár, hogy középütt Lang Ádám kilenc-tíz méterről csak sután tudta megfejelni, a földre lepattanó labdát könnyedén védte Yann Sommer.

Abban lehetett reménykedni, hogy a szünetben Rossi kitalálja a megoldást a svájciak könnyed betöréseire, és rendezzük a sorokat, ám még az első félidő végén újabb nagy gyomrost vitt be az ellenfél: Remo Freuler passza után Michel Aebischer a balösszekötő posztjáról némileg váratlanul, 23 méterről lövésre szánta el magát, ami igencsak jó döntés volt a részéről, mert Gulácsit zavarták a kilátásban az előtte mozgók, így a lipcsei kapus lényegében már csak akkor tudott reagálni, amikor késő volt, és a labda a bal alsó sarokban pihent.

Bizonyos, hogy nem ilyen első félidőre számítottunk, el kellett ismerni, hogy nagy technikai fölényben játszott Svájc, mi pedig emiatt nem tudtunk a megszokott játékunkat hozni.

Nyolcat is cserélhetett volna a szünetben Rossi, végül csak egyet változtatott, Lang Ádám helyett Bolla Bendegúz érkezett a jobb oldalra, ő Fiola pozícióját vette át, Fiola pedig egyet visszalépve, Langét.

A második félidő is két Gulácsi-védéssel kezdődött, ami nem vetített előre semmi jót. Tovább folytatódtak a Szoboszlaitól karakteridegen technikai hibák is – tudjuk, hogy nem izgulós típus, de ezúttal mintha az elsőbálozók lámpaláza ütközött volna ki pályafutása első Eb-meccsén. A 63. percben mégis visszatérhetett volna a remény, amikor Sallai mesterien ívelt ballal középre, Varga Barnabás tisztán fejelhetett középről, ám elvétette a kaput. Nem véletlenül fogta mindenki a fejét, óriási felzárkózási lehetőség volt.

De három perccel később csak jött az a fejes gól Vargától, amit úgy vártunk! És Szoboszlai tökéletes beadásából. Nyomban „előrefelé” cseréltünk a középpályán, Nagy Ádám helyett jött a kapura veszélyesebb Kleinheisler László. Ezekben a percekben zúgott a leghangosabban a „Ria, ria, Hungária!”.

Fabian Schär szöglet utáni fejesétől (alig mellé) ugyan meghűlt bennünk a vér, de a következő percben Kerkez balról középre tett labdáját épphogy el tudta csípni Sommer kapus Bolla elől. Jött a hajrára Ádám Martin a beívelésekhez (Kerkez helyett) és Dárdai Márton is Szalai Attila helyére, nagy kockázatot vállalt tehát Marco Rossi – de hát mikor, ha nem ilyenkor?

Mindent megtett a csapat az egyenlítés érdekében, sokkal több párharcot nyert meg, mint az első félidőben. De a kockázatvállalás visszaütött a legvégén, Sommer hosszú kirúgását rosszul fejelte fel a levegőbe Orbán, Breel Embolo lecsapott a labdára, és még úgy is át tudta emelni Gulácsi fölött, hogy közben elhagyott valamit (térdgumi? combgumi?) a szereléséből. Kikaptunk, de az utolsó fél órában már újra azt a harcos és szívvel játszó magyar válogatottat láttuk a pályán, amelyre ráismertünk. 1–3

 


PÉNTEKEN JÁTSZOTTÁK
NÉMETORSZÁG–SKÓCIA 5–1 (3–0)

A MÉRKŐZÉS ÉLŐ, SZÖVEGES TUDÓSÍTÁSA ITT!


MAGYARORSZÁG
Kapusok: 12 – Dibusz Dénes (Ferencvárosi TC), 1 – Gulácsi Péter (RB Leipzig – Németország), 22 – Szappanos Péter (Paksi FC)
Védők: 3 – Balogh Botond (Parma – Olaszország), 21 – Botka Endre (Ferencvárosi TC), 24 – Dárdai Márton (Hertha BSC – Németország), 5 – Fiola Attila (Fehérvár FC), 2 – Lang Ádám (Omonia – Ciprus), 6 – Willi Orbán (RB Leipzig – Németország), 4 – Szalai Attila (SC Freiburg – Németország)
Középpályások: 14 – Bolla Bendegúz (Servette – Svájc), 26 – Kata Mihály (MTK Budapest), 11 – Kerkez Milos (AFC Bournemouth – Anglia), 15 – Kleinheisler László (Hajduk Split – Horvátország), 8 – Nagy Ádám (Spezia – Olaszország), 18 – Nagy Zsolt (Puskás Akadémia FC), 7 – Loic Nego (Le Havre – Franciaország), 13 – Schäfer András (Union Berlin – Németország), 17 – Callum Styles (Sunderland – Anglia)
Támadók: 9 – Ádám Martin (Ulszan HD – Dél-Korea), 23 – Csoboth Kevin (Újpest FC), 16 – Gazdag Dániel (Philadelphia Union – Egyesült Államok), 25 – Horváth Krisztofer (Kecskeméti TE), 20 – Sallai Roland (SC Freiburg – Németország), 10 – Szoboszlai Dominik (Liverpool FC – Anglia), 19 – Varga Barnabás (Ferencvárosi TC)
Szövetségi kapitány: Marco Rossi (olasz-magyar)

SVÁJC
Kapusok: 21 – Gregor Kobel (Borussia Dortmund – Németország),  12 – Yvon Mvogo (Lorient – Franciaország), 1 – Yann Sommer (Internazionale – Olaszország)
Védők: 5 – Manuel Akanji (Manchester City – Anglia), 4 – Nico Elvedi (Mönchengladbach – Németország), 13 – Ricardo Rodríguez (Torino – Olaszország), 22 – Fabian Schär (Newcastle – Anglia), 2 – Leonidas Stergiou (VfB Stuttgart – Németország), 3 – Silvan Widmer (Mainz – Németország), 15 – Cédric Zesiger (Wolfsburg – Németország)
Középpályások: 20 – Michel Aebischer (Bologna – Olaszország), 25 – Zeki Amdouni (Burnley – Anglia), 8 – Remo Freuler (Bologna – Olaszország), 24 – Ardon Jashari (Luzern), 26 – Fabian Rieder (Rennes – Franciaország), 23 – Xherdan Shaqiri (Chicago Fire – Egyesült Államok), 16 – Vincent Sierro (Toulouse – Franciaország), 11 – Renato Steffen (Lugano), 17 – Rubén Vargas (Augsburg – Németország), 10 – Granit Xhaka (Bayer Leverkusen – Németország), 6 – Denis Zakaria (Monaco – Franciaország)
Támadók: 18 – Kwadwo Duah (Ludogorec – Bulgária), 7 – Breel Embolo (Monaco – Franciaország), 19 – Dan Ndoye (Bologna – Olaszország), 9 – Noah Okafor (Milan – Olaszország), 14 – Steven Zuber (AEK Athén – Görögország)
Szövetségi kapitány: Murat Yakin

A CSOPORT TOVÁBBI MÉRKŐZÉSEI
JÚNIUS 19., SZERDA
18.00, Stuttgart: Németország–MAGYARORSZÁG
21.00, Köln: Skócia–Svájc
JÚNIUS 23., VASÁRNAP
21.00, Stuttgart: Skócia–MAGYARORSZÁG
21.00, Frankfurt: Svájc–Németország

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik