„180 milliós központ és nincs elég hely az újságíróknak” – német „gondok” a hollandok elleni meccs előtt

Pór KárolyPór Károly
Vágólapra másolva!
2024.03.26. 13:41
Megtelt a terem Julian Nagelsmann hétfői sajtótájékoztatóján (Fotó: AFP)
A magyar labdarúgó-válogatott 19 órától Koszovót fogadja, de leendő Eb-ellenfeleink is felkészülési meccseket játszanak. Megnéztük, melyik csapatnál milyen előjelekkel készülnek.

 

Az Eb-házigazda, a mieinkkel a csoportkör 2. fordulójában találkozó németeknél a múlt heti, Franciaország elleni, 2–0-s lyoni győzelem után és a keddi, frankfurti, Hollandia elleni találkozó előtt a fő problémát az jelentette, hogy kicsinek bizonyult a német szövetség, a DFB frankfurti központjának sajtóterme.


„A DFB nagyjából 180 millió euróból építtette fel új bázisát, amely számos területen túldimenzionált és súlyos anyagi nehézségekbe sodorta a szövetséget. Az, hogy a sajtótájékoztatók számára kialakított terem túl kicsi, már a keddi meccs előtt megmutatkozott. Nagyjából egy tucat médium helyezte el a kameráját, a mintegy száz újságíró és más érdeklődő egy részének állva kellett hallgatnia Julian Nagelsmann gondolatait a Hollandia elleni csata kapcsán” – panaszolta cikkében a kicker.de.

Persze a sajtótájékoztatón Julian Nagelsmann szövetségi kapitány már a csapatával foglalkozott.

Az a legfontosabb, hogy a csapat higgyen magában, akkor is, amikor éppen rosszabbul megy a játék – fogalmazott a szakember, aki azt is elmondta, nem fog változtatni a hollandok ellen sem a lyoni kezdőcsapatán. – Azon az úton járunk, amin szeretnénk, és ezt folytatnánk az Európa-bajnokságig. Azt tervezem, hogy ugyanaz lesz a kezdőcsapatunk, mint Franciaország ellen.”

Vagyis ezek szerint kedden is a Ter Stegen – Kimmich, Tah, Rüdiger, Mittelstädt – Kroos, Andrich – Musiala, Gündogan, Wirtz – Havertz alkotta tizenegy léphet pályára a legutóbb éppen a skótok ellen 4– 0-ra nyerő és négyes győzelmi szériában lévő (12–0-s gólkülönbség mellett) holland válogatott ellen, amellyel a mieink majd ősszel találkoznak a Nemzetek Ligájában.

A németek szövetségi kapitánya kérdésre válaszolva Leroy Sanéról is beszélt, aki eltiltás miatt a márciusi meccseken nem szerepelhet, de most is ott van a társaival az edzéseken és az Eb-n számol vele Nagelsmann.

Olyan tulajdonsága van, amit nem tudunk és nem is akarunk nélkülözni. Nagyon jó karakter, remek a kapcsolatunk. Így ha minden jól megy, mire eljutunk Weimarba (ott edzőtáborozik majd a csapat az Eb-előtt, májusban – a szerk.), egy egész jól működő keretbe kerülhet vissza.”

Eb-csoportellenfeleink közül Svájc kedden Írországban vendégszerepel, ahova majd a magyar válogatott is utazik júniusban. A svájciak nincsenek éppen jó passzban, hiszen múlt héten gól nélküli döntetlent játszottak Dániában és sorozatban már öt mérkőzés óta nyeretlenek, az ötből egyszer ki is kaptak, novemberben, 1–0-ra, Romániától.

Egyértelmű, van hová fejlődnünk – mondta a svájciak kapitánya, Murat Yakin a hétfői sajtótájékoztatóján. – Egy olyan játékost, mint Breel Embolo nem lehet egykönnyen helyettesíteni (a Monaco csatára keresztszalag-szakadás miatt ebben az idényben még nem lépett pályára – a szerk.). Persze, Zeki Amdouni vagy akár Noah Okafor jelenthetne megoldást, de a kapu előtt higgadtságra és pontosságra lenne szükség tőlük.” 

Svájcban az utóbbi időszak gyengébb eredményei mellett az amerikai Chicago Fire-ben légióskodó Xherdan Shaqiri személye okoz feszültséget, a 120-szoros válogatott támadó a dánok ellen ugyanis csak csereként kapott 14 percet. Éppen egy olyan időszakban, amikor a legutóbbi négy meccsen mindössze két gólt szerzett a csapat, egyet-egyet Izraellel és a kedden a magyar válogatott ellen játszó Koszovóval szemben.

„Játszani fog, nincs több mondanivalóm róla” – zárta rövidre a svájciak legendáját érintő kérdést a szövetségi kapitány.

Kirobbanóan jó hangulatról a skótoknál sem beszélhetünk. A magyar válogatott 3. fordulós Eb-ellenfele hat meccse nyeretlen és a hatból négyszer kikapott, legutóbb Amszterdamban 4–0-ra. Az északírek elleni keddi találkozón így mindenképpen javítani szeretne Stephen Clarke szövetségi kapitány csapata.

„A játékosok jól reagáltak a hollandiai vereség után, amikor elbeszélgettünk a meccsről, remélem, hogy megértették az üzenetemet és fejlődni tudunk. A játékosokon azt érzem, alig várják, hogy újra pályára léphessenek és javíthassanak, helyrehozhassák azokat a hibákat, amiket a pénteki meccs hajrájában elkövettek. Nincs kétségem afelől, hogy kedden jobb eredményt érünk el, fiatal, fejlődőképes csapatunk van” – idézte a szakembert az északírek elleni hazai találkozó előtt a skót szövetség honlapja.


AZ EB A-CSOPORTJÁBAN SZEREPLŐ CSAPATOK FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉSEI
Március 22.
Magyarország–Törökország 1–0
Hollandia–Skócia 4–0  

Március 23.
Franciaország–Németország 0–2
Dánia–Svájc  0–0

Március 26.
19.00: Magyarország–Koszovó 
20.45: Németország–Hollandia
20.45: Skócia–Észak-Írország 
20.45: Írország–Svájc 

Június 3.
Gibraltár–Skócia 
20.45: Németország–Ukrajna 

Június 4.
20.45: Írország–Magyarország 
21.15: Svájc–Észtország 

Június 7.
20.45: Skócia–Finnország
20.45: Németország–Görögország  

Június 8.
Magyarország–Izrael
18.00: Svájc–Ausztria 

UEFA EURO 2024, NÉMETORSZÁG
A CSOPORTKÖR MENETRENDJE
A-CSOPORT
JÚNIUS 14., PÉNTEK
21.00, München: Németország–Skócia
JÚNIUS 15., SZOMBAT
15.00, Köln: MAGYARORSZÁG–Svájc
JÚNIUS 19., SZERDA
18.00, Stuttgart: Németország–MAGYARORSZÁG
21.00, Köln: Skócia–Svájc
JÚNIUS 23., VASÁRNAP
21.00, Stuttgart: Skócia–MAGYARORSZÁG
21.00, Frankfurt: Svájc–Németország

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik